Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Νέα δεδομένα» στα τελευταία πεδία συγκρούσεων

Οι πρόσφατες σημαντικές επιτυχίες του συριακού στρατού στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα και στο νότιο τμήμα της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, με κορυφαία την ανακατάληψη της στρατηγικής πόλης Χαν Σεϊχούν (βλέπει σε οδικές αρτηρίες - κλειδιά και θεωρείται το πρώτο βήμα για την επαναλειτουργία του δρόμου που συνδέει το Χαλέπι με τη Δαμασκό), δείχνουν να επιταχύνουν ορισμένες εξελίξεις όχι μόνο στα πεδία των μαχών, αλλά και στα πεδία των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων και αντιθέσεων, που αναμένεται να οξυνθούν ενόψει της μοιρασιάς που έρχεται μετά την οριστική ήττα των τζιχαντιστών.

Χαρακτηριστικά είναι η περικύκλωση τουρκικού φυλακίου κοντά στην πόλη Μόρεκ από τον συριακό στρατό, η ρίψη φονικών πυρών από (συριακό ή ρωσικό αεροπλάνο) σε αυτοκινητοπομπή του τουρκικού στρατού και ορισμένους τζιχαντιστές που έχουν τη στήριξη της Τουρκίας, πριν περίπου δύο βδομάδες, και τα προειδοποιητικά πυρά που ξανάπεσαν αυτήν τη βδομάδα πάλι σε τουρκικό στρατιωτικό «παρατηρητήριο» στη ΒΔ Συρία. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε μία μέρα μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν με τον ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ωστόσο, φαίνεται πως σε πρώτη τουλάχιστον φάση δεν πέτυχε η προσπάθεια του Ερντογάν να αποσπάσει μία σαφή «δέσμευση» από τον Πρόεδρο Πούτιν, που θα δένει τα χέρια του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ. Τα χαμόγελα των δύο ηγετών στις κάμερες, οι «σπόντες» του Τούρκου Προέδρου για το εάν τάχα πουλιούνται τα υπερσύγχρονα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη «S-57», που είδε στο πλαίσιο της έκθεσης MAKS 2019, και τα στιγμιότυπα που αποτυπώθηκαν στους φακούς των τηλεοπτικών συνεργείων με «χαλαρές στιγμές», διαδέχθηκαν λίγη ώρα μετά περίπλοκα παζάρια και λεπτές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο συνάντησης των δύο ηγετών κατά την οποία συζητήθηκαν «δύσκολα ζητήματα». Αυτό διαφάνηκε από την επακόλουθη συνέντευξη Τύπου, όπου οι κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος σε βάρος του συριακού στρατού, λέγοντας πως «σκορπίζει τον θάνατο σε αμάχους από αέρος και από εδάφους, υπό το πρόσχημα της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία», δεν συγκίνησαν ούτε στο ελάχιστο τον Ρώσο ομόλογό του.

Ο Πρόεδρος Πούτιν αντίθετα τόνισε (τουλάχιστον δύο φορές...) πως δεν μπορεί οι λεγόμενες αποστρατικοποιημένες «ζώνες ασφαλείας» να δίνουν καταφύγιο σε τζιχαντιστές ή να λειτουργούν σαν «πλατφόρμα» για επιθέσεις σε βάρος του συριακού και ρωσικού στρατού ή της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ. Κατά τ' άλλα συζήτησαν «λεπτομερώς μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία» και δήλωσαν πως υπήρξε μεταξύ τους «κατανόηση» για το «τι να κάνουμε και πώς για να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα».

Φαίνεται πάντως πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τουρκικός στρατός δεν περιορίζονται μόνο στο Ιντλίμπ, αλλά και ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, όπου υποτίθεται πως πέτυχαν σε πρώτη φάση την έναρξη εφαρμογής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την απομάκρυνση Κούρδων μαχητών των δυνάμεων SDF. Οι πρόσφατες παραιτήσεις πέντε Τούρκων στρατηγών από πόστα που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία αντανακλούν προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν εύκολα.

Πάντως, οι συναντήσεις στη Μόσχα συνέπεσαν με την παραλαβή της δεύτερης παρτίδας ρωσικών πυραύλων «S-400» στην Τουρκία, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, ενώ οι σκέψεις και για πιθανή αγορά ρωσικών μαχητικών θα επιδεινώσουν και άλλο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ