ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Θα επιβάλουν «εκ των άνω» τη «Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώθηκε επίσημα για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Μπιαρίτζ

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και η Κομισιόν ενημέρωσαν την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τα αποτελέσματα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Μπιαρίτζ (13/14 Οκτώβρη), με θέμα την πορεία πολιτικής αναθεώρησης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (ΔΔ), επιβεβαιώνοντας τη «σαφή πρόοδο» που επιτεύχθηκε στα εκκρεμή ζητήματα. Εκ μέρους της γαλλικής προεδρίας, ο Π. Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών» κρατών - μελών σε σειρά ζητημάτων, με προεξέχον αυτό της μελλοντικής δομής και λειτουργίας της Κομισιόν και της νέας στάθμισης των ψήφων στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στο Συμβούλιο Υπουργών.

Αντίθετα, υπήρξε «ομοφωνία» στα θέματα του δικαιώματος «ευέλικτης στενότερης συνεργασίας» των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων» σ' όλους τους τομείς κοινοτικής πολιτικής και στην κατάργηση του «βέτο» με επέκταση της αρχής της «ειδικής πλειοψηφίας». Για τα τέσσερα αυτά βασικά ζητήματα θα αποφασίσει τελικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας (7-9 Δεκέμβρη). Ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι για την Κομισιόν υπάρχουν στη ΔΔ δύο εναλλακτικές προτάσεις.

Η πρώτη, που υποστηρίζει η γαλλική προεδρία, προβλέπει σταθερό ανώτατο αριθμό επιτρόπων που θα εναλλάσσονται «εκ περιτροπής» στην Κομισιόν.

Η δεύτερη, που υποστηρίζεται «από δέκα κράτη - μέλη», προβλέπει να διατηρηθεί η υφιστάμενη αρχή «ένας επίτροπος από κάθε κράτος - μέλος», αλλά να συνδυαστεί με μια «ριζική αναδιοργάνωση» της λειτουργίας της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος επίτροπος Μ. Μπαρνιέ δήλωσε ότι «το ζήτημα είναι αν όλα τα κράτη - μέλη θα 'χουν ταυτόχρονα όλους τους επιτρόπους ή αν θα αποφασιστεί εκ περιτροπής θητεία σε μια κυλιόμενη Κομισιόν».

Για το θέμα της νέας στάθμισης των ψήφων στο Συμβούλιο, ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι μια «πλειοψηφική» άποψη προτείνει «απλή νέα στάθμιση ψήφων», που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διαφορά ισχύος μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών» κρατών - μελών, και μια «εναλλακτική» πρόταση για εφαρμογή «διπλής πλειοψηφίας» με διάφορες παραλλαγές, όπως «απλή, αναβαθμισμένη ή με δημογραφικό δείκτη ασφαλείας».

Σύμφωνα με τον Γάλλο Επίτροπο Μ. Μπαρνιέ «από την αρχή της ευρωπαϊκής οικοδόμησης υπάρχουν μικρά και μεγάλα κράτη, ποτέ όμως δεν υπήρξε μια συνωμοσία των μεγάλων σε βάρος των μικρών κρατών». Οσον αφορά την «ομόφωνη» αποδοχή της «ευέλικτης στενότερης συνεργασίας» πολλοί ευρωβουλευτές επισήμαναν τους κινδύνους αυταρχικής διολίσθησης, κάνοντας λόγο για «ΕΕ σελφ - σέρβις» και «δημοκρατία του φαξ». Η μεγαλύτερη αντιδικία μεταξύ ΕΚ και των δύο άλλων «θεσμικών» οργάνων της ΕΕ (Κομισιόν, Συμβούλιο) διαπιστώνεται στη λεγόμενη «Χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων», που ορισμένοι επιθυμούν να γίνει «το προοίμιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος». Ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «τα κράτη - μέλη δεν είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο».

Στην πραγματικότητα, στη Νίκαια, δε θα «συνταγματοποιηθεί» η κοινοτική νομοθεσία, γιατί οι κυβερνώντες δεν θέλου να τεθούν ζητήματα «αρχών» στη διαδικασία επικύρωσης της ΔΔ, που απαιτεί δημοψηφίσματα σε χώρες όπως η Δανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία.

Το εντυπωσιακό βρίσκεται στην «πλειοψηφική» άποψη των κρατών - μελών, να «ανακοινώσουν» τη Χάρτα στη Νίκαια και μετά να εξαναγκάσουν τα κράτη - μέλη να «ενσωματώσουν» στα εθνικά Συντάγματα, αυτές τις άνωθεν επιβεβλημένες «αρχές», μέσα από αποφάσεις (...) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Πρόκειται, ουσιαστικά, για μετατροπή του όλου ζητήματος από θέμα «νομιμότητας» σε διαδικασία «νομιμοποίησης» των εντολών της «κυβέρνησης των δικαστών».


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
Συζήτησαν «μεταξύ τυρού και αχλαδίου»

Ημέρα γευμάτων, μετά ανταλλαγής αιχμών και μπηχτών, διανθισμένων με ανέκδοτα, ήταν χθες για τις σχέσεις ιεραρχίας - κυβέρνησης. Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίου, όπου παρακάθησε και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, όπως επίσης υπουργοί και μέλη της ιεραρχίας. Ο «διάλογος» αυτός συνεχίστηκε το βράδυ στο δείπνο που παρέθεσε ο αρχιεπίσκοπος προς τιμήν του πατριάρχη, όπου παρών ήταν και ο πρωθυπουργός.

Ηταν η πρώτη φορά, από τότε που ξέσπασε η κρίση των ταυτοτήτων, που πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος κάθισαν στο ίδιο τραπέζι. Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χθεσινή επαφή πρωθυπουργού - αρχιεπισκόπου ήταν άνευ πολιτικού υποστρώματος και δε συνιστά καμία πολιτική εξέλιξη. Επίσης οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η θέση της κυβέρνησης για τις ταυτότητες είναι οριστική και αμετάκλητη. Ολοι, ωστόσο, έκαναν λόγο για «καλό κλίμα». Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο ότι αποκαταστάθηκε η επικοινωνία των δύο πλευρών, έστω και αν δεν έσπασε πλήρως ο πάγος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ιεραρχία και η Ιερά Σύνοδος περιμένει απάντηση του πρωθυπουργού στο αίτημά της για διάλογο εφ' όλης της ύλης.

Ο πρωθυπουργός, στην προσφώνησή του προς τον πατριάρχη, άφησε σαφείς αιχμές, για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο αρχιεπίσκοπος. «Σε μια εποχή, είπε, που τα πραγματικά οράματα συγχέονται πολλές φορές με ψευδο-οράματα, σε μια εποχή, που παγκοσμίως διολισθαίνει εύκολα στη δημαγωγία και την οχλοβοή, αποκρύπτοντας την πνευματική ουσία των πραγμάτων, ο λόγος του Φαναρίου, το εύρος των προβλημάτων που θίγει, εμπνέει και ανυψώνει πνευματικά την ορθοδοξία. Την αναδεικνύει ως τμήμα μιας παγκόσμιας κίνησης ιδεών και αναζητήσεων για το μέλλον του ανθρώπου. Σ' αυτό το ρόλο σας, θέλουμε να συμπαρασταθούμε».

Ο πατριάρχης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον συνεχάρη για το έργο του στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και για τη συνεισφορά του στην προσέγγιση με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, είπε: «Μεγάλως χαιρόμεθα, οσάκις πληροφορούμεθα ότι τούτο παράγει τους εκάστοτε επιδιωκόμενους καρπούς υπέρ του λαού, προς τους οποίους οφείλει να αποβλέπει πάσα δημοκρατική και ευνομούμενη πολιτεία. Αλλά και καρπούς υπέρ της φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαιότητας των ομόρων ιδίως λαών». Ο πατριάρχης ευχήθηκε στον πρωθυπουργό να ...φωτίσει ο Θεός την «υμετέραν εξοχότητά» του, όπως και όλους τους ηγέτες του κόσμου «προς φιλικήν διευθέτησιν όλων των ανακυπτόντων ζητημάτων». Για, δε, τις σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος και ελληνικής κυβέρνησης, ευχήθηκε να επιτύχουν «τας άριστας διευθετήσεις» .

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, ότι η Εκκλησία ποτέ δε διεκδίκησε πολιτικό ρόλο, παρά μόνο σε περιόδους κρίσιμες για το έθνος, όπως είπε. Παίρνοντας το λόγο, ο Κ. Λαλιώτης σημείωσε ότι ελπίζει να συνεχιστεί αυτή η στάση της Εκκλησίας.


Γ΄ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Μύθος, η ουσιαστική ανάπτυξη της χώρας

Αρχισε χτες στη Βουλή, η συζήτηση για τη διαχείριση του Γ΄ ΚΠΣ

Π. Κοσιώνης: Στόχος η προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων

Στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» περί κοσμογονικής αλλαγής που θα γίνει στη χώρα με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αναλώθηκαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη «διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο του Γ΄ ΚΠΣ».

Με συγκεκριμένα στοιχεία κατά τομέα ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης, απέδειξε ότι όχι μόνο δε θα γίνει κάποια αλλαγή υπέρ των εργαζομένων αλλά αντίθετα με τις πολιτικές που ακολουθούνται θα επέλθει μεγαλύτερη επιβάρυνση των φτωχών και μεγάλη αύξηση των κερδών των μεγάλων.

Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι δεν έγινε κανένας απολογισμός για το πού πήγαν τα κονδύλια των προηγούμενων «πακέτων» της ΕΕ και τόνισε ότι για παράδειγμα στην Πάτρα έκλεισαν μεγάλες βιομηχανίες και διογκώθηκε η ανεργία χωρίς να δοθεί ούτε δραχμή από τα τότε Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα.

Ο Π. Κοσιώνης τόνισε, ότι τα όσα λέγονται για ουσιαστική σύγκλιση με τις άλλες χώρες της ΕΕ είναι μύθος και μάλιστα παρατραβηγμένος και είπε ότι η ελληνική βιομηχανία κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ και συνακόλουθα η χώρα το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο.

Αναλύοντας το πώς κατανέμονται τα συγκεκριμένα κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ, τόνισε ότι δίνεται η μερίδα του λέοντος (το 36%) στα έργα μεταφορών (αεροδρόμια, δρόμοι, γέφυρες) και είπε ότι αυτό δεν είναι τυχαίο αφού οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για το πώς θα διακινούνται καλύτερα και γρηγορότερα τα προϊόντα τους, τόσο προς τη Μέση Ανατολή όσο και προς τα Βαλκάνια. Την ίδια στιγμή για την Ολυμπιακή δε δίνεται ούτε δεκάρα γιατί βασιλεύει η λογική των ιδιωτικοποιήσεων.

Στην Παιδεία, είπε, δίνεται το 18% και θα διατεθούν τεράστια ποσά για τη διά βίου κατάρτιση. Το αποτέλεσμα θα είναι να μεταβληθούν οι άνεργοι σε έναν «χυλό» που καταρτίζεται, θα απολύεται, θα επανακαταρτίζεται και όλα αυτά χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα και προστασία και χωρίς να προβλέπονται κονδύλια για πραγματικά παραγωγικές επενδύσεις.

Το 11,87% που δίνεται στη γεωργία έχει σκοπό τη συγκέντρωση της γης στα χέρια των λίγων και την ελάττωση του αγροτικού πληθυσμού και όχι την πραγματική βοήθεια στην ελληνική γεωργία. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι δόθηκαν και δίνονται τεράστια ποσά για εκριζώσεις συγκεκριμένων καλλιεργειών.

Οσον αφορά την Υγεία και Πρόνοια στην οποία δίνεται το 3,27%, γίνεται προσπάθεια να χτυπηθούν κατακτήσεις χρόνων όπως η κοινωνική ασφάλιση και η δημόσια υγεία για να αναπτυχθεί η λεγόμενη επιχειρηματικότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ