Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εκεχειρία» τακτικής σε τεταμένη ατμόσφαιρα

Με τη σφεντόνα ενάντια στις σφαίρες

Associated Press

Με τη σφεντόνα ενάντια στις σφαίρες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΡΑΦΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.-

Στο διπλωματικό πεδίο αποπειράται να μετατοπίσει το βάρος των εξελίξεων και να κερδίσει εντυπώσεις η ισραηλινή ηγεσία, αναγγέλλοντας μια ημιτελή, επί της ουσίας, «κατάπαυση του πυρός» και προκαλώντας τη θετική αντίδραση των ΗΠΑ και του πρώην γερουσιαστή Τζορτζ Μίτσελ. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε την «τακτική δημοσίων σχέσεων του Ισραήλ», τονίζοντας ότι κομβικό σημείο είναι οι καθημερινές πραγματικές εξελίξεις, οι οποίες και χτες χαρακτηρίστηκαν από σφοδρές ανταλλαγές πυρών και από εισβολές στα αυτόνομα εδάφη.

Μονομερή κατάπαυση του πυρός ανήγγειλε, με συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, αργά το βράδυ της Τρίτης. Ο Σαρόν, όπως και όλοι οι υπόλοιποι αρμόδιοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, απέφυγαν να εξηγήσουν πώς εννοούν την υλοποίηση της απόφασης αυτής. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι δεν πρόκειται παρά για μια κίνηση τακτικής, αφού κατέστη σαφές ότι «ο ισραηλινός στρατός δε θα προχωρεί πλέον σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά θα προστατεύει τον εαυτό του όταν απειλείται»...

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέφυγαν, επίσης, να διευκρινίσουν αν στην κατάπαυση του πυρός συμπεριλαμβάνεται και τερματισμός των εισβολών στα αυτόνομα εδάφη. Η ανυπαρξία ουσίας στην ανακοίνωση του Σαρόν μπορεί πολύ εύκολα να γίνει καταφανής αν αναλογιστεί κανείς ότι η δράση του ισραηλινού στρατού, μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των επιδρομών και των εισβολών, ονομαζόταν, πάντα, «αυτοάμυνα». Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι αποκλείει το ενδεχόμενο ολοκληρωτικού παγώματος της εποικιστικής δραστηριότητας, όπως προτείνει η έκθεση Μίτσελ.

«Κόλπο δημοσίων σχέσεων και αποπροσανατολισμού της διεθνούς κοινής γνώμης» χαρακτήρισε την ισραηλινή αναγγελία ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος υπογράμμισε, επίσης, ότι «δεν μπορεί κανείς να αναφέρεται σε κατάπαυση του πυρός, αφού δεν πρόκειται για πόλεμο ανάμεσα σε δύο στρατούς, αλλά για εντεινόμενη επιθετικότητα ενός κατακτητή απέναντι σε έναν κατακτημένο». Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες δε δίστασε να προχωρήσει σε ιδιαίτερα ειρωνικά σχόλια θέτοντας το ρητορικό ερώτημα «γιατί οι Παλαιστίνιοι δεν ακολουθούν το παράδειγμα του Ισραήλ, ακόμη και αν είναι κόλπο δημοσίων σχέσεων, για να βελτιώσουν και τις δικές τους;».

Πάντως, από άποψη «εντυπώσεων» φαίνεται ότι η ισραηλινή ηγεσία πέτυχε το στόχο της. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη και θετική» την ανακοίνωση «μονομερούς κατάπαυσης του πυρός» και τόνισε ότι αναμένεται η ανάλογη κίνηση και από την παλαιστινιακή ηγεσία. Θετική ήταν και η αντίδραση του ίδιου του Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος μίλησε για «ενθαρρυντικό σημάδι», αποφεύγοντας να σχολιάσει την επιλεκτική ισραηλινή αποδοχή στις προτάσεις της έκθεσής του.

Διπλωματικός αναβρασμός

Επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να αναλάβει ενεργότερη δράση στις εξελίξεις, χωρίς να σημαίνει ότι θα επαναληφθεί η τακτική της προηγούμενης αμερικανικής προεδρίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Αριέλ Σαρόν όσο και με τον Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Μπους άσκησε πιέσεις για άμεσο τερματισμό της βίας και έναρξη διαλόγου, μέσα στο πλαίσιο της υιοθέτησης των προτάσεων της αναφοράς Μίτσελ. Οι ίδιες πάντα πηγές, υποστήριζαν ότι και οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να πράξουν το καλύτερο δυνατό σε αυτήν την κατεύθυνση, ενώ ο Γιάσερ Αραφάτ φέρεται να ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να πιέσει περισσότερο το Ισραήλ για να τερματιστεί η στρατιωτική επιθετικότητά του εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης έφθανε στο Παρίσι, όπου πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ομάν, ενώ την επόμενη Τρίτη θα μεταβεί στη Μόσχα. Στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκεται και ο Σύρος υπουργός Αμυνας, Μουσταφά Τλας, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να πιέσει για άμεσο τερματισμό της ισραηλινής προκλητικής επιθετικότητας. Στη Μόσχα, τέλος, βρέθηκε και αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου. Χτες, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΚΚΡΟ, Γενάντι Ζουγκάνοφ, ο οποίος τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ από την ισραηλινή ηγεσία.

Τη διπλωματική του δεινότητα αναμένεται να δοκιμάσει, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος ετοιμάζεται για μια μικρή περιοδεία, στις αρχές του Ιούνη. Στην περιοδεία συμπεριλαμβάνονται επισκέψεις στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Εντούτοις, όπως έγινε γνωστό, η βελγική αντιπολίτευση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κόμμα των Πρασίνων, πέτυχαν να υιοθετηθεί η πρότασή τους να μην απευθύνει ο Σαρόν χαιρετισμό στο βελγικό Κοινοβούλιο και να αρκεστεί σε συναντήσεις με την κυβέρνηση. Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι «όσο η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει στην επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού και στην παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, δεν έχει θέσει στο Κοινοβούλιο ο επικεφαλής της».

Μάχες και εισβολές παρά την «εκεχειρία»

Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε, χτες το πρωί, στην περίμετρο του προσφυγικού στρατοπέδου της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 16 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένου ενός βρέφους 15 μηνών. Ο ισραηλινός στρατός σχολίασε το περιστατικό ως «αυτοάμυνα». Παράλληλα, ισραηλινά τεθωρακισμένα και εκσκαφείς εισέβαλλαν σε τρία διαφορετικά σημεία της Λωρίδας της Γάζας. Η μεγαλύτερη, σε μέγεθος, εισβολή έγινε κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο Μαγκάζι, όπου καταστράφηκαν ελαιόδεντρα και αρδευτικά κανάλια. Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε ότι έγιναν εισβολές και αρκέστηκε να τονίσει ότι επιτηρεί τις εργασίες ανακατασκευής του φράκτη που χωρίζει τα παλαιστινιακά εδάφη από το Ισραήλ.

Πολύωρη μάχη σημειώθηκε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσα στην αραβική πόλη Μπέιτ Τζάλα και στον εποικισμό Γκίλο. Τέλος, δύο Ισραηλινοί οικοδόμοι τραυματίστηκαν από πυρά αγνώστων ενόπλων, ενώ μετέβαιναν με το αυτοκίνητό τους προς τον εποικισμό Αριέλ, της Δυτικής Οχθης. Παράλληλα, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έσπασαν, για 12η φορά σε λιγότερο από μία εβδομάδα, το φράγμα του ήχου πάνω από τη Βηρυτό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρέμει» η εκεχειρία (2005-05-04 00:00:00.0)
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (2001-07-21 00:00:00.0)
«Ικανοποιημένος» ο Σαρόν από Ευρώπη (2001-07-07 00:00:00.0)
Διατηρείται μετ' εμποδίων η εκεχειρία (2001-06-19 00:00:00.0)
Αναμένοντας τη CIA, «τρέμει το έδαφος» της εκεχειρίας (2001-06-07 00:00:00.0)
Ενταση, συναντήσεις και εμπλοκή με τις πρώτες διαπραγματεύσεις (2001-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ