Σε συνέντευξη ευρωβουλευτών, ενόψει της συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, συμμετείχε ο Θ. Παφίλης
Ο Θ. Παφίλης ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, για τους ίδιους λόγους που είναι αντίθετο και με την ένταξη της Ελλάδας και κάθε χώρας, αφού η ΕΕ αποτελεί ένωση καπιταλιστικών χωρών, εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο ανταγωνίζεται το αμερικάνικο.
Εξέφρασε την ανησυχία και τις επιφυλάξεις του ΚΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις. Για το κείμενο της ονομαζόμενης αντιδήλωσης της ΕΕ στην απαράδεκτη δήλωση της τουρκικής κυβέρνησης, ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι «μπορεί να εμφανίζεται ή και να είναι σχετικά καλύτερο από το προηγούμενο, αλλά δεν περιέχει με σαφήνεια το απλό και αυτονόητο: Στη σαφέστατη δήλωση της τουρκικής κυβέρνησης με την οποία ξεκαθάρισε ότι αρνείται την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έπρεπε να υπάρξει μια απλή και σαφής δήλωση της ΕΕ που να περιέχει δύο στοιχεία: Πρώτον ότι δεν έχει καμιά ισχύ η τουρκική δήλωση και δεύτερον και κυριότερο, ότι δε θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - ΕΕ, αν η τουρκική κυβέρνηση δεν αναγνωρίσει επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυβέρνησή της».
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι στο κείμενο της δήλωσης της ΕΕ, με έμμεσο τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την επαναφορά του απαράδεκτου «σχεδίου Ανάν». «Παίρνοντας υπόψη τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που ασκήθηκαν από την ΕΕ, πριν, αλλά και μετά το δημοψήφισμα για το "σχέδιο Ανάν", αλλά και τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων (π.χ. Γκιούλ) ότι χωρίς αποδοχή του Σχεδίου δεν υπάρχει αναγνώριση, θεωρούμε ότι θα ανοίξει ένας νέος γύρος πιέσεων και εκβιασμών προς τον κυπριακό λαό για αποδοχή λύσεων σε βάρος του και σε βάρος των λαών της περιοχής», υπογράμμισε ο Θ. Παφίλης. Για να συμπληρώσει ότι η πορεία των εξελίξεων επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, θα αξιοποιηθεί όχι για την επίλυση του Κυπριακού προς όφελος των λαών, αλλά για άσκηση πιέσεων και εκβιασμών. «Οσοι υποστήριξαν το αντίθετο, διαψεύδονται από τα γεγονότα», είπε.
Κλείνοντας, ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι ποτέ ο εκδημοκρατισμός μιας χώρας δεν προήλθε από εξωτερική πίεση, αλλά μονάχα από λαϊκούς αγώνες για την κατάκτηση δικαιωμάτων. Πόσο μάλλον όταν η υποτιθέμενη πίεση προέρχεται από έναν ιμπεριαλιστικό μηχανισμό, όπως η ΕΕ. Συμπλήρωσε, δε, ότι το μοναδικό κόμμα στην Τουρκία, που αναγνωρίζει την Κύπρο και υποστηρίζει την ενιαία, διζωνική, δικοινοτική υπόστασή της, είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.
Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, Γ. Δημητρακόπουλος, και του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μπεγλίτης, τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά με... σκληρές και αυστηρές δεσμεύσεις απέναντι στη χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ θα ασκήσει πιέσεις για τον εκσυγχρονισμό και εκδημοκρατισμό (!) της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, δήλωσε ότι είναι σύμφωνος με τη θέση της αυστριακής κυβέρνησης για «ειδική προνομιακή σχέση» με τη γείτονα χώρα, όχι όμως ένταξή της.
Διαφωνίες, ορισμένες από τις οποίες ήταν έντονες, καταγράφηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για χειρισμούς του Προέδρου Τ. Παπαδόπουλου αναφορικά με την αντιδήλωση των «25» και το διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μετά την τετράωρη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και για την πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον ΓΓ του ΟΗΕ καθώς και για άλλες συναντήσεις που είχε στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασαν τις θέσεις και απόψεις τους για το περιεχόμενο της διακήρυξης και του διαπραγματευτικού πλαισίου».
«Οσον αφορά τους χειρισμούς και την κατάληξη ορισμένα κόμματα εξέφρασαν τη διαφωνία τους εμμένοντας στις προηγούμενές τους απόψεις», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων εξερχόμενοι της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου απέφυγαν να προβούν σε δηλώσεις.
Εγκυρη πηγή ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέκλεισε την επιλογή της άσκησης βέτο στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης, επειδή έκρινε ότι με μόνο το βέτο της Κύπρου θα εξανεμιστεί και η ελάχιστη προοπτική μεταβολής επί το θετικότερον της στάσης της Αγκυρας για την επίλυση του Κυπριακού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα οχτώ κόμματα, που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και το ΑΔΗΚ παρείχαν πλήρη στήριξη στους χειρισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου.
Αποστάσεις από τους χειρισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου κράτησε η ΕΔΕΚ, παρόλο που μαζί με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, που υποστήριξε ότι δεν έπρεπε να αποκλειστεί η επιλογή της άσκησης βέτο στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Εντονες διαφωνίες εκφράστηκαν από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος υποστήριξε ότι δόθηκε περισσότερη σημασία στην αντιδήλωση απ' ό,τι στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο είναι και το πιο σημαντικό. Υποστήριξε επίσης ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έπρεπε να κάνει χρήση του δικαιώματος βέτο.
«Τη βαθιά ανησυχία της για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό» εκφράζει με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.
Στη σχετική ανακοίνωσή της τονίζει ότι η ΕΕ αποδέχτηκε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, χωρίς η τελευταία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά «η λεγόμενη "αντιδήλωση" της ΕΕ, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αντισταθμίσει το αρνητικό αυτό στοιχείο».
Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, τονίζει η ΕΕΔΥΕ, ότι η ΕΕ διαγράφει στην ουσία τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που αναγνωρίζει το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ότι οι διάφορες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις (όπως αυτές εκφράστηκαν πρόσφατα στις σχετικές τοποθετήσεις της Γαλλίας για το Κυπριακό αλλά και στα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή του Ιράκ και της Μ. Ανατολής) αποτελούν πρόσθετο παράγοντα ανησυχίας για την τύχη του Κυπριακού.
Η ΕΕΔΥΕ, επισημαίνει «τις βαρύτατες ευθύνες της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που συνέδραμαν αυτή την πολιτική της ΕΕ και των ΗΠΑ και που, σε αντίθεση με την κοινή λογική, παραπλανούν τον ελληνικό λαό ότι τάχα η ένταξη της Κύπρου και της Τουρκίας στην ΕΕ θα συνέβαλλε στην επίλυση του Κυπριακού».
«Η ζωή απέδειξε ακριβώς το αντίθετο», τονίζει. «Η ενταξιακή πορεία Κύπρου και Τουρκίας, αποτέλεσε το όχημα για την απομάκρυνση από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και για την επιβολή οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου».