ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2001
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εφυγε ο θρυλικός ήρωας

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Στις 22 Μάη η Μόσχα ξεπροβόδισε στην τελευταία του κατοικία το θρύλο του 20ού αιώνα, τον παγκοσμίως γνωστό αεροπόρο Αλεξέι Πετρόβιτς Μαρέσιεφ. Ο κόσμος έμαθε για το θρυλικό αυτό αεροπόρο, ήρωα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, από το βιβλίο του Σοβιετικού συγγραφέα Μπορίς Πολεβόι «Ενας πραγματικός άνθρωπος», το οποίο είχε κυκλοφορήσει στη διάρκεια του πολέμου και έχει γίνει το αγαπημένο βιβλίο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλες τις ηπείρους. Το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες των λαών της πρώην ΕΣΣΔ και σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Με βάση το βιβλίο γυρίστηκε κινηματογραφική ταινία, γράφτηκε όπερα. Αυτός ο πραγματικός άνθρωπος υπήρξε ζωντανό σύμβολο της γενιάς των πατεράδων και παππούδων, της γενιάς των νικητών που συνέτριψαν τη φασιστική χιτλερική Γερμανία. Ο Μαρέσιεφ δεν ήταν δημοφιλής μόνο επειδή είχε πραγματοποιήσει 86 μαχητικές πτήσεις και είχε καταρρίψει 11 αεροπλάνα του εχθρού, αλλά, γιατί τα 7 απ' αυτά τα κατέρριψε, έχοντας... ξύλινα πόδια.

Στις 4 Απρίλη 1942, σε αερομαχία στην περιοχή Νόβγκοροντ ,το αεροπλάνο του Μαρέσιεφ χτυπήθηκε. Κατόρθωσε, ωστόσο, να το προσγειώσει στο έδαφος που είχαν καταλάβει οι φασίστες. Πληγωμένος και στα δυο πόδια, 18 μέρες ο αεροπόρος προσπαθούσε να φτάσει στα σοβιετικά στρατεύματα. Λιποθυμώντας από την απώλεια αίματος και την πείνα, συνέρχονταν και πεισματώδικα σερνόταν προς τους δικούς του. Μόλις στις 22 Απρίλη ήρθε η σωτηρία του: στο Πλαβ τον βρήκαν παιδιά του χωριού. Υστερα από μια βδομάδα προσγειώθηκε αεροπλάνο κοντά στο χωριό και μετέφερε τον Μαρέσιεφ στη Μόσχα. Εγχειρίστηκε, αλλά, δυστυχώς, δε στάθηκε δυνατό να σωθούν τα πόδια του που είχαν πάθει γάγγραινα. Κόπηκαν και τα δυο. Ο δρόμος προς τον ουρανό είχε κοπεί. Ωστόσο, ο Μαρέσιεφ δε συμφώνησε με την «καταδικαστική» απόφαση των γιατρών και αποφάσισε να επιστρέψει στην αεροπορία. Μετά από πολλούς μήνες βασανιστικών ασκήσεων όχι μόνο έμαθε να βαδίζει με ξύλινα πόδια, αλλά και να χορεύει. Και το κυριότερο, άρχισε να πετάει, επέστρεψε πάλι στο μέτωπο και άρχισε να κατακεραυνώνει τον εχθρό.

Μετά τη Νίκη ο Μαρέσιεφ, με την ιδιότητα του διευθυντή της Αεροπορικής Σχολής της Μόσχας ετοίμαζε νέα τμήματα πιλότων της πολεμικής αεροπορίας. Στη συνέχεια επί πολλές δεκαετίες ανέπτυξε κοινωνική δραστηριότητα ως γενικός γραμματέας της Σοβιετικής Επιτροπής Βετεράνων του Πολέμου μετά την ίδρυσή της το 1957 και από το 1958 ήταν ένας από τους αντιπροέδρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιστασιακών.

Γιος εργάτη, κομμουνιστής, ήρωας της Σοβιετικής Ενωσης, ο Αλεξέι Μαρέσιεφ υπήρξε υπόδειγμα πραγματικού ανθρώπου. Τον θαύμαζε η νεολαία της ΕΣΣΔ. Με τη γενναιότητα και την αυταπάρνησή του ενέπνευσε πολλούς από εκείνους που για διάφορους λόγους είχαν χάσει τα πόδια τους, αλλά επέστρεψαν στην κύρια απασχόλησή τους, χωρίς την οποία δεν εννοούσαν τη ζωή τους. Για τέτοιους ανθρώπους στη σοβιετική εποχή είχε γραφεί μάλιστα βιβλίο με τίτλο «Πόσοι Μαρέσιεφ υπάρχουν σε μας;».

Ο Αλεξέι Μαρέσιεφ έφυγε από τη ζωή δυο μέρες πριν συμπληρώσει τα 85 του χρόνια. Στις παραμονές αυτής της επετείου η εφημερίδα «Πράβντα» δημοσίευσε ένα εκτενές άρθρο του συνταγματάρχη εα Ανατόλι Χορομπρίχ, ο οποίος διηγείται πώς σε μια από τις τελευταίες συναντήσεις με τον Μαρέσιεφ, αυτός παραπονιόταν ότι «η υγεία μάς προδίνει»: «Είμαστε, όπως λέγεται, οικογενειακώς άρρωστοι, εγώ, η σύζυγός μου, Αλίνα Βικτόροβνα και ο γιος. Μόνο για τα φάρμακα χρειάζονται 1.000 ρούβλια. Και η σύνταξή μου είναι συνηθισμένη. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι ο λαός στη χώρα μας ζει φτωχά, ξέρω όμως ό,τι φτωχότερα απ' όλους ζούνε οι ανάπηροι πολέμου...». Αυτός, που έχει δώσει την υγεία του στον πόλεμο για την τιμή, τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας, το γνώριζε από τη δική του πείρα.

Την Τρίτη στο Σπίτι του Ρωσικού Στρατού η Μόσχα αποχαιρέτισε το θρύλο του 20ού αιώνα, τον ήρωα αεροπόρο Αλεξέι Μαρέσιεφ. Ηρθαν για το τελευταίο «αντίο» βετεράνοι του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί και απλοί άνθρωποι, οι οποίοι μεγάλωσαν με το παράδειγμά του και για τους οποίους ήταν και παράμεινε σύμβολο της Σοβιετικής Πατρίδας. Πάνω από τον τάφο στο μοναστήρι Νοβοντέβιτσιε αντήχησαν οι κανονιοβολισμοί - οι τελευταίες τιμές στον άνθρωπο, μαζί με τον οποίο έφυγε ακόμα ένα κομμάτι της σοβιετικής ιστορίας. Αντίο, πραγματικέ άνθρωπε!..

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Τα «μωρά» κατά της πείνας!

Από τις κινητοποιήσεις των μικρών παιδιών

Associated Press

Από τις κινητοποιήσεις των μικρών παιδιών
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Η ηλικία τους ποικίλει από 2 χρονών έως και 18. Εκατοντάδες από αυτά δεν πτοήθηκαν ούτε από την τεράστια απόσταση, ούτε από τις αντίξοες συνθήκες που ενδεχομένως θα συναντούσαν στη διαδρομή και διήνυσαν 2.000 χιλιόμετρα, για να καταφτάσουν χτες στην πρωτεύουσα και να διαδηλώσουν «απαιτώντας τροφή» και δουλιές για τους γονείς τους!

Ξεκίνησαν μέρες πριν, από τη βορειοδυτική πόλη Λα Κιάκα, κοντά στα σύνορα της Αργεντινής με τη Βολιβία, αυτή τη μαχητική πορεία «των δακρύων από την πείνα», για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική της αυστηρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Προέδρου Φερνάντο ντε λα Ρούα, ο οποίος εξακολουθεί να συνιστά τον αργεντινό πληθυσμό «υπομονή». «Πόσες φορές μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το πιο ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του πλανήτη, να κάνει λάθη;» Το ερώτημα απαντιέται από τους εκατοντάδες πιτσιρικάδες που διέσχισαν εγκαρσίως τη χώρα, αλλά και από τους χιλιάδες που τους υποδέχτηκαν στην είσοδο της πρωτεύουσας, άλλα παιδιά καθώς και μέλη και στελέχη συνδικαλιστικών ενώσεων, καθώς και από τους κατοίκους -του κάποτε αποκαλούμενου «Παρισιού της Λατινικής Αμερικής», που με τα μέτρα έχει μεταμορφωθεί στην πόλη των αστέγων- ανεμίζοντας σημαίες και χτυπώντας τύμπανα, σε όλη τη διαδρομή μέχρι να φτάσει η πορεία στην Κάσα Ροσάδα, την έδρα της κυβέρνησης.

Η πορεία είχε διοργανωθεί από συνδικάτα, καθώς και ιδρύματα για την προστασία του παιδιού, κοινωνικές ομάδες που διεξάγουν εδώ και βδομάδες καμπάνια κατά των μέτρων της κυβέρνησης ντε λα Ρούα, με αιχμή τους ανηλίκους και τα παιδιά, που καταλήγουν αντί για το σχολείο είτε στο δρόμο είτε σε «σκλαβοπάζαρα», δουλεύοντας πολύ σκληρά για την ηλικία τους, για ελάχιστα πέσος. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μετρήσεις της κυβέρνησης, πάνω από 50% των παιδιών διαβιούν κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, και η τάση είναι αυξητική όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.

Δυναμικές διαμαρτυρίες

Δεν είναι η πρώτη ανάλογη κινητοποίηση που ταρακουνά την πρωτεύουσα. Μάλιστα, ο μήνας Μάη μπορεί να χαρακτηριστεί και μήνας των διαμαρτυριών κυρίως των ανέργων και κατά της φτώχειας, καθώς από τις αρχές του Μάη μέχρι και τις 7 οι άνεργοι, οι αγρότες καθώς και οι ιθαγενείς πραγματοποιούσαν συνεχείς διαδηλώσεις, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Στις 7 Μάη έκλεισαν τις οδικές αρτηρίες που συνδέουν την Αργεντινή με τη Βολιβία. Εως τις 12 Μάη, οι αποκλεισμοί των δρόμων είχαν εξαπλωθεί, αγγίζοντας σχεδόν την πρωτεύουσα, αποκλείοντας την Εθνική Οδό 3, στη Λα Ματάνσα, στα περίχωρα του Μπουένος Αϊρες.

Στις 18 Μάη, το Μπουένος Αϊρες παρέλυσε από τη διαδήλωση χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων που υποδέχτηκαν μία πορεία χιλιάδων που διέσχισαν σχεδόν απόσταση 100 χλμ. διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική λιτότητας. Οπως και χτες. «Γιατί όταν ένας γονιός χάνει τη δουλιά του, τότε ένα παιδί μπορεί να βρεθεί στο δρόμο», όπως τόνισε ένας εκ των διοργανωτών της πορείας. Και όλοι μαζί φώναξαν:«Φτάνει πια!»

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Στον αστερισμό της φτώχειας

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά επτά φορές πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των φτωχών στη Ρουμανία κατά την τελευταία δεκαετία, δηλαδή από τη στιγμή που η χώρα «αποτίναξε» το παλαιό σοσιαλιστικό καθεστώς και εισήλθε με δριμύτητα και κεκτημένη ταχύτητα στον αστερισμό της «ελεύθερης αγοράς». Τώρα πια οι Ρουμάνοι όταν τα τύμπανα της κοιλιάς χτυπούν δυνατά, γνωρίζουν πολύ καλά ότι συντονίζονται με το ρυθμό της «Δύσης».

Κανείς δεν τους είχε ποτέ προειδοποιήσει ότι μόλις μία δεκαετία μετά τις τυμπανοκρουσίες και τις φιέστες για «την κατάρρευση του καθεστώτος», το 44% του ρουμανικού πληθυσμού θα ζούσε σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας, ποσοστό ασύγκριτα μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυε το 1989! Μάλιστα τα στοιχεία αυτά, δεν προέρχονται από κανένα «αναξιόπιστο» οργανισμό, αλλά προκύπτουν από μελέτη Κυβερνητικής Επιτροπής που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, στη ρουμανική πρωτεύουσα το Βουκουρέστι. Οπως διευκρίνισε και ο πρωθυπουργός Αντριάν Ναστάζε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε προκειμένου να παρουσιαστεί η μελέτη αυτή, «ο αριθμός των Ρουμάνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι 44% έναντι 6% που ήταν το 1989, όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας».

Από τις χώρες της περιοχής μόνον η Αλβανία, η Μολδαβία και η Ρωσία γνωρίζουν περισσότερη φτώχεια, σημείωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι είναι αδύνατο να προχωρήσει κανείς σε σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις - η μεγάλη αγωνία της ρουμανικής κυβέρνησης - όταν σχεδόν ο μισός πληθυσμός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Πάντως, τόνισε ότι η επιτροπή που εκπόνησε τη μελέτη έχει επιφορτιστεί από την κυβέρνηση να βρει τρόπους ώστε να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι και να μειωθούν τα επίπεδα της φτώχειας στη Ρουμανία.

Εννοείτε ότι ουδείς εκ των ιθυνόντων δε διευκρίνισε πώς είναι ποτέ δυνατόν να γίνει αυτό με την πολιτική που ακολουθείται, όταν έχουν ξεπουληθεί οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας σε ξένους «αμφίβουλους» επενδυτές, ή κοινώς «αρπακτικά», ή με την πολιτική των δραστικών έως και ισοπεδωτικών περικοπών των κοινωνικών δαπανών κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ