ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /50
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τα δέντρα και το δάσος

Το δέντρο και το δάσος Η εμπορευματοποίηση και η διείσδυση των πολυεθνικών βρίσκονται στη ρίζα των προβλημάτων που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μερικές σκέψεις με αφορμή τις κινητοποιήσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ για κάθαρση και εξυγίανση

Με αφορμή τα γνωστά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο γήπεδο της Τούμπας στην ποδοσφαιρική συνάντηση ΠΑΟΚ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, οι παρεμβάσεις των Συνδέσμων του ΠΑΟΚ, φορέων και ανθρώπων του ποδοσφαίρου, πολιτικών παραγόντων και άλλων, καθημερινά πληθαίνουν.

Παρακολουθώντας από κοντά αυτές τις παρεμβάσεις, διαπιστώνει κανείς ότι διαμορφώνεται ένα κοινό αίτημα για την εξυγίανση και κάθαρση του ποδοσφαίρου. Το ερώτημα είναι, τι εννοεί και πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας από αυτούς τους παράγοντες την εξυγίανση και την κάθαρση. Φυσικά αυτοί είναι οι αρμόδιοι να απαντήσουν.

Ετσι λοιπόν, και σε ό,τι με αφορά, για μια ακόμη φορά, θέλω να εκθέσω τις απόψεις μου για το πώς αντιλαμβάνομαι και αγωνίζομαι για την εξυγίανση και κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η άποψή μου είναι ότι η κύρια αιτία που γεννά επαναλαμβανόμενα γεγονότα σαν αυτά που ζούμε σχεδόν κάθε Κυριακή στα ελληνικά γήπεδα, είναι η εμπορευματοποίηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Από τη στιγμή που το λαϊκότερο άθλημα, το ποδόσφαιρο,μετατράπηκε σε εμπόρευμα είναι φυσικό επακόλουθο να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Η εμπορευματοποίηση είναι αυτή που άνοιξε το δρόμο στη διείσδυση του πολυεθνικού κεφαλαίου και γενικά των ανθρώπων του χρήματος.Η διείσδυση των πολυεθνικών

Αυτοί που διεισδύουν, στην πραγματικότητα έχουν σκοπό την αύξηση των κερδών τους. Ετσι τα όσα ακούγονται περί φίλαθλου πνεύματος, αθλητικής άμιλλας και άλλα παρόμοια πομπώδη λόγια, είναι απλώς το επικάλυμμα της ουσίας ώστε να ρίξουν στάχτη στα μάτια των φιλάθλων και να αποκρύψουν την ουσία και τον απώτερο σκοπό τους, το κέρδος. Αυτό καθ' αυτό το κέρδος και ο σκληρός ανταγωνισμός που γεννά η απόκτησή του, οδηγεί σε αγορές σωματείων με μυθώδη ποσά, συγχωνεύσεις, θυγατροποιήσεις αδύναμων οικονομικά σωματείων.

Οι παρεμβάσεις τους είναι πολύ ισχυρές και επέβαλαν και νομοθετικές ρυθμίσεις, όχι μόνο σε εθνικό ή ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλίσουν σε όλη την έκταση την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων τους αλλά και των ποδοσφαιριστών. Είναι γνωστή η ιστορία με την υπόθεση Μποσμάν ή με τη μεταγραφή του Ρονάλντο.Η ΦΙΜΠΑ, στο μπάσκετ, προχώρησε ένα βήμα πιο "μπροστά", απελευθερώνοντας την αθλητική αγορά σε όλο τον κόσμο.

Αντί λοιπόν να έχουμε ένα φρενάρισμα και κάποιους περιορισμούς σ' αυτή την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη επέκταση, ένα είναι το πραγματικό γεγονός, ότι αυτή η απελευθέρωση σύντομα θα επεκταθεί και θα "αγκαλιάσει" όχι μόνο το ποδόσφαιρο αλλά και άλλα αθλήματα που παρουσιάζουν μια δυναμική επιρροή στο φίλαθλο λαϊκό αίσθημα.

Η διείσδυση των πολυεθνικών έχει αποτέλεσμα την επιβολή αλλαγών και στον τρόπο διοργάνωσης τόσο των εθνικών πρωταθλημάτων όσο και των ευρύτερων ευρωπαϊκών και παγκόσμιων διοργανώσεων. Είναι τεράστια τα κέρδη που αποκομίζουν τα σωματεία που συμμετέχουν στη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως, π. χ., Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, του οποίου η συμμετοχή στα τελικά αυτής της διοργάνωσης του απέφερε έσοδα της τάξης των τριών (3) δισ. διακοσίων (200) εκατομμυρίων.

Βέβαια κανείς δεν αντιλέγει ότι η διάκριση είναι θεμιτή, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε επίσης ότι αυτά τα αμύθητα ποσά είναι το βασικό κίνητρο που "σπρώχνει" τους ενδιαφερόμενους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις ομάδες που αυτοί ελέγχουν, προς την κατάκτηση των τίτλων στη χώρα τους.

Επομένως, είναι απόλυτα εξηγήσιμο σε όλους, η διαπλοκή των συμφερόντων, οι αντιπαλότητες, οι παρεμβάσεις σε θεσμούς και ανθρώπους που λειτουργούν σε κέντρα αποφάσεων και που μπορούν να διαμορφώνουν αποτελέσματα. Και είναι εντελώς αποκαρδιωτικό το ότι δε διαφαίνεται ότι θα σταματήσει το κυνήγι του κέρδους, αφού ήδη δρομολογούνται διαδικασίες για τη διοργάνωση της λεγόμενης ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι "χοντραίνει" το παιχνίδι πιο πολύ. Μόνο σωματεία με πολύ ισχυρή οικονομική βάση θα μπορούν να συμμετέχουν στη διοργάνωση αυτή.

Αν κάποιος καλόπιστος παρατηρητής ήθελε να συνοψίσει και να γενικεύσει τις εξελίξεις, θα αναφερόταν επιγραμματικά στα εξής:

1. Διείσδυση του πολυεθνικού κεφαλαίου στο ποδόσφαιρο

2. Εμπορευματοποίηση με το στόχο το κέρδος. Εκμετάλλευση, δηλαδή, του θεάματος.

3. Επιβολή, με τη βοήθεια του κράτους, νομοθετικού πλαισίου "κομμένου και ραμμένου" στους σκοπούς των πολυεθνικών και των ανθρώπων του χρήματος.Οι εξελίξεις αυτές μας έχουν φέρει σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ποιον δρόμο θα διαλέξουμε; Θα συνεχίσουμε να είμαστε φίλαθλοι ενός ποδοσφαίρου που κινείται στο πλαίσιο που περιγράψαμε και που καταγγέλλεται απ' όλους, εκπροσώπους φορέων και ανθρώπους του ποδοσφαίρου, πολιτικούς παράγοντες, Συνδέσμους Φιλάθλων;

Αγώνας για την ανατροπή του σημερινού πλαισίου

Εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Από τη μία θέλουμε ένα ποδόσφαιρο υγιές, να παίζει τον κοινωνικό του ρόλο, να ψυχαγωγεί, ένα ποδόσφαιρο που ζήσαμε στα νεανικά μας χρόνια, και από την άλλη δε γίνεται αντιληπτό ότι για να γίνει αυτό πρέπει να ανατραπεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται σήμερα το ποδόσφαιρο. Ανατροπή αυτού του πλαισίου σημαίνει, αγώνας ενάντια στη διείσδυση των πολυεθνικών, εξωπέταγμα της λογικής του κέρδους από το άθλημα.

Αυτό όμως είναι πολιτική πράξη που, κατά τη γνώμη μου, οι πολιτικές δυνάμεις που άσκησαν κυβερνητική εξουσία όλα αυτά τα χρόνια δε δείχνουν τη διάθεση να τη φέρουν σε πέρας. Επομένως, το όψιμο ενδιαφέρον κορυφαίων πολιτικών παραγόντων, για τα δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου και την ανάγκη εξυγίανσής του, είναι εκ του πονηρού.

Αν θέλουν οι Σύνδεσμοι Φιλάθλων του ΠΑΟΚ, όπως και αυτοί άλλων σωματείων, οι αγώνες τους και οι κινητοποιήσεις τους, να φέρουν αποτελέσματα, πρέπει να απαιτήσουν την ανατροπή αυτού του πλαισίου, ώστε και το σωματείο τους να δικαιωθεί, αλλά και να συμβάλουν δυναμικά στην κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Διαφορετικά όλες τους οι προσπάθειες θα λάβουν μόνο συμπάθεια και ο αγώνας τους θα είναι εκμεταλλεύσιμος από πολιτικούς και κάθε είδους παράγοντες, για προσωπικό τους όφελος.

Οι συνεπείς και υγιείς δυνάμεις για την πραγματική εξυγίανση του ποδοσφαίρου υπάρχουν. Δρουν και υπηρετούν ένα ποδόσφαιρο με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είναι οι άνθρωποι των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων, οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, οι διαιτητές, κάποιοι παράγοντες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, άνθρωπο των ΜΜΕ και η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων. Ολο αυτό το δυναμικό συσπειρωμένο και οργανωμένο μπορεί να φρενάρει αυτή τη λαίλαπα που σαρώνει το ποδόσφαιρο και πρέπει να επιβάλει ριζοσπαστικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο της πατρίδας μας.

Οι ευθύνες στις Βρυξέλλες

Κλείνοντας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω, ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με πολύ σοβαρά και οξυμένα προβλήματα. Η παραγωγική της βάση συρρικνώνεται και αποδιαρθρώνεται, π. χ. ΒΑΛΚΑΝ, ΑΓΝΟ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ κλπ., βασικές δημόσιες επιχειρήσεις - ΔΕΘ, ΛΙΜΑΝΙ, ΟΥΘ, ΟΑΣΘ - οδεύουν στην ιδιωτικοποίηση, η ανεργία κυμαίνεται στο 18% και συνεχίζει την ανοδική της πορεία, τα αδιέξοδα της νεολαίας αυξάνονται. Αργά και σταθερά η Θεσσαλονίκη μαραζώνει,ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί και να πρωταγωνιστήσει.

Με μια τέτοια βάση, ο αθλητισμός της πόλης και του νομού μας δεν μπορεί να έχει παρόν και μέλλον. Η ζοφερή αυτή κατάσταση, κατά την άποψή μου, δεν είναι αποτέλεσμα του Αθηνοκεντρισμού που αρκετοί διατείνονται. Επιτέλους, ας γίνει αντιληπτό απ' όλους, ότι το κέντρο που καθορίζει την πορεία και την ανάπτυξη της Ελλάδας και κατ' επέκταση και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Αλλωστε εκεί συναντήθηκαν, πρόσφατα, με τους αρμόδιους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου οι κ. κ. Κόκκαλης και Βαρδινογιάννης, για τις διαδικασίες της διοργάνωσης της ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ. Το καθεστώς διείσδυσης και απελευθέρωσης της αθλητικής αγοράς από εκεί επιβλήθηκε.

Η αθλητική αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης περνάει μέσα από την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης του νομού. Το ένα δεν είναι ξεκομμένο από το άλλο. Αυτό ας μην το ξεχνάμε.

Κώστας Λεβέντης

Γεν. Γραμματέας ΕΠΣ Μακεδονίας

Στρατοί οπαδών

Θέλοντας και μη, το τι γίνεται στους ελληνικούς ποδοσφαιρικούς χώρους το μαθαίνεις σε "απευθείας σύνδεση". Εχει φροντίσει άλλωστε η τρέχουσα τηλεοπτική μας πραγματικότητα, που ανταγωνίζεται σε ρυθμούς και συχνότητα μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων την εποχή της χούντας. Εν πάση περιπτώσει, γίναμε και προχτές μάρτυρες του πώς διεξάγεται ένας ποδοσφαιρικός αγώνας στην Ελλάδα. Πέτρες, τούβλα, τσιμέντα, κλειδαριές, κινητά τηλέφωνα (σσ: λάθος, αυτό έπεσε σε γήπεδο αγώνα μπάσκετ), σιδερολοστοί και άλλα... σχετικά με το άθλημα αντικείμενα, εκσφενδονίζονται από κάποιο σημείο της έναρξης του παιχνιδιού και μετά, εντός του αγωνιστικού χώρου. Το παρακολουθήσαμε στο ματς μεταξύ Αρη και Ολυμπιακού, το είδαμε λίγο καιρό πριν στην Τούμπα. Το φιλοθεάμον πανελλήνιο - μεταξύ αυτού οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, οι φέροντες τη δικαστική τήβεννο, οι μεγαλοπαράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου - με τα τσιπς στο τραπεζάκι και το τηλεκοντρόλ στα χέρια, για εύκολο ζάπινγκ (σσ: αφού στο άλλο κανάλι έχει αυθεντικό πόλεμο από το Ιράκ), συγκροτεί τις κερκίδες μιας ολοένα και πιο εκβαρβαριζόμενης αρένας. Στο μεταξύ, εντός αγωνιστικών χώρων, οι 22 άνθρωποι πετροβολούνται (για διάφορους λόγους, αφού πάντα υπάρχει ένας λόγος σφηνωμένος στον ά-λογο εγκέφαλο του εκάστοτε "γιαπο-φρικιού" χουλιγκάνου). Εκτός αγωνιστικών χώρων τα αφεντικά των πετροβολούμενων συνεχίζουν να ενισχύουν τις εξω-ποδοσφαιρικές τους μπίζνες μέσω του ποδοσφαίρου και μέσω των "στρατών - οπαδών" που συγκροτούν, τα κανάλια κονομάνε από τις μεταδόσεις και τις διαφημίσεις, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, σαν το διαιτητή που "κατάπιε" τη σφυρίχτρα, και η υπόλοιπη κοινωνία εθίζεται στην αποδοχή της αρχής του δημόσιου και τηλε-προβαλλόμενου λιντζαρίσματος.

***

Μετά τα όσα έγιναν στα τελευταία παιγνίδια ένα είναι βέβαιο: Αν σε αυτό το κράτος λειτουργούσαν στοιχειωδώς οι ελάχιστοι κανόνες διαφύλαξης των ανθρώπινων αρχών συμβίωσης, κάποιος θα βρισκόταν να πει "ως εδώ". Κάποιος θα βρισκόταν να πει "κομμένη" αυτή η αθλιότητα. Κάποιος θα είχε το ανάστημα να βάλει τέρμα - ναι, να σταματήσει! - τη διεξαγωγή αυτής της φρικαλεότητας που λέγεται "ελληνικό ποδόσφαιρο", να βάλει φρένο σε όλη αυτή την αλητεία, που διαπερνά με πλήρη επαγγελματισμό όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου, για να συνετιστεί (γιατί να καθαρθεί, αποκλείεται)...

***

Αντίθετα, στην Ελλάδα της διαφθοράς, στην Ελλάδα των άκρατων νόμων της αγοράς, στην Ελλάδα των ιδιωτικών συμφερόντων, στην Ελλάδα του καπιταλισμού με δυο λόγια, η ξεφτίλα είναι σύμφυτη με τα κέρδη ορισμένων. Ποιος να τα βάλει με την ξεφτίλα του ποδοσφαίρου από τη στιγμή που θίγονται τα συμφέροντα εκείνων που κατάντησαν το ποδόσφαιρο να έχει γίνει συνώνυμο του λιθοβολισμού, της συναλλαγής, της αρπαχτής, της "σικέ" επικράτησης. Ποιος να βρεθεί από όλους αυτούς τους ταγούς και ιθύνοντες, που συνωστίζονται στις επετηρίδες προαγωγής του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, για να κάνει το καθήκον του και να πάει κόντρα στα αφεντικά του. Αν δεν το κάνει ο ίδιος ο λαός, δε θα γίνει από κανέναν.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Εικόνες σαν κι αυτή, δυστυχώς, θα δούμε πολλές ακόμα, από τη στιγμή που το κέρδος αποτελεί πρωταρχικό σκοπό για τους μεγαλοπαράγοντες - μεγαλομετόχους. Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η φωτογραφία είναι από το τελευταίο "παιχνίδι" Αρη - Ολυμπιακού στο γήπεδο Χαριλάου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ