Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διεθνής «καταδίκη» των Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΜΟΣΧΑ, ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ομοθύμως καταδικαστική εμφανίζεται η διεθνής αντίδραση στην απόφαση των Ταλιμπάν να επιβάλλουν στους ινδουιστές να φορούν κίτρινα «διακριτικά» στα ρούχα τους ως αποδεικτικό της θρησκευτικής ταυτότητάς τους -πολιτική που θυμίζει εκείνην των Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ σε βάρος των Εβραίων-, παρά το ότι οι επικυρίαρχοι του 95% του Αφγανιστάν ισχυρίζονται πως το μέτρο σκοπό έχει να «προστατεύσει τους ινδουιστές από αστυνομικούς διωγμούς».

Η χώρα που συνεχίζει να «σηκώνει» το θέμα είναι η Ινδία, λίκνο της ινδουιστικής μειονότητας, που διαμαρτύρεται έντονα γι' αυτό που ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίντερ Σινχ Τζασάλ, χαρακτηρίζει «ένα διάταγμα που δεν έχει θέση σε πολιτισμένες κοινωνίες και θα πρέπει να καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα».

Ο Τζασάλ τονίζει ότι «πρέπει να ασκηθεί διεθνής πίεση στους Ταλιμπάν να αποσύρουν αυτές τις ταπεινωτικές διαταγές και να επιτρέψουν σε όλες τις κοινότητες να ζήσουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό». Το φιρμάνι των Ταλιμπάν, όμως, όπως λέει ο μουλάς Αμπντουλαχμάν Χιμάτ, είναι αποτέλεσμα απόφασης των ουλέμα, των θρησκευτικών πατέρων που αποφάνθηκαν ότι οι μη-μουσουλμάνοι πρέπει να φέρουν ένα «διακριτικό σημάδι». Και σύμφωνα με αυτό, «το υπουργείο Ηθών και Αρετής επέβαλε στους ινδουιστές να φορούν ένα κίτρινο σήμα στο στήθος». Ο στόχος είναι να μην τους ζητείται να έχουν γενειάδα και να μην πηγαίνουν στα τζαμιά για προσευχή, ισχυρίστηκε ο ίδιος. Αλλά οι ινδουιστές και οι Σιχ που διαμένουν στην Καμπούλ δηλώνουν ανήσυχοι και εξοργισμένοι. «Δε θα έχουμε καμία θρησκευτική ελευθερία... θα είναι αηδιαστικό αν οι Ταλιμπάν επιβάλουν τη θέλησή τους σ' εμάς», θα δηλώσει ένας γέροντας ινδουιστής στο πρακτορείο «Ρόιτερς». Η κοινότητα των ινδουιστών και των Σιχ στο Αφγανιστάν έχει μειωθεί και φθάνει πλέον μόλις τις 5.000 από 30.000 με 50.000 που ήταν πριν αρχίσει ο εμφύλιος, που κρατάει 21 χρόνια.

Η Ουάσιγκτον καταδίκασε την απόφαση, ως «την τελευταία σε μια μακριά λίστα εξοργιστικών μέτρων καταπίεσης», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ. Το Νεπάλ, το μόνο βασίλειο ινδουιστών στον κόσμο, έκανε λόγο για μια απόφαση που «αγνοεί όλες τις νόρμες και τις παγκόσμιες αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Η Μόσχα, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει ότι η απόφαση έρχεται «σε πλήρη αντίθεση σε παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές - και από το Ισλάμ».

Πάντως η ρητορική απέχει αρκετά από την πράξη, όπως σημειώνει σε ένα άρθρο - πολεμική του ο Αμερικανός αρθρογράφος Ρόμπερτ Σιρ στην εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς». Το μήνυμα, που απορρέει από την απόφαση, την περασμένη Πέμπτη, του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να παράσχει βοήθεια 43 εκατ. δολαρίων στους Ταλιμπάν στο πλαίσιο του «πολέμου κατά των ναρκωτικών», είναι: «σκλαβώστε τις γυναίκες σας, φιλοξενήστε τρομοκράτες που στρέφονται κατά των ΗΠΑ, καταστρέψτε κάθε ίχνος πολιτισμού στην πατρίδα σας και η κυβέρνηση Μπους θα σας αγκαλιάσει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ