ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Κληρονομιά

"Η προστασία των κτιρίων του προπολεμικού μοντερνισμού στην Αθήνα" είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει η 1η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, την Παρασκευή 16 του Οκτώβρη,στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20).

Αρχιτέκτονες του ΥΠΠΟ, καθώς και καθηγητές Πανεπιστημίου θα αναφερθούν σε θέματα διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς αυτής της περιόδου. Ανάμεσά τους η προϊσταμένη της 1ης Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Νίκη Ζαμενοπούλου - Χρονοπούλου θα μιλήσει για την "Προστασία των κτιρίων του μοντέρνου κινήματος", η αρχιτέκτων του ΥΠΠΟ Μαρικίττα Διαμαντοπούλου θα αναφερθεί στη "Συντονισμένη κρατική παρέμβαση προστασίας κτιρίων του 20ού αιώνα με έμφαση στα κτίρια του μεσοπολέμου", ο αν. καθηγητής του ΕΜΠ Μάνος Μπίρης θα παρουσιάσει "Διακεκριμένα στοιχεία αξιολόγησης", ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Χολέβας θα μιλήσει για "Τρεις αρχιτέκτονες του μεσοπολέμου", ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Λάββας θα αναφερθεί στην "Κρισιμότητα της διάσωσης των κτιρίων της Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής" κ. ά.

Η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από τους: Ν. Ζαμενοπούλου - Χρονοπούλου, Γ. Λάββας, Μ. Μαρμαράς, Μ. Μπίρης, Ε. Φεσσά - Εμμανουήλ και Ν. Χολέβας.

Την έναρξη θα κηρύξει ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ Ευγένιος Γιαννακόπουλος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευ. Βενιζέλος.

Εντατικές δοκιμές

Με τρεις καινούριες παραγωγές αρχίζει τη χειμερινή περίοδο το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.Στις 14 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί "Η όπερα της πεντάρας" των Μπρεχτ - Βάιλ,μια συμπαραγωγή του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Βόλου,της Λυρικής Σκηνής και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.Συνεργάζεται η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου.Η παράσταση, που θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, ανεβαίνει σε μετάφραση Σωτηρίας Ματζίρη,σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη,διεύθυνση Ορχήστρας Συμεών Κόγκαν.Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Νίκος Αλεξίου, Κερασία Σαμαρά, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Κατερίνα Γιαμαλή,κ. ά. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της Γ Διεθνούς Συνάντησης Μουσικού Θεάτρου,που πραγματοποιείται στο Βόλο και είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπρεχτ και θα παίζεται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ θα παρουσιαστεί και στη Λυρική στις 27, 28 και 29 Νοεμβρίου. Στις 19 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί, στο Αμφιθέατρο του Κτιρίου Σπίρερ, η πρεμιέρα του έργου "Οι Δούλες" του Ζενέ,που ανεβαίνει σε μετάφραση Παναγιώτας Πανταζή,σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη και μουσική Κωστή Δρυγιανάκη.Παίζουν: Βίκυ Βολιώτη, Βασιλική Δήμου, Σμαράγδα Καρύδη.

Η τρίτη παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ ανήκει στην ενότητα "Λογοτεχνία επί σκηνής".Τίτλος της παράστασης "Το τραγούδι της βροχής",με την Τάνια Τσανακλίδου.Η μουσική παράσταση στηρίζεται σε κείμενα των: Κική Δημουλά, Μυρτιώτισσας, Ζωής Καρέλη, Οδυσσέα Ελύτη, Ελιοτ, Ρεμπώ, Ζενέ, Ζαν Κοκτώ,κ.ά. Η Τάνια Τσανακλίδου θα ερμηνεύσει μια σειρά μελοποιημένων ποιημάτων των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Βάιλ, Μικρούτσικου, Παπαδημητρίου, Ξαρχάκου,κ. ά. Πρεμιέρα, στις 26 Δεκεμβρίου στη Μικρή Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου.

  • Το έργο του Μπρεχτ "Ο βίος του Γαλιλαίου" θα είναι το εναρκτήριο έργο της Κεντρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη,σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία Σταύρου Ντουφεξή,σκηνικά - κοστούμια Απόστολου Βέττα,μουσική Γιούρι Στούπελ,κίνηση Εφης Καρακώστα.Παίζουν: Μηνάς Χατζησάββας, Λώρα Βοβώνη, Μαρία Κωνσταντάρου, Κώστας Μπερικόπουλος, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης,κ. ά.
  • Την "Εντα Γκάμπλερ" του Ιψεν θα παρουσιάσει στο τέλος Οκτωβρίου το"Θέατρο Εξαρχείων",σε μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλα,σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη,σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Βαφιά και μουσική, που θα παίζεται επί σκηνής Πλάτωνα Ανδριτσάκη.Παίζουν: Αννίτα Δεκαβάλα, Τάκης Βουτέρης, Μάνος Βακούσης, Κώστας Φλωκατούλας, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Ελπίδα Μπραουδάκη, Νίκη Παλληκαράκη.
  • Την παράσταση με γενικό τίτλο "Αντίο, κύριε Τσέχωφ" θα παρουσιάσει στην "Μπλε Σκηνή" το "Θέατρο της Ημέρας".Πρόκειται για μια συρραφή του έργου για τον Τσέχωφ της Σελίν Μονσαρά "Αντίο, κύριε Τσέχωφ",σε μετάφρασηΑνδρομάχης Μοντζολή και της "Αρκούδας" του Τσέχωφ σε μετάφρασηΛυκούργου Καλλέργη,με την Δέσποινα Στυλιανοπούλου και τον Γιώργο Κυριακίδη.Περιλαμβάνει ένα ακόμη σύντομο κολάζ από σκηνές αποχωρισμών και αναχωρήσεων από έργα του Τσέχωφ.Η σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία είναι του Λάκη Κουρετζή.Παίζουν επίσης: Εφη Παπαθεοδώρου, Αντώνης Περπινιάς,κ.ά.

Στην "Κόκκινη σκηνή" θα παρουσιαστούν νέοι και παλιότεροι Ελληνες συγγραφείς, ενώ θα διατίθεται, επίσης, σε διάφορα σχήματα, προκειμένου να παρουσιάσουν τις δουλιές τους. Τέλος, στην "Παιδική Σκηνή",θα παρουσιαστεί η παράσταση - θεατρικό παιχνίδι "Η Κατερίνα και ο Αόρατος",που βασίζεται στην τετραλογία της Μάρως Λοϊζου "Ποιος είδε τον Αόρατο",σε διασκευή και σκηνοθεσία Λάκη Κουρετζή,σκηνικά - κοστούμια Ανδρομάχης Μοντζολή.Τα τραγούδια σε στίχους της συγγραφέως μελοποίησε ο Στέφανος Βασιλειάδης.Παίζουν: Παντελής Τσολάκος, Ουρανία Γκιώνη, Καλλιόπη Βλουτή.

Φθινοπωρινές εκθέσεις

Στην αίθουσα τέχνης "Ολγα Γεωργαντέα" (Βασ. Παύλου 102 - 104, Βούλα) φιλοξενείται έκθεση έργων της Kολομβιανής ζωγράφου Τζούλια Γκερέρο.Με τη ζωγραφική της η Τζ. Γκερέρου αναφέρεται στην ειρήνη. Εκφράζει τις προσωπικές της σχέσεις ανάμεσα στη ζωγραφική, στον κόσμο του σύμπαντος και τους προσωπικούς μύθους του χώρου της. Απεικονίζει μιαν αυθόρμητη δημιουργία με σύμβολα που εκφράζουν έντονες στιγμές της ζωής.

  • Εργα ζωγραφικής και σχέδια της Gudrun von Leitner,παρουσιάζονται, για ένα περίπου μήνα, στην γκαλερί "Αδάμ" (Ν. Βάμβα 5). Εκτίθενται 30 μικρά και μεγάλα έργα της Γερμανίδας καλλιτέχνιδας, που αν και ζει και εργάζεται στο εξωτερικό, είναι γνωστή στο ελληνικό κοινό από το 1962. Με τη φρεσκάδα των χρωμάτων να συνυπάρχει πάντα με μία έντονη μελαγχολία, με το παράδοξο ως κεντρικό πυρήνα του έργου της, η ζωγράφος ακολουθεί όλα της τα χρόνια μία πορεία καλλιτεχνική, όπου τα σύμβολα και τα χρώματα γίνονται ολοένα και πιο λακωνικά.
  • Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Δεξαμενή" (Ξανθίππου 11), φιλοξενείται έκθεση έργων του Λέκτορα της ΑΣΚΤ Αριστοτέλη Τζάκου.Ο ίδιος ο καλλιτέχνης σημειώνει για τη δουλιά του: "Η ζωγραφική μου δεν είναι αναπαραστατική ή θεματογραφική με την τρέχουσα σημασία των όρων. Ο "χώρος" που απεικονίζεται στα έργα είναι ένας χώρος δομημένος, δεν έχει αναφορά στην πραγματικότητα, δε διαβάζεται με κανόνες προοπτικής. Είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο προσπαθεί να βρει τη θέση του το χρώμα. Το "τοπίο", από την άλλη πλευρά, δεν είναι ένα τοπίο που προέρχεται από την παρατήρηση. Αυτό το κατ' εξοχήν "ζωγραφικό" στοιχείο, παίρνει τη σημασία του και υπάρχει μόνο σε σχέση με τον αρχιτεκτονικό χώρο, διεκδικώντας την παρουσία του".

Στον ίδιο χώρο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται έργα του Λογό με τίτλο "Λογο... ζωγραφιές".Οπως λέει ο καλλιτέχνης γι' αυτή τη δουλιά του: "Ξεκινάω παίζοντας. Κολλάω ένα χαρτάκι, χρωματιστό, σ' ένα άλλο χαρτί. Αυτό το χαρτάκι, το συνεχίζω με άλλα χαρτάκια, με γραμμές, με χρωματάκια και στο τέλος γίνεται κάτι (... ). Βέβαια, όλα αυτά που φτιάχνω, αν τα παρατηρήσει κανείς, θα δει ότι κάπου υπάρχει το γελοιογραφικό στοιχείο, γιατί πώς να το κάνουμε, γελοιογράφος είμαι. Ακόμα και τα τραγούδια που γράφω και αυτά έχουν σχέση με τη γελοιογραφία. Αφού μια φορά που αποφάσισα να γράψω "σοβαρά", πάλι γελοιογραφικά μού βγήκαν".

Εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού

Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού,στα πλαίσια της εκπαιδευτικής έκθεσης "Κάθε χρόνο τέτοια μέρα... Εθνικές Επέτειοι και Ιστορική μνήμη",οργανώνει εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού με θέμα το έπος του '40, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος "Ελληνικός Κόσμος" (Πειραιώς 254, στον Ταύρο). Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 έως 12 χρόνων και θα πραγματοποιηθεί σε δύο δίωρες συναντήσεις, στις 21 και 22 Οκτωβρίου, από 5 μέχρι 7 το απόγευμα. Τα παιδιά σε συνεργασία με τη θεατρολόγο - εμψυχώτρια, Βάλια Παρασκευοπούλου,θα χρησιμοποιήσουν τις τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού για να θεατροποιήσουν ένα σύντομο διήγημα σχετικό με το έπος του '40. Κόστος συμμετοχής κατά άτομο 1.500 δρχ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 4835.300 - 4834.632 - 3, καθημερινά από 9 το πρωί μέχρι 2 το μεσημέρι.

"Εντα Γκάμπλερ" στο θέατρο "Εξαρχείων"

Εργο του Αριστοτέλη Τζάκου

Γιώργος Κοντολέων, Πρόπλασμα Σχολής Ορχηστικής Τέχνης και Κατοικίας Κ. Πράτσικα, Αθήνα, 1937

Μορφές εξουσίας

Το "Θέατρο του Νότου" παρουσιάζει, σήμερα, στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου "Αμόρε",μια πικρή και συγχρόνως συνταρακτική κωμωδία του Πάτρικ Μάρμπερ "Τόσο κοντά".Ενα έργο που κέρδισε το βραβείο κριτικών το 1997 και το βραβείο Λόρενς Ολίβιε το 1998. Οπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας, "πρόκειται για ένα έργο που πραγματεύεται την εξουσία σ' όλες της τις μορφές. Την εξουσία της πληροφόρησης, της επιθυμίας. Κάθε σκηνή είναι ένα είδος ανταλλαγής. Η δομή του έχει το χαρακτήρα μιας μουσικής σύνθεσης, κάτι σαν ένας χορός όπου οι παρτενέρ αλλάζουν συνεχώς. Παρ' όλα αυτά το κύριο θέμα είναι η αγάπη κι όχι η εκμετάλλευση. Στο έργο τα πρόσωπα υιοθετούν ισχυρές ηθικές αρχές, που όμως αδυνατούν να διατηρήσουν. Τα πρόσωπα ζουν σ' έναν κόσμο όπου η ηθική βρίσκεται σε κατάπτωση. Τα πρόσωπα προσπαθούν να είναι ηθικά". Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου,σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου.Παίζουν: Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλας Καραζήσης, Αννα Μάσχα, Ναταλία Δραγούμη, Νίκος Ψαρράς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ