ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αντιπαράθεση με βάση «συμψηφιστικά» δημοσιεύματα

Αναφορές σε τραπεζικούς λογαριασμούς και βιντεοκασέτες

Τελειωμό δεν έχει η δικομματική αντιπαράθεση γύρω από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και για μια ακόμα φορά αφορμή ήταν εξελίξεις εκτός Επιτροπής, ενώ μπλέχτηκε και το όνομα του πρώην εκπροσώπου Τύπου του υπουργού Αμυνας, ο οποίος είχε μια άτυπη «αντιπαράθεση» με τον γραμματέα εξοπλισμών, Γ. Ζορμπά.

Στην πρωινή συνεδρίαση οι βουλευτές της ΝΔ επικαλέστηκαν δημοσιεύματα της «Αυριανής» και της «Απογευματινής» σύμφωνα με τα οποία υπάρχει αριθμός τραπεζικού λογαριασμού σε τράπεζα του Λιβάνου, η τροφοδότηση του οποίου έγινε από προμήθειες για τους εξοπλισμούς που διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή και εικάζεται ότι ανήκει σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Συμψηφιστικά στο δημοσίευμα της «Αυριανής» αναφέρεται ότι υπάρχουν βιντεοκασέτες οι οποίες δείχνουν τον πρώην υπεύθυνο Τύπου του υπουργείου Αμυνας, Τ. Γκουριώτη, να συνομιλεί στη Μόσχα (ακόμα και σε καζίνο) με τον μεσάζοντα Λ. Μπαρτζώκα, ο οποίος είναι πρόεδρος εταιρίας που ασχολείται με τα αντισταθμιστικά οφέλη της προμήθειας των ΤΟΡ/Μ1.

Είναι φανερό ότι και τα «δύο στρατόπεδα» κινούνται σε μια λογική «συμψηφισμού» απειλώντας ο ένας τον άλλο με «αποκαλύψεις» προκειμένου αυτές να αυτοακυρωθούν και να μην οδηγηθούμε πουθενά. Είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτής της ΝΔ άφηνε να εννοηθεί πως γνωρίζει το περιεχόμενο του τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος - όπως χαρακτηριστικά είπε - περιέχει «παπάδες», εννοώντας αποκαλυπτικά στοιχεία για πρόσωπα.

Μετά από αντεγκλήσεις ωρών στην Εξεταστική αναφέρθηκε τελικά ότι θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, εφόσον αυτά προσκομιστούν.

Η αντιπαράθεση αυτή είχε και παράπλευρες απώλειες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού εμφανίστηκαν ο πρώην υπεύθυνος Τύπου του υπουργού Αμυνας Τ. Γκουριώτης και ο Γ. Ζορμπάς να αλληλοδιαψεύδονται ως προς το ποιος σύστησε στον άλλο τον Λ. Μπαρτζώκα. Ο πρώτος με δήλωσή του ανέφερε ότι ο Λ. Μπαρτζώκας είναι κρατικός υπάλληλος της ρωσικής κυβέρνησης και του τον σύστησε ο Γ. Ζορμπάς, ενώ ο τελευταίος δήλωσε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι το Ρώσο αξιωματούχο τον σύστησε ο Τ. Γκουριώτης. Κατά εκτιμήσεις η αντιπαράθεση αυτή έχει να κάνει με τη φημολογούμενη διάσταση απόψεων (για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους) ανάμεσα στον υπουργό Αμυνας και τον γραμματέα εξοπλισμών Γ. Ζορμπά, διάσταση που οδήγησε και στην πρόσφατη απομάκρυνση του Τ. Γκουριώτη από τη θέση του υπεύθυνου Τύπου.

Κατά τα άλλα χτες ήταν η πρώτη μέρα της κατάθεσης του Γ. Ζορμπά στην Επιτροπή. Ο γραμματέας εξοπλισμών του υπουργείου αναφέρθηκε αναλυτικά στις συμβάσεις που έγιναν για την προμήθεια των όπλων και είπε ότι η εγγύηση του ρωσικού δημοσίου για την εκτέλεση της σύμβασης ήταν ανίσχυρη. Ανέφερε δε ότι είχε υποχρέωση να στείλει τα σχετικά έγγραφα στη δικαιοσύνη γιατί διαφορετικά θα είχε ο ίδιος ποινικές ευθύνες. Κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Ζορμπάς διενήργησε τη σχετική διοικητική έρευνα κατά παράβαση του Συντάγματος, αφού έπρεπε να διαβιβάσει τα έγγραφα στη Βουλή.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
«Πολύπλευρη» συνεργασία με Βλ. Πούτιν

Δύο συμφωνίες υπογράφει αύριο ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Ρώσο Πρόεδρο

ΜΟΣΧΑ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Η διεύρυνση της συνεργασίας κυρίως στον οικονομικό - ενεργειακό τομέα, αλλά και η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» αποτελούν βασική επιδίωξη της επίσημης επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στη Μόσχα.

«Αποκρυστάλλωμα» θα αποτελέσουν οι δύο συμφωνίες, μία οικονομικού περιεχομένου και μία για την «τρομοκρατία», που θα υπογράψουν αύριο το απόγευμα μετά τη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Στο «τραπέζι» των συνομιλιών, όμως, θα «βρεθούν» το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση στα Βαλκάνια, αλλά και στον Καύκασο και την Ουκρανία.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο Κ. Καραμανλής στην υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

Η κατασκευή του αγωγού «θα συμβάλει καθοριστικά στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές πολύπλευρης οικονομικής συνεργασίας», δήλωσε στο «Itar-Tass».

Η βελτίωση των επιχειρηματικών σχέσεων είναι ένας άλλος στόχος της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε αξιόλογες ελληνικές επενδύσεις στη ρωσική οικονομία», διαπιστώνει ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα.

Αν και η ελληνική πλευρά επιχειρεί να το υποβαθμίσει, θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα της πώλησης ρωσικών οπλικών συστημάτων στη χώρα μας.

«Η επίσκεψή μου αποσκοπεί στο να διευρύνει την πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός φτάνοντας στο αεροδρόμιο του «Βνούκοβο». «Γι' αυτό άλλωστε θα υπογράψουμε δύο σημαντικές συμφωνίες», συμπλήρωσε.

Ο Κ. Καραμανλής στη δήλωσή του στο ρωσικό πρακτορείο «Itar-tass» εκτιμά ότι «η Ελλάδα και η Ρωσία είναι προορισμένες να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στον Καύκασο και την Ανατολική Μεσόγειο». Η κυβέρνηση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ευνοεί τη λήψη «κοινών μέτρων με στόχο την εξασφάλιση της σταθερότητας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».

Στη «σκιά» της Αγκυρας...

Το «κλίμα» και ίσως και τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κ. Καραμανλή επηρεάζονται από την επίσκεψη που πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες ο Βλ. Πούτιν στην Αγκυρα. Σύμφωνα με το ρωσικό Τύπο η προσπάθεια της Ρωσίας να στηριχτεί στην Τουρκία ως ενδεχόμενο σύμμαχο στις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις, αποτελεί ένα εντελώς καινούριο φαινόμενο. Παράλληλα, όμως, δε φαίνεται να ξεπεράστηκαν τα διμερή ρωσοτουρκικά προβλήματα, όπως οι αμοιβαίες κατηγορίες για την υποστήριξη αυτονομιστικών κινημάτων (Τσετσενία, Κουρδιστάν), οι περιορισμοί ναυσιπλοΐας στα Στενά του Βοσπόρου και τα σχέδια της Τουρκίας να κατασκευάσει αγωγούς που θα διοχετεύουν ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία (π.χ. Μπακού - Τσεϊχάν).

Δεν είναι άσχετο ίσως από τα παραπάνω ότι ο Βλ. Πούτιν υπερασπίστηκε το «βέτο» που έθεσε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Στόχος του «βέτο», δήλωσε, απαντώντας σε τουρκικά ΜΜΕ, «ήταν να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών στις οποίες η τουρκική και η ελληνική κοινότητα να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να υφίστανται πιέσεις από το εξωτερικό».

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Είμαστε έτοιμοι και για εκλογές

Σε «εκλογική ετοιμότητα» κάλεσε ο Γ. Παπανδρέου τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των κοινοβουλευτικών συντονιστών του κόμματός του.

Ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθυνόμενος στους συντονιστές του ΠΑΣΟΚ τούς ζήτησε να μην «επαναπαύονται» από τη στάση του πρωθυπουργού σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί, όπως σημείωσε, ακολουθεί «διπλή τακτική».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμέσως μετά, στις δηλώσεις του ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «εμμένει στο πνεύμα του Συντάγματος που μιλάει για την εξεύρεση προσώπου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα εκπροσωπεί πράγματι τον ελληνικό λαό», αλλά με νόημα πρόσθεσε: «Δε φοβόμαστε τις εκλογές, που νομίζω ότι φοβάται όλο και περισσότερο η ΝΔ».

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να πάει τη χώρα σε εκλογές, «την ευθύνη έχει η ΝΔ, η οποία δε μας έχει δώσει εικόνα των προθέσεών της και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο αβεβαιότητας που δημιουργείται», δήλωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας και την ανούσια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και αναφερόμενος στο θέμα του προϋπολογισμού που απασχόλησε τη συνεδρίαση των συντονιστών, είπε ότι «η συζήτηση γύρω από τον προϋπολογισμό γίνεται κάτω από τη σκιά του φιάσκου της απογραφής και οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ λένε ότι είμαστε τελικά υπό επιτήρηση, γεγονός που αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό λιτότητας που δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».

Στις δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην κρίση που ξέσπασε στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, η οποία τελικά εξέλεξε μόνιμα και όχι μεταβατικά όργανα, όπως είχε ζητήσει ο ίδιος.

Συγκεκριμένα ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Θα καλωσορίσουμε τους νεολαίους στο συνέδριο του κόμματος, κανείς δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα της εκλογής, όμως η Νεολαία ΠΑΣΟΚ περνάει μια κρίση, αυτό είναι δεδομένο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού ουσιαστικά παραδέχτηκε την κρίση που υπάρχει στη Νεολαία, στη συνέχεια και επιχειρώντας να «χρυσώσει» το χάπι υποστήριξε: «Η κρίση, όμως, είναι δείγμα ζωντάνιας και αγωνίας για να πάει το κίνημά μας μπροστά και εγώ θα παλέψω και θα συμβάλω και στην ενότητα αλλά και στη χειραφέτηση του νεολαιίστικου κινήματος από μηχανισμούς».

Βέβαια, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «θα έχουμε την ευκαιρία και με τη συμμετοχή της Νεολαίας να πάρουμε τις καταστατικές μας αποφάσεις»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ