Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΕΕ
Πλασάρεται σαν κλειδί για τη λύση του Κυπριακού

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε δήλωσε ότι αν και η επίλυση του Κυπριακού δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, εντούτοις η συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ ίσως να αποτελεί το θεμέλιο λίθο για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Γ. Μπαλκενέντε σημείωσε ότι η αναγνώριση από την Τουρκία όλων των κρατών - μελών της ΕΕ σχετίζεται με την τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ΕΕ. Ο Γ. Μπαλκενέντε ανέφερε ότι είχαν μιαν ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, συζήτησαν για τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης του Δεκέμβρη και είπαν «κάποια πράγματα όσον αφορά την ημερήσια διάταξη».

Οσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Γ. Μπαλκενέντε είπε πως είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση κατά πόσο θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Τουρκία είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Κύπρο και «γι' αυτόν το λόγο βρίσκομαι εδώ ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Σε ερώτηση εάν είναι δυνατό να αρχίσει η Τουρκία ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς να αναγνωρίζει όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ο Γ. Μπαλκενέντε είπε ότι «αυτό έχει να κάνει με τη συμφωνία της Αγκυρας και αυτό σημαίνει ότι εάν επιθυμείτε να έχετε σχέσεις με την ΕΕ, αυτή η συμφωνία της Αγκυρας είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι έχει να κάνει με τις σχέσεις των υποψηφίων χωρών με τα κράτη - μέλη της ΕΕ».

«Αυτό το οποίο συζητείται ίσως να είναι ο θεμέλιος λίθος για την επίτευξη λύσης και φρονώ ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί μέρος των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, απλά επιθυμούμε όλοι να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη βελτίωση της κατάστασης», είπε.

Εξάλλου, ο Τάσσος Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, νοουμένου ότι αυτή πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ολλανδική προεδρία θα λάβει υπόψη τη δική μας θέση όσον αφορά το προσχέδιο συμπερασμάτων, καθώς και τα επιχειρήματα που έχουν προταθεί ώστε αυτό το προσχέδιο να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποδεκτό μεταξύ των κρατών - μελών».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις Κυπρίων πολιτικών

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι δηλώσεις Κυπρίων πολιτικών που ζητούν την άσκηση βέτο από την κυβέρνηση, αν η Τουρκία συνεχίσει την αδιαλλαξία της.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, τόνισε πως αν η Τουρκία διατηρήσει την αδιάλλακτη στάση της, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή της πορεία. Ο Ν. Κλεάνθους ανέφερε, επίσης, ότι η Αγκυρα δεν μπορεί πλέον να θέτει βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

Ο πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού δήλωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία, για ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν δεν υπάρξει ένα τρίπτυχο προϋποθέσεων. Πρέπει, είπε, παράλληλα με την πλήρη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υπάρξει αποαναγνώριση του ψευδοκράτους και απόσυρση όλων των βέτο για την Κύπρο, που θέτει διεθνώς η Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ