Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Αγεφύρωτο χάσμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΠΕΚΙΝΟ.-

Συνεχίζοντας να προσποιείται ότι δεν ακούει τις έντονες κινεζικές διαμαρτυρίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε χθες στην Ουάσινγκτον με τον Δαλάι Λάμα, προσφέροντάς του την «υποστήριξή του». Το Πεκίνο μίλησε για νέα «παρέμβαση στα εσωτερικά» της Κίνας, επιβεβαιώνοντας ότι το χάσμα παραμένει αγεφύρωτο.

Ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ προσέφερε τη «σθεναρή υποστήριξή του» στον Δαλάι Λάμα στη συνάντησή τους χθες, καλώντας για διάλογο με την κυβέρνηση της Κίνας για το Θιβέτ - αγνοώντας επιδεικτικά τις κινεζικές αντιρρήσεις, αφού το Θιβέτ αποτελεί κινεζικό έδαφος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να «υποστηρίξει τη μοναδική θρησκευτική, πολιτισμική και γλωσσική ταυτότητα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Θιβετιανών», γεγονός που όχι αδικαιολόγητα προκάλεσε την έκρηξη του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στο Πεκίνο, Ζου Μπανγκτζάο: «Επ' εσχάτοις οι ΗΠΑ αναμειγνύονται, δίχως τέλος, στα εσωτερικά της Κίνας και βλάπτουν τα συμφέροντά της». Η Κίνα θεωρεί τον Δαλάι Λάμα όχι «θρησκευτικό ηγέτη αλλά πολιτικό εξόριστο», ενώ οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι ο Μπους συναντήθηκε με έναν «θρησκευτικό ηγέτη» και όχι έναν πολιτικό ηγέτη. Η Κίνα θεωρεί ότι μιλώντας για «διάλογο» οι ΗΠΑ προωθούν την προσπάθεια «απόσχισης του Θιβέτ από την Κίνα», πράγμα που κάνουν και στην περίπτωση της Ταϊβάν, ο Πρόεδρος της οποίας, Τσεν Σούι-μπιαν, βρισκόταν και χθες στη Νέα Υόρκη πριν την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική.

Η επιδείνωση των σινοαμερικανικών σχέσεων, που άρχισε από την αναγόρευση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ και αποκορυφώθηκε με το επεισόδιο του κατασκοπευτικού αεροσκάφους EP3 και την πώληση ενός τεράστιου πακέτου όπλων στην Ταϊβάν, συνεχίζεται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ