Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ
Αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις...

Τα σημεία του σχεδίου νόμου για το «βασικό μέτοχο» που παρουσίασαν προχτές οι συναρμόδιοι υπουργοί στο Ζάππειο μονοπώλησαν το χτεσινό μπρίφινγκ. Συγχρόνως όμως ο «βασικός μέτοχος» έγινε και αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία φυσικά παίζουν τα δικά τους παιχνίδια με τους μεγαλοεργολάβους και τους καναλάρχες. Αλλωστε με τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ όλα τα χρόνια ανθίζει το διαπλεκόμενο τοπίο.

Το μόνο που κάνουν οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων είναι να αποδεικνύουν πως παίζουν με τα λόγια και όχι με την ουσία. Ετσι και χτες είχαμε «αντιπαραθέσεις» προς την κατεύθυνση όμως της ίδιας πολιτικής που γιγαντώνει τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος ισχυρίστηκε και πάλι πως με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα η κυβέρνηση «προσπαθεί να βάλει τάξη σ' ένα τοπίο που ήταν άναρχο και δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί συμφέροντα». Μάλιστα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν ο Θ. Ρουσόπουλος θεωρεί ότι το νομοσχέδιο ενοχλεί το κεφάλαιο, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν «πολλά θετικά μηνύματα από τον ελληνικό λαό»! Μίλησε για «ασαφείς παρατηρήσεις» που έγιναν από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκη καθώς και για «αμηχανία του ΠΑΣΟΚ». Από την άλλη πλευρά δε θέλησε να σχολιάσει τις απόψεις του προέδρου του ΣΕΒ, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν υπήρξαν προτάσεις κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου ήταν αποκαλυπτικός λέγοντας πως η «επίσκεψη της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών είχε ενδιαφέρον».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ξαφνικά, μετά από τόσα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, ανακάλυψε τώρα πως είναι «απαραίτητη η διαφάνεια για το χτύπημα της διαφθοράς» γιατί όπως είπε στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ «ενδυναμώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς». Ενώ μάλιστα με τόσους νόμους το ΠΑΣΟΚ «πριμοδότησε» τη διαπλοκή, χτες αναφερόμενος στην κυβέρνηση είπε πως «φαίνεται αδύναμη ν' αντιμετωπίσει ριζικά το φαινόμενο». Κατά τ' άλλα δεν παρέλειψε να εκφράσει και την «πλήρη υποστήριξη» του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση εάν υπάρξουν «ριζικά μέτρα». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με δηλώσεις του στο Flash θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου είναι πρακτικά ανεφάρμοστο στις περισσότερες διατάξεις του.

Ο Αντώνης Μανιτάκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως στην πράξη είναι «αδύνατον να ελεγχθούν όλα αυτά τα πράγματα σε μια διεθνή οικονομία, σε χρηματιστήρια που λειτουργούν με διαφορετική νομοθεσία, με κεφάλαια τα οποία έρχονται και μπαίνουν ελεύθερα σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία». Εξέφρασε την απογοήτευσή του τονίζοντας πως όλα αυτά τα «ακούμε τώρα και δεκαπέντε χρόνια, κάθε φορά θα παταχτεί η διαπλοκή, κάθε φορά εξαρτούμε την πάταξη της διαπλοκής από κάποιο νόμο, βγαίνει ο νόμος, μετά απογοητευόμαστε, ξαναφτιάχνουμε νέο νόμο», όμως «αποτέλεσμα δε βλέπουμε, φοβάμαι ότι οι πολιτικοί εξακολουθούν να παίζουν ένα πολιτικό παιχνίδι περισσότερο, παρά να πιστεύουν σε αυτά που κάνουν». Υπογράμμισε ότι η κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα «μάλλον θα διαιωνιστεί».

Στο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» αναφέρθηκε χτες και ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης λέγοντας πως «κινείται σε σωστές αρχές». Απαντώντας, όμως, σε ερώτηση αν με το νομοσχέδιο αποκλείονται οι αχυράνθρωποι, είπε «όχι δε νομίζω». Η προσωπική του επίσης άποψη είναι πως θα έπρεπε να υπάρξει άλλη ανεξάρτητη αρχή για τον έλεγχο των δημοσίων έργων και την έκδοση πιστοποιητικών διαφάνειας.

Το μέλος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης μιλώντας χτες στο ΣΚΑΪ για το πλαίσιο νόμου, είπε πως οι βασικές αρχές δείχνουν πως κινείται στη «σωστή κατεύθυνση». Για να υπογραμμίσει στη συνέχεια πως το θέμα της πάταξης της διαπλοκής δεν είναι υπόθεση ενός μόνο νόμου. Ολοι «ξέρουμε», τόνισε, ότι η «διαπλοκή καλυπτόταν ή καλύπτεται από μια σειρά νόμων» της ισχύουσας νομοθεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ