Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινές επιθέσεις και παζάρια με φόντο τον Περσικό...

Από τη συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ, Τζ. Ζαρίφ, με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι
Από τη συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ, Τζ. Ζαρίφ, με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι
Η στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ να κλιμακώσουν τη γεωπολιτική κόντρα με το Ιράν σε μία προσπάθεια να ανατρέψουν το στάτους κβο στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου σε βάρος των ανταγωνιστών τους (Ιράν, Ρωσία, Κίνα κ.ά.) και συμμάχων τους (Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία κ.ά.) τροφοδοτεί διαρκώς τις εντάσεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και πολλαπλασιάζει τις «σπίθες» σε μία περιοχή που ολοένα και περισσότερο θυμίζει μπαρουταποθήκη.

Την ίδια ώρα σημειώνονται οι προκλητικές επιθέσεις του Ισραήλ προς πολλές χώρες της περιοχής με στήριξη των ΗΠΑ. Μεταξύ 24 και 26 Αυγούστου ισραηλινά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) έπληξαν θέσεις της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» στην κωμόπολη Ακραμπα (νοτιοανατολικά της Δαμασκού) στη Συρία σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο μαχητές της. Μερικές ώρες αργότερα επιτέθηκαν σε βάση ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής κοντά στην πόλη Αλ Κάιμ του δυτικού Ιράκ (για πέμπτη φορά από τα μέσα Ιούλη) σκοτώνοντας μεταξύ άλλων τοπικό διοικητή. Παράλληλα, πραγματοποίησαν διαδοχικές επιθέσεις (Κυριακή και Δευτέρα) στο Λίβανο, παραβιάζοντας ουσιαστικά τη συνθήκη εκεχειρίας του 2006. Χτύπησαν θέσεις της «Χεζμπολάχ» και του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» στην κοιλάδα Μπεκάα.

«Αναβρασμός» σε Λίβανο και Ιράκ

Οι προκλητικές ισραηλινές επιθέσεις που έγιναν λίγες βδομάδες πριν από τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές (17 Σεπτέμβρη) σήμαναν συναγερμό στο Λίβανο. Ο Πρόεδρος, Μισέλ Αούν, είπε ότι «συνιστούν κήρυξη πολέμου που μας δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία, την ανεξαρτησία μας και την εδαφική μας ακεραιότητα». Ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε πως τα αντίποινα της οργάνωσής του είναι «θέμα χρόνου».

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε και στη Βαγδάτη η πολύνεκρη επίθεση ισραηλινού drone σε βάση της ιρακινής σιιτικής πολιτοφυλακής «Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης» (που πρωταγωνίστησε στις μάχες ενάντια στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»). Η επίθεση φέρεται (κατ' αποκλειστικές πληροφορίες της ιστοσελίδας «Middle East Eye» που επικαλέστηκε τις ιρακινές μυστικές υπηρεσίες) πως έγινε από Ισραηλινούς που επιχειρούσαν σε περιοχές Κούρδων μαχητών των φιλοαμερικανικών δυνάμεων SDF στη βόρεια Συρία με την «οικονομική στήριξη» της Σαουδικής Αραβίας (!) και προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 9 μαχητών και στελεχών της οργάνωσης. Η σιιτική πολιτοφυλακή και το σιιτικό μπλοκ κομμάτων «Συνασπισμός της Φατάχ» απαίτησαν την άμεση αποχώρηση των περίπου 5.000 Αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν στο Ιράκ. Ο Ιρακινός Πρόεδρος, Μπαρχάμ Σάλεχ, αποφεύγοντας να κατονομάσει το Ισραήλ ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις σε στρατιωτικές βάσεις, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «κατάφωρη βία» σε βάρος του Ιράκ, με στόχο «να εμποδιστεί ο ρόλος του στην εξάλειψη των τζιχαντιστών του "Ισλαμικού Κράτους"». Οι έντονες αντιδράσεις της Βαγδάτης δεν πέρασαν απαρατήρητες από τις ΗΠΑ, αναγκάζοντας τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, να κρατήσει «αποστάσεις» δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι «κατά οιωνδήποτε δράσεων από εξωτερικούς παράγοντες που υποκινούν τη βία στο Ιράκ».

Διπλωματική κινητικότητα εντός και εκτός G7

Δεν αποκλείεται η κλιμάκωση των προκλητικών επιθέσεων του Ισραήλ σε Συρία, Λίβανο και Ιράκ να επιδιώκει την εξουδετέρωση προσπαθειών που φαίνεται πως καταβάλλονται για αποκλιμάκωση της έντασης στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ. Ενδεχομένως να μην είναι τυχαία η χρονική συγκυρία μιας που οι προκλητικές επιθέσεις του Ισραήλ συνέπεσαν με τη Σύνοδο Κορυφής του G7 στην Μπιαρίτζ της Γαλλίας.

Η επιδίωξη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να πετύχει την προετοιμασία μίας «επαναπροσέγγισης» ΗΠΑ - Ιράν ήταν κάτι παραπάνω από έντονη. Μολονότι δεν οδήγησε σε χειροπιαστά αποτελέσματα συνέβαλε στην καλλιέργεια εντυπώσεων πως «κάτι έχει αρχίσει να γίνεται». Σε αυτό συνετέλεσε η ξαφνική εμφάνιση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στην Μπιαρίτζ και η συνάντησή του την Κυριακή με τον Πρόεδρο Μακρόν και άλλους Γάλλους, Βρετανούς και Γερμανούς αξιωματούχους. Από την άλλη, δημιούργησαν εντυπώσεις και οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, το απόγευμα της Δευτέρας (μετά από σειρά αντιφατικών δηλώσεων το Σαββατοκύριακο) πως είναι πρόθυμος για συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του «υπό τις σωστές συνθήκες». Δεν παρέλειψε από την άλλη να δείξει πως η πολιτική υπέρτατης πίεσης έναντι της Τεχεράνης αποδίδει.

Η όξυνση των πολύπλευρων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων με τη στάση των ΗΠΑ δημιουργεί ταυτόχρονα τις συνθήκες αξιοποίησης της πίεσης σε βάρος του Ιράν από άλλες ισχυρές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κίνα, Ιαπωνία κ.ά.) που έχασαν σημαντικά κέρδη από τις χρυσοφόρες συμφωνίες για μπίζνες με το Ιράν. Το οικονομικό και διπλωματικό «στρίμωγμα» του Ιράν, που χαρακτηρίζεται συχνά από την ηγεσία του «οικονομική τρομοκρατία», ενισχύει ενδεχομένως τις προσπάθειες ανταγωνιστών και συμμάχων των ΗΠΑ να περιχαρακώσουν μακροπρόθεσμα την «άμυνά» τους σε βάρος της Ουάσιγκτον. Παράδειγμα αποτελεί εδώ το υβριδικό χρηματοπιστωτικό «εργαλείο» INSTEX της ΕΕ, που επιδιώκει την αποφυγή των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν μολονότι προς το παρόν έχει αναιμικά αποτελέσματα και περιορίζεται στις εξαγωγές τροφίμων, αγροτικών προϊόντων, φαρμάκων και λιγοστών βιομηχανικών προϊόντων, αφήνοντας απέξω το μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της χώρας, το πετρέλαιο, και που επιθυμεί διακαώς η αστική της τάξη.

Είναι φανερό, με δεδομένες τις αντιφάσεις του καπιταλισμού, ότι μαζί με τον σφοδρό ανταγωνισμό πάει χέρι χέρι η επιδίωξη νέων συμβιβασμών, που βέβαια είναι ασταθείς και προσωρινοί. Αυτό εξηγεί τον διπλωματικό «μαραθώνιο» του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ, μέσα στις τελευταίες μέρες, σε Γαλλία, Κίνα, Ιαπωνία, Μαλαισία (όπου πήρε μέρος σε διάσκεψη για την «ασφάλεια στον ισλαμικό κόσμο») και το επικείμενο ταξίδι του τη Δευτέρα 2 Σεπτέμβρη στη Ρωσία για συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ