Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δισκογραφικές συναντήσεις

Ενας χορός από τη Σαρδηνία, ένας βαρκάρης από την Αστούρια, ένα γιασεμί από την Κύπρο, μια λυγερή από την Κρήτη, ένα νανούρισμα από τη Θαμόρα. Ενα ψηφιδωτό ήχων, που πλανώνται από την Ανδαλουσία μέχρι το Αιγαίο και από την Αλβανία μέχρι την Τυνησία και το Ισραήλ. Ζωγραφίζοντας το πρόσωπο μιας μουσικής παράδοσης με πολλά κοινά στοιχεία. Ορισμένα από τα ομορφότερα "Τραγούδια της Μεσογείου" παρουσιάζει η Σαββίνα Γιαννάτου,στην τελευταία της δισκογραφική δουλιά με τον παραπάνω τίτλο. Συνοδευόμενη από τους "Πριμαβέρα εν Σαλόνικο" ερμηνεύει τραγούδια από Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Λίβανο, Ισραήλ, Β. Αφρική, Ισπανία, Προβηγκία, Κορσική, Σαρδηνία, Ν. Ιταλία και Αλβανία. Ακούσματα διαφορετικά και συνάμα οικεία, από μια φωνή, που ξέρει να μοιράζεται τη μαγεία των "ταξιδιών". Η ενορχήστρωση είναι τουΚώστα Βόμβολου,ενώ σ' ένα τραγούδι συμμετέχει η Τυνήσια Λάμια Μπεντίουι.

  • "Τραγούδια από το παράθυρο", κομίζει ο Κώστας Καλδάρας,καταθέτοντας ένα δίσκο με ολόδικά του τραγούδια, καθώς εδώ ο συνθέτης υπογράφει και τους στίχους των τραγουδιών. Ο ίδιος ερμηνεύει το ομότιτλο κομμάτι του δίσκου, ενώ τα περισσότερα κομμάτια τραγουδά ο Μιχάλης Παπαζήσης.Σε δύο τραγούδια συμμετέχει η Μελίνα Κανά.Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Ηρακλής Βαβάτσικας.
  • "Καίγομαι και σιγολιώνω", ήταν η "καλημέρα" του στη δισκογραφία και είναι αλήθεια ότι το τραγούδι - συμμετοχή του στα "Χάρτινα" της Δήμητρας Γαλάνη άγγιξε ευαίσθητες χορδές κι έξυσε μνήμες. Ο λόγος για τον Δημήτρη Υφαντή και το παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι "Καίγομαι και σιγολιώνω", που ακούγεται και πάλι στο CD σινγκλ, που μόλις κυκλοφόρησε.
  • Την πρώτη δισκογραφική δουλιά παρουσιάζει ο Δημήτρης Λιόλιος, με τίτλο "Το σκοτάδι καίγεται".Περιλαμβάνει δώδεκα τραγούδια, όπου δημιουργικά συναντώνται το μπλουζ με την μπαλάντα, το ροκ με το ρεμπέτικο και καθρεφτίζουν τις μουσικές επιρροές του καλλιτέχνη.
  • "Αγήρων Ηχος Θεάτρου", είναι ο τίτλος του καινούριου δίσκου της Νένας Βενετσάνου,ο οποίος είναι αφιερωμένος στον αγέραστο και μαγικό κόσμο του θεάτρου. Η φωνή της καταξιωμένης ερμηνεύτριας ζωντανεύει την Κασσάνδρα, την Ιφιγένεια, την Αντιγόνη. Η Κλυταιμνήστρα παίρνει μορφή από την Ιωάννα Γκαβάκου με τον Γ. Γκάτζο ως γέροντα, υπό το βλέμμα του Διόνυσου Βάκχου, που ενσαρκώνει ο ηθοποιός Χ. Ασημακόπουλος. Τα αποσπάσματα που ακούγονται είναι των Αισχύλου, Ευριπίδη, Σοφοκλή στα αρχαία ελληνικά και σε μεταφράσεις Κ. Χ. Μύρη, Θρασύβουλου Σταύρου, Ιωάννας Χατζηνικολή, Μ. Γιουρσενάρ και Ι. Καμπανέλλη. Ενας δίσκος χρήσιμος για όσους αγαπούν και ασχολούνται με το θέατρο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ