Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τραγούδια έξω "απ' το συρτάρι"

Ανέκδοτα Αρβανίτικα τραγούδια από τα Δερβενοχώρια Αττικής - Βοιωτίας και την Κάτω Ιταλία συνθέτουν το πρόγραμμα της συναυλίας με τίτλο "Ω, ε μπούκουρα Μωρέ", που θα δώσει ο Θανάσης Μωραϊτης,στις 7 Μαρτίου (8.30μ.μ. ), στο "Παλλάς". Στη συναυλία, που διοργανώνει η Εταιρεία Πελασγικών Μελετών θα τραγουδήσουν, επίσης, η Δόμνα Σαμίου,η Αφροδίτη Μάνου,χορωδία και τραγουδιστές από τα Καλύβια Αττικής και η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Κόνταλι, ενώ θα συμμετέχουν εννέα μουσικοί.

Θα παρουσιαστούν συνολικά είκοσι πέντε τραγούδια, μέρος του υλικού, που κατέγραψε ο Θ. Μωραϊτης τα τελευταία δώδεκα χρόνια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπου ακόμη μιλούν και τραγουδούν στην αρβανίτικη γλώσσα και στην Κ. Ιταλία. Η μουσική επεξεργασία είναι των Νίκου Γράψα και Δημήτρη Λέκκα.

"Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν αυτά τα τραγούδια, σημειώνει ο Θ. Μωραϊτης, είναι το ότι τραγουδιούνταν και τραγουδιούνται (λίγα πλέον) στην αρβανίτικη γλώσσα. Οι μελωδίες και οι ρυθμοί τους δεν έχουν καμία διαφορά από τα δημοτικά τραγούδια, που τραγουδιούνται στην ελληνική, κάτι που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για μας τους μουσικούς. Γιατί μας αποκαλύπτει τη δύναμη επιβολής που έχει η μουσική του κάθε τόπου(μελωδία - ρυθμός - τρόπος) στη δημιουργία γενικά, ακόμη κι αν τα κομμάτια τραγουδιούνται σε μια άλλη γλώσσα που συνυπάρχει αιώνες τώρα με την ελληνική".

Αναφερόμενος στους λόγους, που οδήγησαν στην απόφαση παρουσίασης αυτών των "ξεχασμένων" τραγουδιών σημειώνει ότι "ανασύροντας και μελετώντας τα δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να προσπαθούμε να μάθουμε από πού πίνει νερό και τρέφεται το δέντρο της μουσικής, ως πού φθάνουν οι ρίζες του.

Την προσπάθειά μας αυτή νιώθουμε την ανάγκη να τη δημοσιοποιήσουμε αφ' ενός γιατί τα αριστουργήματα της λαϊκής τέχνης που μένουν κλεισμένα στο συρτάρι είναι ανύπαρκτα και αφ' ετέρου γιατί υποψιαζόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλοι που σκέφτονται σαν εμάς". Οσον αφορά στην ίδια την προσέγγιση του υλικού ο Θ. Μωραϊτης δηλώνει ότι "η παραδοσιακή μουσική είναι φαινόμενο δυναμικό και χρέος των μουσικών είναι να λάβουν σοβαρά υπόψη τον σύγχρονό τους ακροατή, μην αγνοώντας να προσθέσουν στην αυθεντικότητα αυτών των τραγουδιών τα σύγχρονα εκφραστικά μέσα".

Εισιτήρια για την εκδήλωση προπωλούνται στο "Παλλάς" (7758.537), στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (3224.434) και στον εκδοτικό οίκο "Θάμυρις" (3250.198).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ