ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαβουλεύσεις για τον επικείμενο «διάλογο»

Ο ΝΑΤΟικός κατοχικός στρατός στο Κόσσοβο
Ο ΝΑΤΟικός κατοχικός στρατός στο Κόσσοβο
BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι παραδέχθηκε χτες πως βρίσκεται ήδη σε επαφή με Αμερικανούς και Ευρωενωσιακούς αξιωματούχους στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για την πραγματοποίηση των επικείμενων «διακρατικών», όπως είπε, «συνομιλιών» ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Ο Θάτσι απέκλεισε το ενδεχόμενο να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στη σερβική κοινότητα του βορείου Κοσσυφοπεδίου διότι, όπως ισχυρίστηκε, αυτό είναι «εσωτερικό ζήτημα»...

Ο επικείμενος στημένος «διάλογος» ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο δρομολογείται μετά από το πρόσφατο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επί της κοινής πρότασης που κατέθεσαν Σερβία και ΕΕ με κεντρικό θέμα την έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων που θα «διευκολύνουν» οι Βρυξέλλες...

Παράλληλα,ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μποζίνταρ Ντέλιτς, προέβλεψε ότι η αίτηση ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβρη ή το αργότερο ως τέλος τρέχοντος έτους. Στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ συζητήθηκε ο φάκελος της σερβικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ΕΕ, όπου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, δηλώντας ξεκάθαρα ότι η ελληνική κυβέρνηση προωθεί ενεργά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή ζήτησε να σταλεί «άμεσα ένα ξεκάθαρο μήνυμα» υποστήριξης της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας. Αργότερα, αποφασίστηκε η υπόθεση να συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη στο Λουξεμβούργο.

Στο μεταξύ, οι επικεφαλής των ιμπεριαλιστικών αποστολών ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο καταδίκασαν τις βίαιες συγκρούσεις Αλβανών και Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου που σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου μετά την ήττα της Σερβίας από την Τουρκία στο πλαίσιο των αγώνων του μουντομπάσκετ, με αποτέλεσμα έξι τραυματίες (τέσσερις Σέρβοι, ένας Αλβανός και ένας Γάλλος αστυνομικός της EULEX).

Ο επικεφαλής της αστυνομικο-δικαστικής αποστολής της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) Ιβ ντε Κερμαπόν χαρακτήρισε τα επεισόδια «πράξεις χουλιγκανισμού» και ο διοικητής της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR Ερχαντ Μπούλερ είπε πως δε θα ανεχθεί «κανενός είδους βία» και ότι η KFOR είναι «έτοιμη να δράσει σε οποιαδήποτε κατάσταση»...

ΗΠΑ-11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Η τρομολαγνεία καλά κρατεί...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν είμαστε και δεν θα είμαστε ποτέ σε πόλεμο με το Ισλάμ», διαβεβαίωσε από την Ουάσιγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανήμερα της 11ης Σεπτεμβρίου σε μία ακόμη καταφανή προσπάθειά του να αλλάξει τον τόνο της τακτικής του όσον αφορά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Εναν πόλεμο που ξεκίνησε με αφορμή την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και εννέα χρόνια μετά έχοντας ήδη σπείρει τον όλεθρο, δεν αποδίδει τους αναμενόμενους καρπούς και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ομπάμα έχει προχωρήσει σε αλλαγή πλεύσης όσον αφορά πάντα την τακτική καθώς η στρατηγική παραμένει πάντα ίδια.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, δεν παρέλειψε να χρησιμοποιήσει το χρήσιμο «μπαμπούλα της τρομοκρατίας» ισχυριζόμενος, ότι «η τρομοκρατική απειλή θα εξακολουθεί να αιωρείται πάνω από τους Αμερικανούς για πολλά χρόνια ακόμη από εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα που είναι πρόθυμοι να πεθάνουν και να παρασύρουν και άλλους μαζί τους» κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους Αμερικανούς πολίτες για «ανοχή» απέναντι σε άλλες θρησκείες και για ηρεμία με αφορμή την πολεμική που έχει προκληθεί εντός των ΗΠΑ με το σχέδιο κατασκευής τζαμιού κοντά στο σημείο Μηδέν αλλά και το διεθνή σάλο που έχει προκληθεί με το κάψιμο του κορανίου, σχέδιο που είχε ανακοινώσει ο ευαγγελιστής πάστορας Τέρι Τζόουνς, για το αναστείλει στην συνέχεια.

Οσον αφορά μία ακόμη πτυχή του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ξέσπασε με αφορμή την 11η Σεπτεμβρίου, το κολαστήριο του Γκουαντάναμο, που ο πρόεδρος Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι θα κλείσει κάτι που φυσικά δεν έγινε, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε νέους κανόνες για την κάλυψη των φυλακών και των δικών. Πρόκειται για κανόνες που συντάχθηκαν τέσσερις μήνες μετά τον αποκλεισμό 4 Αμερικανών και Καναδών δημοσιογράφων επειδή δημοσίευσαν το όνομα ενός μάρτυρα που τους είχε μιλήσει.

Με βάση τους νέους κανόνες, οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να αναδημοσιεύουν πληροφορίες που έχουν ήδη δημοσιευτεί σε άλλα μέσα, ακόμη κι αν έχουν χαρακτηριστεί απόρρητες, ενώ θα μπορούν και να προσφεύγουν δικαστικά εναντίον μιας τέτοιας απόφασης. Παραμένει πάντως η απαγόρευση που αφορά τη φωτογράφηση κρατουμένων, φρουρών ή των εγκαταστάσεων ασφαλείας.

«Εφυγε» ο πρόεδρος της FIR

Ο Μισέλ Βάντερμποργκ, αντιστασιακός /αντιφασίστας, υπήρξε στέλεχος του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος και της ΠΟΔΝ με την Κομμουνιστική Νεολαία Βελγίου

«Εφυγε» από τη ζωή, προχτές την Κυριακή 12.9.2010, σε ηλικία 85 χρόνων, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών/ Αντιφασιστών (FIR) Μισέλ Βάντερμποργκ. Με ανακοίνωση που απέστειλε στην Εκτελεστική Γραμματεία της FIR, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) εκφράζει τη θλίψη των Ελλήνων Αντιστασιακών Αγωνιστών για την απώλεια του επί πολλά χρόνια προέδρου της Διεθνούς Οργάνωσης Αντιστασιακών, τονίζοντας ότι «θα τιμάμε πάντα τη μνήμη του».

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (WPC) εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια προς τη FIR για το θάνατο του προέδρου της. «Ο σύντροφος Μισέλ Βάντερμποργκ, τονίζεται εκτός των άλλων, πάντοτε στάθηκε σταθερά απέναντι στην επιχειρούμενη από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα αναθεώρηση της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι τέλους της ζωής του αγωνίστηκε για τα ιδανικά της Αντίστασης και για τα κοινωνικά δικαιώματα των λαών, για να χαράζουν οι ίδιοι το δρόμο τους και το μέλλον τους».

Ο Μισέλ Βάντερμποργκ, από νεαρός εντάχθηκε στο αντιστασιακό κίνημα και πολέμησε για την απελευθέρωση της πατρίδας του, του Βελγίου, από τους ναζί κατακτητές. Μετά την απελευθέρωση έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας του Βελγίου και ήταν εκπρόσωπος της χώρας του στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Στις δεκαετίες '50 και '60 δούλευε για το ΚΚ Βελγίου και στήριξε την Αντιαποικιακή κίνηση του Πατρίς Λουμούμπα (Βελγικό Κογκό). Το 1960 οργάνωσε για το φιλειρηνικό κίνημα την πρώτη πορεία ενάντια στα αμερικάνικα ατομικά όπλα και πυραύλους.

Από το 13ο Συνέδριο της FIR, που έγινε στο Βερολίνο του 2004, και μέχρι το τέλος της ζωής του εκλεγόταν συνεχώς πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Συνέχιση έντασης

ΤΟΚΙΟ.-- Παρατείνεται η ένταση στις σχέσεις Ιαπωνίας και Κίνας παρά τη χτεσινή απόφαση του Τόκιου να απελευθερώσει το 14μελές πλήρωμα κινεζικού αλιευτικού σκάφους που κατασχέθηκε την περασμένη βδομάδα ενώ έπλεε κοντά σε ιαπωνικές βραχονησίδες που διεκδικεί και η Κίνα στην Κίτρινη Θάλασσα. Ωστόσο, η Κίνα δεν ικανοποιήθηκε πλήρως γιατί εξακολουθεί να κρατείται ο καπετάνιος του σκάφους Τζιαν Κιζιόνγκ, ο οποίος σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του Ιάπωνα κυβερνητικού εκπροσώπου Γιοσίτο Σενγκόγκου θα δικαστεί ως κατηγορούμενος για «εγκληματική υπόθεση σύμφωνα με την ιαπωνική νομοθεσία».

ΙΝΔΙΑ
Νεκροί διαδηλωτές στο Κασμίρ

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.--

Κλιμακώνονται οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο ινδικό Κασμίρ, με αφορμή τόσο την επιχείρηση δαιμονοποίησης του Κορανίου στις ΗΠΑ, όσο και υπέρ της αυτονόμησης της περιοχής από την Ινδία. Χτες τουλάχιστον 14 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ ενάντια στο πλήθος, κατά την πάγια τακτική τους το τελευταίο διάστημα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ενώ σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός.

Και τη Δευτέρα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την «απελευθέρωση του Κασμίρ από την Ινδία», αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας με την οποία η ινδική κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει την κατάσταση «υπό έλεγχο» οξύνοντας τα πνεύματα ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι οι διαδηλωτές δε διαμαρτύρονται για οικονομικά ζητήματα, αντίθετα καταγγέλλουν τη συνεχή και ισχυρή παρουσία σωμάτων ασφαλείας στις περιοχές τους και τις πρακτικές τρομοκράτησής τους.

Η κατάσταση στις κινητοποιήσεις της Δευτέρας ήταν ιδιαίτερα οξυμένη λόγω και της είδησης για την επιχείρηση προσβολής ενάντια στο ιερό Κοράνι, από τον Αμερικανό πάστορα Τέρι Τζόουνς, που μεταδόθηκε από ιρανικό κανάλι. Οι ομιλητές των διαδηλώσεων ζητούσαν την ανατροπή της ινδικής εξουσίας στο Κασμίρ, την οποία χαρακτήριζαν ίδια με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Ο Ινδός πρωθυπουργός, Μανμόχαν Σινγκχ σε μήνυμά του υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του είναι ανοιχτή σε όλες τις ομάδες που αποκηρύσσουν τη βία, για συνομιλίες, ζητώντας ειρηνική επίλυση του ζητήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ