ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραγούδια έξω "απ' το συρτάρι"

Ανέκδοτα Αρβανίτικα τραγούδια από τα Δερβενοχώρια Αττικής - Βοιωτίας και την Κάτω Ιταλία συνθέτουν το πρόγραμμα της συναυλίας με τίτλο "Ω, ε μπούκουρα Μωρέ", που θα δώσει ο Θανάσης Μωραϊτης,στις 7 Μαρτίου (8.30μ.μ. ), στο "Παλλάς". Στη συναυλία, που διοργανώνει η Εταιρεία Πελασγικών Μελετών θα τραγουδήσουν, επίσης, η Δόμνα Σαμίου,η Αφροδίτη Μάνου,χορωδία και τραγουδιστές από τα Καλύβια Αττικής και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Κόνταλι, ενώ θα συμμετέχουν εννέα μουσικοί.

Θα παρουσιαστούν συνολικά είκοσι πέντε τραγούδια, μέρος του υλικού, που κατέγραψε ο Θ. Μωραϊτης τα τελευταία δώδεκα χρόνια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου ακόμη μιλούν και τραγουδούν στην αρβανίτικη γλώσσα και στην Κ. Ιταλία. Η μουσική επεξεργασία είναι των Νίκου Γράψα και Δημήτρη Λέκκα.

"Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν αυτά τα τραγούδια, σημειώνει ο Θ. Μωραϊτης, είναι το ότι τραγουδιούνταν και τραγουδιούνται (λίγα πλέον) στην αρβανίτικη γλώσσα. Οι μελωδίες και οι ρυθμοί τους δεν έχουν καμία διαφορά από τα δημοτικά τραγούδια, που τραγουδιούνται στην ελληνική, κάτι που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για μας τους μουσικούς. Γιατί μας αποκαλύπτει τη δύναμη επιβολής που έχει η μουσική του κάθε τόπου(μελωδία - ρυθμός - τρόπος) στη δημιουργία γενικά, ακόμη κι αν τα κομμάτια τραγουδιούνται σε μια άλλη γλώσσα που συνυπάρχει αιώνες τώρα με την ελληνική".

Αναφερόμενος στους λόγους, που οδήγησαν στην απόφαση παρουσίασης αυτών των "ξεχασμένων" τραγουδιών σημειώνει ότι "ανασύροντας και μελετώντας τα δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να προσπαθούμε να μάθουμε από πού πίνει νερό και τρέφεται το δέντρο της μουσικής, ως πού φθάνουν οι ρίζες του.

Την προσπάθειά μας αυτή νιώθουμε την ανάγκη να τη δημοσιοποιήσουμε αφ' ενός γιατί τα αριστουργήματα της λαϊκής τέχνης που μένουν κλεισμένα στο συρτάρι είναι ανύπαρκτα και αφ' ετέρου γιατί υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλοι που σκέφτονται σαν εμάς". Οσον αφορά στην ίδια την προσέγγιση του υλικού ο Θ. Μωραϊτης δηλώνει ότι "η παραδοσιακή μουσική είναι φαινόμενο δυναμικό και χρέος των μουσικών είναι να λάβουν σοβαρά υπόψη τον σύγχρονό τους ακροατή, μην αγνοώντας να προσθέσουν στην αυθεντικότητα αυτών των τραγουδιών τα σύγχρονα εκφραστικά μέσα".

Εισιτήρια για την εκδήλωση προπωλούνται στο "Παλλάς" (7758.537), στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (3224.434) και στον εκδοτικό οίκο "Θάμυρις" (3250.198).

Δισκογραφικές συναντήσεις

Ενας χορός από τη Σαρδηνία, ένας βαρκάρης από την Αστούρια, ένα γιασεμί από την Κύπρο, μια λυγερή από την Κρήτη, ένα νανούρισμα από τη Θαμόρα. Ενα ψηφιδωτό ήχων, που πλανώνται από την Ανδαλουσία μέχρι το Αιγαίο και από την Αλβανία μέχρι την Τυνησία και το Ισραήλ. Ζωγραφίζοντας το πρόσωπο μιας μουσικής παράδοσης με πολλά κοινά στοιχεία. Ορισμένα από τα ομορφότερα "Τραγούδια της Μεσογείου" παρουσιάζει η Σαββίνα Γιαννάτου,στην τελευταία της δισκογραφική δουλιά με τον παραπάνω τίτλο. Συνοδευόμενη από τους "Πριμαβέρα εν Σαλόνικο" ερμηνεύει τραγούδια από Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Λίβανο, Ισραήλ, Β. Αφρική, Ισπανία, Προβηγκία, Κορσική, Σαρδηνία, Ν. Ιταλία και Αλβανία. Ακούσματα διαφορετικά και συνάμα οικεία, από μια φωνή, που ξέρει να μοιράζεται τη μαγεία των "ταξιδιών". Η ενορχήστρωση είναι τουΚώστα Βόμβολου,ενώ σ' ένα τραγούδι συμμετέχει η Τυνήσια Λάμια Μπεντίουι.

  • "Τραγούδια από το παράθυρο", κομίζει ο Κώστας Καλδάρας,καταθέτοντας ένα δίσκο με ολόδικά του τραγούδια, καθώς εδώ ο συνθέτης υπογράφει και τους στίχους των τραγουδιών. Ο ίδιος ερμηνεύει το ομότιτλο κομμάτι του δίσκου, ενώ τα περισσότερα κομμάτια τραγουδά ο Μιχάλης Παπαζήσης.Σε δύο τραγούδια συμμετέχει η Μελίνα Κανά.Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Ηρακλής Βαβάτσικας.
  • "Καίγομαι και σιγολιώνω", ήταν η "καλημέρα" του στη δισκογραφία και είναι αλήθεια ότι το τραγούδι - συμμετοχή του στα "Χάρτινα" της Δήμητρας Γαλάνη άγγιξε ευαίσθητες χορδές κι έξυσε μνήμες. Ο λόγος για τον Δημήτρη Υφαντή και το παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι "Καίγομαι και σιγολιώνω", που ακούγεται και πάλι στο CD σινγκλ, που μόλις κυκλοφόρησε.
  • Την πρώτη δισκογραφική δουλιά παρουσιάζει ο Δημήτρης Λιόλιος, με τίτλο "Το σκοτάδι καίγεται".Περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια, όπου δημιουργικά συναντώνται το μπλουζ με την μπαλάντα, το ροκ με το ρεμπέτικο και καθρεφτίζουν τις μουσικές επιρροές του καλλιτέχνη.
  • "Αγήρων Ηχος Θεάτρου", είναι ο τίτλος του καινούριου δίσκου της Νένας Βενετσάνου,ο οποίος είναι αφιερωμένος στον αγέραστο και μαγικό κόσμο του θεάτρου. Η φωνή της καταξιωμένης ερμηνεύτριας ζωντανεύει την Κασσάνδρα, την Ιφιγένεια, την Αντιγόνη. Η Κλυταιμνήστρα παίρνει μορφή από την Ιωάννα Γκαβάκου με τον Γ. Γκάτζο ως γέροντα, υπό το βλέμμα του Διόνυσου Βάκχου, που ενσαρκώνει ο ηθοποιός Χ. Ασημακόπουλος. Τα αποσπάσματα που ακούγονται είναι των Αισχύλου, Ευριπίδη, Σοφοκλή στα αρχαία ελληνικά και σε μεταφράσεις Κ. Χ. Μύρη, Θρασύβουλου Σταύρου, Ιωάννας Χατζηνικολή, Μ. Γιουρσενάρ και Ι. Καμπανέλλη. Ενας δίσκος χρήσιμος για όσους αγαπούν και ασχολούνται με το θέατρο.
Οργανοποιίας κατάθεση

Λύρες, βιολιά, βιόλες, δοξάρια, ταμπουράδες, μπουζούκια, μπαγλαμάδες, κλασικές κιθάρες, σαντούρια, ούτια, αλλά και μια λατέρνα κατασκευασμένη στις μέρες μας, καθώς επίσης και διάφορα πρωτότυπα όργανα, που μαρτυρούν την εφευρετικότητα και το μεράκι των κατασκευαστών τους. Περισσότερα από πενήντα όργανα, λαϊκά και "έντεχνα", φιλοξενούνται στην έκθεση οργάνων που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Φίλων Καλλιτεχνικής Οργανοποιίας,σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων,στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν (πλ. Αέρηδων, Πλάκα). Πρόκειται για την πρώτη ομαδική έκθεση μουσικών οργάνων, από σύγχρονους κατασκευαστές, που γίνεται στην Ελλάδα με τη φροντίδα ενός συλλόγου, τα μέλη του οποίου στοχεύουν να δημιουργούν και όχι απλώς να παράγουν όργανα. Φιλοδοξούν να κατασκευάζουν όργανα με "προσωπικότητα", υψηλής αισθητικής και ηχητικής ποιότητας, με γνώση και σεβασμό στην παράδοση, αλλά και ερευνώντας τις σύγχρονες τεχνικές. Καθώς οι κατασκευαστές - μέλη του συλλόγου επιδιώκουν να παρακάμψουν τον πειρασμό της εύκολης λύσης και της εμπορικής τυποποίησης, τα όργανα που εκτίθενται, πέρα από την αξία τους ως χρηστικά αντικείμενα, αναδεικνύονται και ως πολύτιμα έργα τέχνης.

Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 14 του Φλεβάρη θα λειτουργήσει μέχρι 1 του Μάρτη. Ωρες λειτουργίας: 10.30-1.30μμ και 6-9μμ, καθημερινά, εκτός από τα πρωινά Τρίτης και Πέμπτης.

Ηχοι και φωνές

Στους παραδοσιακούς ήχους των κρουστών θα συντονιστεί το "Παλλάς" την Παρασκευή και το Σάββατο (8.30μ.μ.), στο πλαίσιο του δεύτερου διήμερου του κύκλου "Εν Χορδαίς και Οργάνοις". Τέσσερις κορυφαίοι δεξιοτέχνες των λαϊκών κρουστών, οι Γιώργος Γευγελής, Βαγγέλης Καρίπης, Πέτρος Κούρτης και Ανδρέας Παππάς θα παίξουν τουμπελέκια, νταούλια, μικρά και μεγάλα ντέφια, ζίλια, κουτάλια, μασιές αλλά και σήμαντρα, ξεδιπλώνοντας τον τεράστιο πλούτο και την ποικιλία της ελληνικής ρυθμολογίας. Μαζί τους συμπράττουν οι:Μιχάλης Καλιοντζίδης (ποντιακή λύρα), Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο) και τέσσερις γυναικείες φωνές, οι: Κατερίνα Παπαδοπούλου, Ειρήνη Δερέμπεη, Παρθένα Καζάκου, Μαριαστέλλα Τζανουδάκη.

  • Ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος σήμερα (10.30μ.μ.) παρουσιάζεται στον "Δίαυλο" (Δράκου 9), ενώ επίσης σήμερα (8.30μ.μ.), στο Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο διοργανώνεται βραδιά Αρμενικής μουσικής με τους Φλώρα Καζαντζιάν (σοπράνο) και Γιώργο Φιλαδελφέα (πιάνο). Είσοδος ελεύθερη.
  • Ο Χρήστος Τσιαμούλης από αύριο εμφανίζεται και πάλι "Στον αέρα" (Πετρούπολη), ενώ στο "Bell Helene" (Παλαιολόγου 1, πλ. Πολιτείας) αύριο (9.30μ.μ.) παρουσιάζεται το μουσικό οδοιπορικό "Από τη Σμύρνη στον Πειραιά". Η διαδρομή του ρεμπέτικου μέσα από το τραγούδι και τα μουσικά χρώματα της "Ρεμπέτικης Εστουδιαντίνας".

Λόγω αιφνίδιας ασθένειας του αρχιμουσικού Μιλτιάδη Καρύδη ματαιώνεται η προγραμματισμένη για σήμερα συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, στο "Παλλάς".

"Μαγικό Κουτί" και "Υπόγεια Ρεύματα"

Μέχρι το Σάββατο (28/2) παρατείνονται οι μουσικές παραστάσεις της Τάνιας Τσανακλίδου στο θέατρο "Ιλίσια". Τέσσερις ακόμη, λοιπόν, συναντήσεις με"Το Μαγικό Κουτί", ένα θέαμα που συνδέει τη μουσική, την ποίηση και το θέατρο. Η αξιόλογη ερμηνεύτρια παρουσιάζει τραγούδια των Μπρεχτ - Βάιλ, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Σπανού, Ελένης Καραϊνδρου, Σταμάτη Κραουνάκη, Αφροδίτης Μάνου, Γιώργου Ανδρέου και Νίκου Ζούδιαρη. Στην παράσταση συμμετέχει ο Ν. Ζούδιαρης, πιάνο παίζει ο Γιώργος Κοντραφούρης και σαξόφωνο ο Στράτος Βουγάς.

Από σήμερα, εξάλλου, τα "Υπόγεια Ρεύματα" δίνουν δυναμικό "παρών" στην "Ιερά Οδό". Στις "αποσκευές" τους το νέο τους άλμπουμ "Τσαλακωμένες μέρες", μια δουλιά με κατεξοχήν ηλεκτρικό ήχο, καθώς και αντιπροσωπευτικές στιγμές από την παλαιότερη δισκογραφία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ