ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις

ΚΑΜΠΑΛΑ.--

Διπλή βομβιστική επίθεση συγκλόνισε αργά το βράδυ της Κυριακής ένα εστιατόριο και ένα κλαμπ ράγκμπι στη πρωτεύουσα της Ουγκάντα, την Καμπάλα, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 74 άνθρωποι, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Οι επιθέσεις έγιναν την ώρα που δεκάδες πολίτες παρακολουθούσαν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας Αμερικανός πολίτης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους νεκρούς, καθώς και πολίτες από την Αιθιοπία, την Ινδία, το Κογκό και την Ουγκάντα. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστήριξαν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως τις δύο επιθέσεις προκάλεσαν καμικάζι αυτοκτονίας.

Χτες την ευθύνη ανέλαβε η σομαλική ένοπλη οργάνωση «Αλ Σαχάμπ» που έχει δεσμούς με την «Αλ Κάιντα». Πρόκειται για την πρώτη επίθεση της συγκεκριμένης οργάνωσης εκτός της Σομαλίας. Δύο μέρες νωρίτερα, η συγκεκριμένη οργάνωση είχε καλέσει τους οπαδούς της να επιτεθούν σε τοποθεσίες στην Ουγκάντα και στο Μπουρούντι σαν αντίποινα για τη στρατιωτική τους παρουσία μέσω της δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης, στη Σομαλία (Amisom).

Ο Πρόεδρος της Ουγκάντα Γιοβερί Μουσεβένι, επισκεπτόμενος έναν από τους χώρους της επίθεσης, καταδίκασε τις επιθέσεις στους δημόσιους χώρους της Καμπάλα και χαρακτήρισε «άνανδρους» τους δράστες. «Εάν οι δράστες των επιθέσεων θέλουν να πολεμήσουν, ας επιτεθούν εναντίον στρατιωτών», δήλωσε.

Τις επιθέσεις καταδίκασε ως «διαβολικές» και ο Πρόεδρος της Σομαλίας, Σαρίφ Σέιχ Αχμέντ, με ανακοίνωσή του, όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρει πως η επίθεση αυτή «θα ενισχύσει τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς της Ουγκάντα και της Σομαλίας. Ούτε η περιοχή, ούτε η διεθνής κοινή γνώμη δεν θα ανεχθούν την προώθηση της ανασφάλειας».

Τις βομβιστικές επιθέσεις έσπευσαν να καταδικάσουν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπάρακ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντίστοιχα, ενώ αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως οι επιθέσεις δε θα επηρεάσουν τη Σύνοδο της Αφρικανικής Ενωσης που θα διεξαχθεί στην Ουγκάντα από τις 19 έως τις 27 Ιούλη με την συμμετοχή αρκετών αφρικανικών ηγετών.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Λάδι» οι κατοχικές δυνάμεις για τους θανάτους αμάχων

Από την επίθεση σε αγορά του Μοχμάντ, στο Πακιστάν
Από την επίθεση σε αγορά του Μοχμάντ, στο Πακιστάν
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Κλιμάκωση της βίας και αύξηση του αριθμού των νεκρών αμάχων, διαπιστώνει το Αφγανικό Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων, επιχειρώντας για ακόμα μία φορά να μετριάσει την ευθύνη των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων, στις σφαγές, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι νεκροί άμαχοι οφείλονται πλέον σε επιθέσεις «Ταλιμπάν», ενώ οι απώλειες λόγω κατοχικών πυρών έχουν μειωθεί.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο πόλεμος βρίσκεται στη χειρότερη φάση του, με τουλάχιστον 1.074 αμάχους να έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή του 2010, εκ των οποίων οι 212 τον περασμένο μήνα, προσθέτοντας ότι 661 νεκροί οφείλονται σε επιθέσεις «Ταλιμπάν», 108 σε κατοχικά πυρά και οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες», ή εγκληματικά συμβόλαια θανάτου. Στα «λάθη» του αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων εντάσσονται και οι θάνατοι ακόμα έξι αμάχων, την περασμένη Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σκοτώθηκαν πέντε Αμερικανοί στρατιώτες και ακόμα 11 Αφγανοί αστυνομικοί από επιθέσεις «Ταλιμπάν».

Ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, τάσσεται υπέρ της αφαίρεσης ονομάτων μελών των «Ταλιμπάν», από τις λίστες των «υπόπτων», προκειμένου να προωθηθούν τα σχέδια της «εθνικής συμφιλίωσης», που προϋποθέτουν την ακριβή εξαγορά των πρώην «μαχητών», δηλαδή νέα αναχρηματοδότηση του συστήματος, που συντηρεί τον πόλεμο. Το ενδεχόμενο εξετάζει και ο ΟΗΕ.

Χθες ο νέος διοικητής των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, Ντέιβιντ Πετρέους, επισκέφθηκε το Πακιστάν, επικροτώντας την πολιτική της κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ εναντίον των «Ταλιμπάν», αποφεύγοντας ωστόσο να θίξει το ζήτημα της επέκτασης του πολέμου στη γειτονική χώρα, ενώ δημοσιεύματα θέλουν την πρώτη του συνάντηση με τον Αφγανό πρόεδρο να χαρακτηρίζεται από «ένταση». Η πακιστανική κυβέρνηση χθες συνέδεσε άμεσα την επίθεση στην περιοχή Μοχμάντ, της περασμένης Παρασκευής, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 105 ανθρώπους, με τους «Ταλιμπάν», ενισχύοντας με τον τρόπο της, έμμεσα, την επιχειρηματολογία επέκτασης του πολέμου.

TEXEΡΑΝΗ.-- «Πάγωσε» προς το παρόν, μετά από τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε διεθνώς, η εκτέλεση διά λιθοβολισμού της 43χρονης Σακινέχ Μουχαμαντί Αστιάνι, μητέρας δύο παιδιών, που καταδικάστηκε το 2006 για μοιχεία. Οπως ανακοινώθηκε, η δικαστική καταδικαστική απόφαση «αναστέλλεται για ανθρωπιστικούς λόγους».

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Καταλονίας την Κυριακή διεκδικώντας μεγαλύτερη αυτονομία για την περιοχή και διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγορεύει την αναγνώριση καταλανικού έθνους.

ΜΟΣΧΑ.-- Συνολικά 8 άνθρωποι ηλικίας 15 - 29 ετών συνελήφθησαν χτες στη ρωσική δημοκρατία του Βορείου Καυκάσου, το Νταγκεστάν, γιατί, σύμφωνα με τις αρχές σχεδίαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας στην κεντρική Ρωσία. Μεταξύ τους 6 γυναίκες, από τις οποίες οι 4 ήταν χήρες πρώην ενόπλων ισλαμιστών.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.-- Μία γυναίκα δολοφονείται κάθε δύο ώρες στη Βραζιλία, σύμφωνα με την έκθεση «Χάρτης της Βίας 2010» της ΜΚΟ Instituto Sangari. Το 40% των γυναικών είναι μεταξύ 18 έως 30 ετών, ενώ σύμφωνα με την Πολιτική Γραμματεία των γυναικών η βία προς τις γυναίκες αυξήθηκε κατά 100% τη δεκαετία 1997-2007.

ΝΤΑΚΑ.-- Κατηγορίες εναντίον 824 ανθρώπων απήγγειλε χθες το δικαστήριο του Μπαγκλαντές, σχετικά με τις εκτελέσεις δεκάδων στρατιωτικών αξιωματούχων, κατά τη διάρκεια προσπάθειας πραξικοπηματικής στάσης, του 2009, ενάντια στην κυβέρνηση, που πραγματοποιήθηκε στην Ντάκα.

ΠEKINO.-- Τη ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους έχουν κοστίσει μέχρι στιγμής οι πλημμύρες και οι καταρρακτώδεις βροχές, των τελευταίων ημερών στην κεντρική και νότια Κίνα, ενώ περισσότερα από 42.000 σπίτια καταστράφηκαν.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Εξακολουθεί η ένταση στο ινδικό Κασμίρ, μεταξύ αυτονομιστών και κεντρικής κυβέρνησης, παρά τη λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης την Κυριακή. Μαγαζιά και επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά μέχρι και την Κυριακή, με την ένταση να κλιμακώνεται μετά και τους θανάτους 15 διαδηλωτών τον περασμένο μήνα από αστυνομικά πυρά, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων, ενάντια στο ινδικό κράτος.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Ελεύθερος αφέθηκε χτες ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι, καθώς οι ελβετικές αρχές απέρριψαν το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ. Είχε συλληφθεί το Σεπτέμβρη του 2009 για την υπόθεση βιασμού μιας 13χρονης το 1977 και από το Δεκέμβρη βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό.

Γενική απεργία στον Παναμά

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.--

Με γενική απεργία απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Παναμά μετά τη δολοφονία και δεύτερου διαδηλωτή κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των αγροτών και καλλιεργητών μπανάνας στην πόλη Τσανγκουινόλα, της δυτικής επαρχίας Μπόκας ντε Τόρο κοντά στα σύνορα με την Κόστα Ρίκα.

Οι ταραχές μετά από τρεις μέρες κλιμάκωσης έχουν σταματήσει, ενώ ο δεύτερος διαδηλωτής σκοτώθηκε από σφαίρες στην πλάτη σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Τελεσούρ, ενώ συνολικά 120 έχουν τραυματιστεί. Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν υλικό που απεικόνιζε αστυνομικούς με πλήρη εξάρτυση να χρησιμοποιούν δακρυγόνα και καραμπίνες για να διαλύσουν οδοφράγματα απεργών φτιαγμένα από δέντρα και μέταλλα.

Η απεργία ξεκίνησε από τις αρχές της προηγούμενης βδομάδας από τους εργαζόμενους στις μπανανοφυτείες της Bocas Fruit Company και στρέφεται ενάντια στην προωθούμενη νομοθεσία από την κυβέρνηση του προέδρου Ρικάρντο Μαρτινέλι, που αποτελεί οξεία επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα. Πρόκειται για το «νόμο Langosta», που στρέφεται ευθέως εναντίον των εργατικών ενώσεων και συνδικάτων και επιτρέπει στους εργοδότες την άμεση αντικατάσταση όποιων εργαζομένων απεργούν. Επιπλέον οι εργαζόμενοι στις φυτείες ζητούν αύξηση των πενιχρών μισθών τους και καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Ομως, από τη μέρα έναρξης των κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι στη Μπόκας κέρδισαν τη στήριξη των δασκάλων, των τοπικών ιθαγένικων κοινοτήτων και των εργατών στη Διώρυγα του Παναμά που επίσης απέργησαν, ενώ σήμερα η Γενική Συνομοσπονδία έχει καλέσει σε γενική απεργία.

Παράδοση μελών του ΡΚΚ ζητά η Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Να παραδώσουν τα μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PΚΚ) που εκπαιδεύονται στις βάσεις τους στο βόρειο Ιράκ, ζήτησε η Αγκυρα από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, την αυτόνομη διοίκηση του βορείου Ιράκ, αλλά και από τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τις ουσιαστικά ευθέως για υπόθαλψη και υποκίνηση των επιθέσεων. Πρόσφατα ο επικεφαλής της αυτόνομης διοίκησης του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, επισκέφθηκε την Τουρκία υποσχόμενος συνεργασία όσον αφορά το ΡΚΚ, με αντάλλαγμα επενδύσεις και βαρύτιμες οικονομικές συμφωνίες, ενώ και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το ΡΚΚ ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Η Τουρκία ζητά να της παραδοθούν τουλάχιστον 250 «μέλη του ΡΚΚ», μεταξύ των οποίων και μέλη της ηγεσίας, προτείνοντας ακόμα και κοινή στρατιωτική επιχείρηση εάν «κριθεί απαραίτητο», σύμφωνα με αξιωματούχους του τουρκικού στρατού, που δεν αποκαλύπτουν την ταυτότητα τους. Το Σάββατο και την Κυριακή οι αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με Κούρδους διαδηλωτές, σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη και το Ντιγιάρμπακιρ, για τους πρόσφατους θανάτους Κούρδων σε επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ