ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ
Αντιπαραθέσεις που δεν έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος

Από τη διαμαρτυρία της ΚΝΕ στο προξενείο της Βραζιλίας στη Θεσσαλονίκη
Από τη διαμαρτυρία της ΚΝΕ στο προξενείο της Βραζιλίας στη Θεσσαλονίκη
Σχεδόν ένα μήνα συμπληρώνουν ήδη οι τελευταίες φωτιές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου (κυρίως στη Βραζιλία αλλά και στη Βολιβία), ενώ φέτος από τις πάνω από 80.000 πυρκαγιές σε βραζιλιάνικο έδαφος η συντριπτική πλειοψηφία είναι στον αποκαλούμενο «πνεύμονα της Γης». Οι επαρχίες Ροντόνια, Μάτο Γκρόσο και Μάτο Γκρόσο ντο Σουλ έχουν πληγεί περισσότερο και η καταστροφή ξεπερνάει κατά πολύ πλέον τα 500.000 στρέμματα δάσους και σε χιλιάδες μετριέται η απώλεια ζώων στην πυκνή ζούγκλα.

Το οικοσύστημα του Αμαζονίου περιλαμβάνει συνολικά 7,4 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκτείνεται σε 9 χώρες της περιοχής (το 60% στη Βραζιλία και το υπόλοιπο σε Περού, Κολομβία, Εκουαδόρ, Βολιβία, Παραγουάη, Σουρινάμ, Γουιάνα και Γαλλική Γουιάνα) και γι' αυτό η μεγάλη καταστροφή έχει προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Οι ευθύνες της αντιδραστικής κυβέρνησης της Βραζιλίας του Ζαΐρ Μπολσονάρο είναι δεδομένες γιατί με την ξεκάθαρα αντιπεριβαλλοντική πολιτική της επιδείνωσε την κατάσταση της αποψίλωσης του Αμαζονίου, που δίνεται βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα (πολιτική που ακολούθησαν και οι προηγούμενες σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις). Τα συμφέροντα αυτά έχουν σχέση με καπιταλιστικούς ομίλους που βγάζουν τεράστια κέρδη από τη μαζική υλοτόμηση, τη μεγάλη κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή (πρωτίστως σόγιας και καλαμποκιού), τις εξορύξεις ορυκτών και πολύτιμων μετάλλων.

Ανταγωνισμοί με τη μάσκα της «ευαισθησίας»

Φορώντας τη μάσκα των ευαίσθητων για το περιβάλλον εκπρόσωποι ισχυρών καπιταλιστικών χωρών παρεμβαίνουν στο ζήτημα της καταστροφικής πυρκαγιάς και διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Στην πρόσφατη σύνοδο του G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και η ΕΕ ως σύνολο) οι ηγέτες αποφάσισαν τη συμβολική βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την «προστασία και την αποκατάσταση» του Αμαζονίου. Τα μονοπώλια που εκπροσωπούν δεν ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος, εξάλλου είναι αμερικανικοί οι κολοσσοί που ελέγχουν την παραγωγή σόγιας στη Βραζιλία, καναδικοί και ρωσικοί όμιλοι πρωταγωνιστούν στην εξόρυξη χρυσού στη Γαλλική Γουιάνα (γαλλικό έδαφος) εξασφαλίζοντας άδεια εκμετάλλευσης από τις γαλλικές κυβερνήσεις. Το δήθεν ενδιαφέρον αφορά την παρέμβαση ευρωπαϊκών και άλλων μονοπωλίων και κρατών στον Αμαζόνιο διεκδικώντας μερίδια για τα συμφέροντά τους, ενώ σχετίζεται και με την ενεργοποίηση της αντιλαϊκής συμφωνίας ΕΕ - Mercosur, μέσω της οποίας τα γαλλικά μονοπώλια διεκδικούν μεγαλύτερα μερίδια από τους ανταγωνιστές τους. Δεν είναι τυχαίο ότι η αντιπαράθεση Μακρόν - Μπολσονάρο εστιάζει στο ζήτημα αν η Βραζιλία έχει ή όχι κυριαρχία στην Αμαζονία. Η ίδια συζήτηση άλλωστε έχει ξεκινήσει με αφορμή το λιώσιμο των πάγων στον Αρκτικό κύκλο ανοίγοντας ζητήματα διαχείρισης του εκεί προβλήματος και ταυτόχρονα για τα πεδία εκμετάλλευσης σπάνιων γαιών και συνολικά του υπεδάφους και του υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής.

Η αντιπαράθεση παίρνει και άλλη διάσταση αφού σχετίζεται και με τη διεθνή κόντρα που υπάρχει αξιοποιώντας ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λεγόμενη κλιματική αλλαγή. Αφορά δηλαδή την κόντρα γύρω από το λεγόμενο «πράσινο New Deal» ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου που επενδύουν στη λεγόμενη «πράσινη ή οικολογική ανάπτυξη» σε σχέση με την πιο παραδοσιακή αξιοποίηση των ορυκτών καυσίμων. Αντιπαράθεση που βεβαίως δεν έχει καμιά σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά με τον σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα σε καπιταλιστικές οικονομίες και επιχειρηματικά συμφέροντα, βάζοντας ιδιαίτερα στο στόχαστρο κράτη που στηρίζονται σε άνοδο της βιομηχανικής ανάπτυξης με χρήση παραδοσιακών μορφών Ενέργειας. Αλλωστε, βασική αιτία της καταστροφής του περιβάλλοντος είναι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους που αφορά και τους «πράσινους καπιταλιστές». Η αντιπαράθεση αυτή αφορά πολλά πεδία, όπως είναι η «πιο οικολογική» ηλεκτροκίνηση στην αυτοκινητοβιομηχανία, η ψηφιακή τεχνολογία κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους «ευαίσθητους για το περιβάλλον» συμπεριλαμβάνονται ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ο μεγαλοκαπιταλιστής Σόρος, μέχρι και σοσιαλδημοκράτες τύπου Σάντερς στις ΗΠΑ ή Κόρμπιν στη Βρετανία, που φυσικά αξιοποιούν τη δικαιολογημένη απαίτηση των λαϊκών στρωμάτων να ζουν με αξιοπρέπεια και σε ένα υγιές περιβάλλον. Ομως, αυτό είναι απολύτως ασύμβατο με την καπιταλιστική αναρχία που πρεσβεύουν. Αυτό που γίνεται πιο επιτακτική ανάγκη είναι η ανατροπή της, η σοσιαλιστική εξουσία ώστε σκοπός της ανάπτυξης με σχεδιασμένο και ισόρροπο τρόπο προς τη φύση να είναι η ουσιαστική λαϊκή ευημερία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ασίγαστες ενδοαστικές κόντρες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δεν φαίνεται να κοπάζει ούτε εύκολα ούτε γρήγορα η «τεταμένη κατάσταση» που ξέσπασε μεσοβδόμαδα με την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να πετύχει τη συναίνεση της βασίλισσας Ελισάβετ Β' για παύση των εργασιών της Βουλής μέχρι τις 14 Οκτώβρη, δηλαδή δύο βδομάδες πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, στις 31 Οκτώβρη!

Τμήματα της αστικής τάξης ερίζουν για τους όρους αποχώρησης από την ΕΕ (Brexit) και τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) με την ΕΕ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Εργατικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Πράσινοι, Σκοτσέζοι Εθνικιστές από το SNP) και αρκετοί Συντηρητικοί βουλευτές διαφωνούν με την τακτική του Τζόνσον για άτακτο Brexit, αναμένεται να επιχειρήσουν από την ερχόμενη Τρίτη, 3 Σεπτέμβρη, οπότε ξανανοίγει η Βουλή των Κοινοτήτων μετά τις θερινές διακοπές, να πετύχουν με έκτακτα νομοθετήματα είτε την άρση της παύσης του κοινοβουλίου ή ακόμη (εάν βεβαίως τα καταφέρουν) ένα άτακτο Brexit.

Στο πλαίσιο των ενδοαστικών πιέσεων προς την κυβέρνηση, που δείχνει αποφασισμένη για σκληρό παζάρι μέχρις εσχάτων, πραγματοποιούνται παράλληλα κινητοποιήσεις με ετερόκλητο κοινό στο Λονδίνο και άλλες μεγάλες πόλεις από αυτούς που αντιτίθενται σε ένα άτακτο Brexit. Προετοιμάζονται παράλληλα προσφυγές σε ανώτατα δικαστήρια του Εδιμβούργου και του Λονδίνου, μολονότι το πρώτο απέρριψε, σε πρώτη φάση, την Παρασκευή, την προσφυγή 75 βουλευτών που ζητούσαν να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον για παύση των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων για 5 βδομάδες, έως τις 14 Οκτώβρη. Την προσφυγή που έχει κάνει προς το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου η γνωστή Βρετανίδα επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ, υποστηρίζει και ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός συνεχίζει αταλάντευτος το σκληρό παζάρι εντός και εκτός ΗΒ, κατηγορώντας ξανά τους πολιτικούς του αντιπάλους την Παρασκευή στο «Sky News» πως περιορίζουν τις πιθανότητες για μία «νέα, καλή συμφωνία με την ΕΕ». Επίσης, επέμεινε πως δεν προτίθεται να ζητήσει για τεχνικούς ή άλλους λόγους νέα παράταση στην έναρξη διαδικασίας αποχώρησης στις 31 Οκτώβρη, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η γενιά πολιτικών θα μείνει ασυγχώρητη εάν διεκπεραιώσει το Brexit».

Νέες τουρκικές προκλήσεις

Ενώ την Κυριακή γίνονται οι συναντήσεις της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, ξεκινώντας το νέο γύρο παζαριού, που γίνεται στη βάση του διχοτομικού σχεδιασμού της λεγόμενης κοινής ανακοίνωσης του 2014 με τα «δύο συνιστώντα κράτη», κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, επιδιώκοντας να κατοχυρώσει όσα περισσότερα τετελεσμένα. Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ εμφανίστηκε την Παρασκευή να επαίρεται για την εισβολή και κατοχή του 1974, λέγοντας: «Είμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν και το 1974 στην Κύπρο. Ο,τι χρειάστηκε να γίνει εκείνη τη μέρα, κανείς να μην αμφιβάλει ότι δεν θα γίνει το ίδιο σε παρόμοια κατάσταση σήμερα» και πρόσθεσε, μάλιστα, λέγοντας ότι δεν αποτελεί απειλή, ότι «δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εδώ, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, το έχουμε δηλώσει σε όλο τον κόσμο. Κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμη και την ισχύ μας, κανείς να μην κάνει λάθος λογαριασμούς».

Την ίδια ώρα, το βράδυ της Πέμπτης η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX (δίπλα στις πολλές που έχει εκδώσει δεσμεύοντας περιοχές έως το τέλος του χρόνου) για το γεωτρύπανο «Πορθητής» («Fatih»), που θα μεταφερθεί από τις 4 Σεπτέμβρη τέσσερα ναυτικά μίλια βορειοδυτικότερα του σημείου που βρίσκεται σήμερα, για να κάνει νέα γεώτρηση έως την 1η Νοέμβρη. Στην περιοχή, που περιλαμβάνει και τμήματα της ΑΟΖ της Κύπρου, ενεργούν τα άλλα τουρκικά πλοία, το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» και έξω από το λιμάνι βρίσκεται και το άλλο ερευνητικό «Ορούτς Ρέις».

ΙΤΑΛΙΑ
Στα σκαριά η «νέα» κυβέρνηση

ΡΩΜΗ.--

Σε εξέλιξη είναι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, μετά τη συμφωνία του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) με πρωθυπουργό ξανά τον Τζουζέπε Κόντε, την περασμένη Τετάρτη. Την Παρασκευή ο Κόντε είχε προγραμματίσει συναντήσεις με το εθνικιστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας», το εθνικιστικό «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το σοσιαλδημοκρατικό PD, το Μ5S, καθώς και με στελέχη της Λέγκας, απουσία του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είχε καταθέσει την πρόταση μομφής κατά του Τζ. Κόντε, διαλύοντας την 14μηνη συγκυβέρνησή του με το Μ5S. Στόχος των επαφών του Κόντε με τα κόμματα είναι ο σχηματισμός της δεύτερης κυβέρνησής του και η παρουσίαση μιας λίστας των υπουργών, έως τα μέσα της ερχόμενης βδομάδας, στον Ιταλό Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα. Στη συνέχεια θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Πάντως, η νέα κυβερνητική συμφωνία Μ5S - PD και μάλιστα με τον ίδιο πρωθυπουργό επιβεβαιώνει πως βασικό κριτήριο για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αντί για πρόωρες εκλογές, ήταν οι δυσκολίες της ιταλικής καπιταλιστικής οικονομίας, το μεγάλο κρατικό χρέος και οι επικείμενες σκληρές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό τον Οκτώβρη. Τα στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας (ISTAT), που δείχνουν στασιμότητα, ανεργία και πληθωρισμό, επιβεβαιώνουν την ανάγκη για «ανάκαμψη» από τη νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής του PD, Νίκολα Τσινγκαρέτι.

Ενδεικτική είναι και η ικανοποίηση που εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, για το σχηματισμό «σταθερής ιταλικής κυβέρνησης», ενώ τα εύσημα προς τον Τζ. Κόντε έδωσε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ