ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ KE TOY KKE
Για την 181η επέτειο της 25ης Μάρτη 1821

Εκατόν ογδόντα ένα χρόνια μετά, η επανάσταση του 1821 διατηρεί τη φεγγοβολιά βασικών μηνυμάτων της. Αυτή η επικαιρότητα ξεπερνάει και αντιστρατεύεται την προσπάθεια να μπει η λαϊκή επανάσταση του 1821 στην εξυπηρέτηση της ταξικής συνεργασίας και της υποταγής του λαού στην πλουτοκρατία και στον ιμπεριαλισμό.

Η επανάσταση του 1821 είχε εθνικοαπελευθερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Οι ταξικές αντιθέσεις εκείνου του καιρού δεν υπάρχουν σήμερα, όμως η ουσία παραμένει: Η λαϊκή ενότητα και πάλη κατά των σύγχρονων εκμεταλλευτών και καταπιεστών έχει πολλά να αντλήσει από την αγωνιστική ανάταση του χτες.

Οι λαοί, και ο ελληνικός, βρίσκονται μπροστά στη νέα, πιο οργανωμένη, επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού. Ο πόλεμος, η άρνηση στον Παλαιστινιακό και σε άλλους λαούς να επιλέγουν οι ίδιοι το δρόμο τους, ο ενταφιασμός των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων, είναι πλευρές της ίδιας πολιτικής. Με αυτήν αναμετριούνται σήμερα οι λαοί. Η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση και συνεισφορά αποτελούν και την αληθινή τιμή στη λαϊκή εποποιία του 1821.

ΑΘΗΝΑ 22.03.02

Η KE TOY KKE

Οι άγνωστοι διάλογοι της Νίκαιας
  • Αποσπάσματα από τα πρακτικά της Συνόδου των «δεκαπέντε»
  • Γκ. Σρέντερ: «Πρέπει να πουλήσουμε τη Συνθήκη στα Κοινοβούλιά μας»!

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και με την «ανοχή» των βουλευτών του Συνασπισμού ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη από τη Βουλή η Συνθήκη της Νίκαιας.

Στη Σύνοδο της Νίκαιας (Δεκέμβρης 2000) οι ιθύνουσες οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιχείρησαν να λύσουν ένα σύστημα δύο εξισώσεων. Η πρώτη αφορούσε στην αύξηση των μεριδίων εξουσίας στην ΕΕ υπέρ των «μεγάλων» (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία), σε βάρος των «μικρών». Η δεύτερη εξίσωση αφορούσε στο πώς οι «μεγάλοι» θα μοιράσουν μεταξύ τους την ηγεμονία στην ΕΕ. Φυσικά, πίσω και από τις δύο εξισώσεις βρίσκονταν συμφέροντα, επιδιώξεις και στρατηγικές του μεγάλου κεφαλαίου, που επιθυμούσε την ταχύτερη οικονομική και πολιτική «ολοκλήρωση» της ΕΕ. Βρίσκονταν όμως και αδυσώπητοι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί, που εκφράζονταν με τη μορφή των συγκρούσεων κρατικών συμφερόντων.

Ενώ, λοιπόν, οι ιθύνουσες χώρες-μέλη της ΕΕ κατάφεραν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία να λύσουν την πρώτη εξίσωση τριπλασιάζοντας τις ψήφους τους στα κοινοτικά όργανα, όταν ήρθε η ώρα της μεταξύ τους μοιρασιάς «βγήκαν τα μεγάλα μαχαίρια». Λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο της Νίκαιας, η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς» εξασφάλισε και δημοσίευσε τα πρακτικά της Συνόδου. Από τα πρακτικά προκύπτει όχι μόνο ο πραγματικός χαρακτήρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της συγκεκριμένης Συνθήκης, αλλά και το μέγεθος των αντιθέσεων.

Συγκεκριμένα, όταν παρουσιάστηκε η πρόταση για το μοίρασμα των ψήφων μεταξύ των κρατών- μελών, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αν. Γκουτιέρες, δήλωσε: «Λυπάμαι, αλλά η πρόταση ισοδυναμεί με πραξικόπημα». Λίγο αργότερα και όταν η συζήτηση άναψε, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Ζ. Σιράκ, είπε: «Για να φτιάξουμε την Ευρώπη χρειαζόμαστε ένα όραμα και σήμερα οι οραματιστές είναι κουρασμένοι...». Δικαιολογώντας την ενίσχυση των «μεγάλων» χωρών σε βάρος των «μικρών», ο Σιράκ ισχυρίστηκε: «Δεν είναι λογικό να μπορούν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις 14 κράτη-μέλη που αντιπροσωπεύουν το 11,3% του πληθυσμού και να μην μπορούν τρία κράτη που αντιπροσωπεύουν μεταξύ 30% και 35%. Είναι θέμα ηθικής και δημοκρατίας».

Στη συνέχεια και ενώ οι ηγέτες των μικρότερων χωρών ζητούσαν κάποια ψίχουλα παραπάνω, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκ. Σρέντερ, είπε: «Η διαφορά μεταξύ της Γερμανίας και της χώρας που ακολουθεί είναι 22 εκατομμύρια κάτοικοι. Πώς μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτές τις προτάσεις;». Ηταν τόση η πίεση στους «μικρούς», ώστε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε: «Εδώ κερδίζουν οι μεγάλοι. Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τον εξευτελισμό». Ομως, δεν έλειψαν και οι εκβιασμοί, αφού μπροστά στο ενδεχόμενο μιας αποτυχίας ο Σιράκ προειδοποίησε: «Κάνω έκκληση στους μικρούς. Οι πιο μεγάλοι μπορούν να πουν ότι φθάνει, ως εδώ, και να αποφασίσουν να κάνουν κάτι άλλο».

Την επόμενη μέρα και ενώ ο Πρόεδρος της Γαλλίας παρουσίασε νέα πρόταση, εξίσου δυσμενή για τους μικρούς, οι «δεκαπέντε» άρχισαν να λένε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Πάαβο Λίπονεν, έκανε την πικρή διαπίστωση: «Είναι η ώρα της αλήθειας. Στο εξής, οι μεγάλοι θα κυριαρχούν στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο». Και το κλείσιμο έγινε από τον Γκ. Σρέντερ: «Μερικές φορές είναι δύσκολο να πουλήσουμε την ιδέα της Ευρώπης. Τώρα πρέπει να τηρήσουμε τα προσχήματα και να πουλήσουμε τη συμφωνία στα Κοινοβούλιά μας»..! Ο Γερμανός καγκελάριος τα είπε όλα.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΔΥΕ
Οι παγκόσμιες επιπτώσεις μετά την 11η Σεπτέμβρη

Πραγματοποιείται την Τετάρτη, 27 Μάρτη, στις 5.30 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ

Ημερίδα διοργανώνει η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), με θέμα: «11η Σεπτέμβρη 2001 και παγκόσμιες επιπτώσεις», την Τετάρτη 27 Μάρτη και ώρα 5.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων 69 και Αινιάνος).

Η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ, ενώ συντονιστής της συζήτησης, για τις τέσσερις παρακάτω ενότητες θεμάτων, θα είναι ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσαπόγας:

- «Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Επιπτώσεις στους λαούς των Βαλκανίων», με εισηγητή τον Δρ. Νίκο Κατσαρό, γραμματέα Βαλκανικών Χημικών Ενώσεων και διευθυντή Ερευνών του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ».

- «Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», με ομιλητή τον τέως πρέσβη Θέμο Στοφορόπουλο.

- «Η επέκταση του πολέμου στον υπόλοιπο κόσμο», με ομιλητή τον Στρατή Κουνιά, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ.

- «Αντιιμπεριαλιστικό κίνημα», με ομιλητή τον Αντώνη Αντανασιώτη, δικηγόρο, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και μέλος της Κίνησης «Νομικοί για την Ειρήνη».

Μετά το τέλος των ομιλιών, θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.

  • Η ΠΕΔΥΕ θα συμμετάσχει στην πανελλαδική εκδήλωση για το γιορτασμό του Κιλελέρ. Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο 30 Μάρτη, στις 7.00 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 010 3827.303 - 010 3843.444.
Στη Βέροια η Αλέκα Παπαρήγα

- Σήμερα, Κυριακή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα βρεθεί στο νομό Ημαθίας και στις 11 π.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον κινηματογράφο «Σταρ» στη Βέροια.

Για τον Γιάννη Ζέβγο

Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης του Γιάννη Ταλαγάνη - Ζέβγου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το παρακράτος της μετα-Βάρκιζας εποχής στις 20-3-1947, η οποία θα γίνει σήμερα, Κυριακή 24 του Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8π.μ. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 010-8234.296 και 010-8831.368.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ