Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Στα σκαριά η «νέα» κυβέρνηση

ΡΩΜΗ.--

Σε εξέλιξη είναι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, μετά τη συμφωνία του «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) με το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) με πρωθυπουργό ξανά τον Τζουζέπε Κόντε, την περασμένη Τετάρτη. Την Παρασκευή ο Κόντε είχε προγραμματίσει συναντήσεις με το εθνικιστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας», το εθνικιστικό «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το σοσιαλδημοκρατικό PD, το Μ5S, καθώς και με στελέχη της Λέγκας, απουσία του Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είχε καταθέσει την πρόταση μομφής κατά του Τζ. Κόντε, διαλύοντας την 14μηνη συγκυβέρνησή του με το Μ5S. Στόχος των επαφών του Κόντε με τα κόμματα είναι ο σχηματισμός της δεύτερης κυβέρνησής του και η παρουσίαση μιας λίστας των υπουργών, έως τα μέσα της ερχόμενης βδομάδας, στον Ιταλό Πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα. Στη συνέχεια θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Πάντως, η νέα κυβερνητική συμφωνία Μ5S - PD και μάλιστα με τον ίδιο πρωθυπουργό επιβεβαιώνει πως βασικό κριτήριο για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, αντί για πρόωρες εκλογές, ήταν οι δυσκολίες της ιταλικής καπιταλιστικής οικονομίας, το μεγάλο κρατικό χρέος και οι επικείμενες σκληρές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό τον Οκτώβρη. Τα στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας (ISTAT), που δείχνουν στασιμότητα, ανεργία και πληθωρισμό, επιβεβαιώνουν την ανάγκη για «ανάκαμψη» από τη νέα κυβέρνηση, δήλωσε ο επικεφαλής του PD, Νίκολα Τσινγκαρέτι.

Ενδεικτική είναι και η ικανοποίηση που εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, για το σχηματισμό «σταθερής ιταλικής κυβέρνησης», ενώ τα εύσημα προς τον Τζ. Κόντε έδωσε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ