Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Αντιπαράθεση με βάση «συμψηφιστικά» δημοσιεύματα

Αναφορές σε τραπεζικούς λογαριασμούς και βιντεοκασέτες

Τελειωμό δεν έχει η δικομματική αντιπαράθεση γύρω από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και για μια ακόμα φορά αφορμή ήταν εξελίξεις εκτός Επιτροπής, ενώ μπλέχτηκε και το όνομα του πρώην εκπροσώπου Τύπου του υπουργού Αμυνας, ο οποίος είχε μια άτυπη «αντιπαράθεση» με τον γραμματέα εξοπλισμών, Γ. Ζορμπά.

Στην πρωινή συνεδρίαση οι βουλευτές της ΝΔ επικαλέστηκαν δημοσιεύματα της «Αυριανής» και της «Απογευματινής» σύμφωνα με τα οποία υπάρχει αριθμός τραπεζικού λογαριασμού σε τράπεζα του Λιβάνου, η τροφοδότηση του οποίου έγινε από προμήθειες για τους εξοπλισμούς που διερευνά η Εξεταστική Επιτροπή και εικάζεται ότι ανήκει σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Συμψηφιστικά στο δημοσίευμα της «Αυριανής» αναφέρεται ότι υπάρχουν βιντεοκασέτες οι οποίες δείχνουν τον πρώην υπεύθυνο Τύπου του υπουργείου Αμυνας, Τ. Γκουριώτη, να συνομιλεί στη Μόσχα (ακόμα και σε καζίνο) με τον μεσάζοντα Λ. Μπαρτζώκα, ο οποίος είναι πρόεδρος εταιρίας που ασχολείται με τα αντισταθμιστικά οφέλη της προμήθειας των ΤΟΡ/Μ1.

Είναι φανερό ότι και τα «δύο στρατόπεδα» κινούνται σε μια λογική «συμψηφισμού» απειλώντας ο ένας τον άλλο με «αποκαλύψεις» προκειμένου αυτές να αυτοακυρωθούν και να μην οδηγηθούμε πουθενά. Είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτής της ΝΔ άφηνε να εννοηθεί πως γνωρίζει το περιεχόμενο του τραπεζικού λογαριασμού ο οποίος - όπως χαρακτηριστικά είπε - περιέχει «παπάδες», εννοώντας αποκαλυπτικά στοιχεία για πρόσωπα.

Μετά από αντεγκλήσεις ωρών στην Εξεταστική αναφέρθηκε τελικά ότι θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, εφόσον αυτά προσκομιστούν.

Η αντιπαράθεση αυτή είχε και παράπλευρες απώλειες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού εμφανίστηκαν ο πρώην υπεύθυνος Τύπου του υπουργού Αμυνας Τ. Γκουριώτης και ο Γ. Ζορμπάς να αλληλοδιαψεύδονται ως προς το ποιος σύστησε στον άλλο τον Λ. Μπαρτζώκα. Ο πρώτος με δήλωσή του ανέφερε ότι ο Λ. Μπαρτζώκας είναι κρατικός υπάλληλος της ρωσικής κυβέρνησης και του τον σύστησε ο Γ. Ζορμπάς, ενώ ο τελευταίος δήλωσε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι το Ρώσο αξιωματούχο τον σύστησε ο Τ. Γκουριώτης. Κατά εκτιμήσεις η αντιπαράθεση αυτή έχει να κάνει με τη φημολογούμενη διάσταση απόψεων (για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους) ανάμεσα στον υπουργό Αμυνας και τον γραμματέα εξοπλισμών Γ. Ζορμπά, διάσταση που οδήγησε και στην πρόσφατη απομάκρυνση του Τ. Γκουριώτη από τη θέση του υπεύθυνου Τύπου.

Κατά τα άλλα χτες ήταν η πρώτη μέρα της κατάθεσης του Γ. Ζορμπά στην Επιτροπή. Ο γραμματέας εξοπλισμών του υπουργείου αναφέρθηκε αναλυτικά στις συμβάσεις που έγιναν για την προμήθεια των όπλων και είπε ότι η εγγύηση του ρωσικού δημοσίου για την εκτέλεση της σύμβασης ήταν ανίσχυρη. Ανέφερε δε ότι είχε υποχρέωση να στείλει τα σχετικά έγγραφα στη δικαιοσύνη γιατί διαφορετικά θα είχε ο ίδιος ποινικές ευθύνες. Κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Ζορμπάς διενήργησε τη σχετική διοικητική έρευνα κατά παράβαση του Συντάγματος, αφού έπρεπε να διαβιβάσει τα έγγραφα στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ