Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Στον αστερισμό της φτώχειας

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά επτά φορές πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των φτωχών στη Ρουμανία κατά την τελευταία δεκαετία, δηλαδή από τη στιγμή που η χώρα «αποτίναξε» το παλαιό σοσιαλιστικό καθεστώς και εισήλθε με δριμύτητα και κεκτημένη ταχύτητα στον αστερισμό της «ελεύθερης αγοράς». Τώρα πια οι Ρουμάνοι όταν τα τύμπανα της κοιλιάς χτυπούν δυνατά, γνωρίζουν πολύ καλά ότι συντονίζονται με το ρυθμό της «Δύσης».

Κανείς δεν τους είχε ποτέ προειδοποιήσει ότι μόλις μία δεκαετία μετά τις τυμπανοκρουσίες και τις φιέστες για «την κατάρρευση του καθεστώτος», το 44% του ρουμανικού πληθυσμού θα ζούσε σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας, ποσοστό ασύγκριτα μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυε το 1989! Μάλιστα τα στοιχεία αυτά, δεν προέρχονται από κανένα «αναξιόπιστο» οργανισμό, αλλά προκύπτουν από μελέτη Κυβερνητικής Επιτροπής που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, στη ρουμανική πρωτεύουσα το Βουκουρέστι. Οπως διευκρίνισε και ο πρωθυπουργός Αντριάν Ναστάζε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε προκειμένου να παρουσιαστεί η μελέτη αυτή, «ο αριθμός των Ρουμάνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι 44% έναντι 6% που ήταν το 1989, όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας».

Από τις χώρες της περιοχής μόνον η Αλβανία, η Μολδαβία και η Ρωσία γνωρίζουν περισσότερη φτώχεια, σημείωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι είναι αδύνατο να προχωρήσει κανείς σε σοβαρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις - η μεγάλη αγωνία της ρουμανικής κυβέρνησης - όταν σχεδόν ο μισός πληθυσμός βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Πάντως, τόνισε ότι η επιτροπή που εκπόνησε τη μελέτη έχει επιφορτιστεί από την κυβέρνηση να βρει τρόπους ώστε να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι και να μειωθούν τα επίπεδα της φτώχειας στη Ρουμανία.

Εννοείτε ότι ουδείς εκ των ιθυνόντων δε διευκρίνισε πώς είναι ποτέ δυνατόν να γίνει αυτό με την πολιτική που ακολουθείται, όταν έχουν ξεπουληθεί οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας σε ξένους «αμφίβουλους» επενδυτές, ή κοινώς «αρπακτικά», ή με την πολιτική των δραστικών έως και ισοπεδωτικών περικοπών των κοινωνικών δαπανών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ