Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Ασίγαστες ενδοαστικές κόντρες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δεν φαίνεται να κοπάζει ούτε εύκολα ούτε γρήγορα η «τεταμένη κατάσταση» που ξέσπασε μεσοβδόμαδα με την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να πετύχει τη συναίνεση της βασίλισσας Ελισάβετ Β' για παύση των εργασιών της Βουλής μέχρι τις 14 Οκτώβρη, δηλαδή δύο βδομάδες πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, στις 31 Οκτώβρη!

Τμήματα της αστικής τάξης ερίζουν για τους όρους αποχώρησης από την ΕΕ (Brexit) και τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) με την ΕΕ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Εργατικοί, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, Πράσινοι, Σκοτσέζοι Εθνικιστές από το SNP) και αρκετοί Συντηρητικοί βουλευτές διαφωνούν με την τακτική του Τζόνσον για άτακτο Brexit, αναμένεται να επιχειρήσουν από την ερχόμενη Τρίτη, 3 Σεπτέμβρη, οπότε ξανανοίγει η Βουλή των Κοινοτήτων μετά τις θερινές διακοπές, να πετύχουν με έκτακτα νομοθετήματα είτε την άρση της παύσης του κοινοβουλίου ή ακόμη (εάν βεβαίως τα καταφέρουν) ένα άτακτο Brexit.

Στο πλαίσιο των ενδοαστικών πιέσεων προς την κυβέρνηση, που δείχνει αποφασισμένη για σκληρό παζάρι μέχρις εσχάτων, πραγματοποιούνται παράλληλα κινητοποιήσεις με ετερόκλητο κοινό στο Λονδίνο και άλλες μεγάλες πόλεις από αυτούς που αντιτίθενται σε ένα άτακτο Brexit. Προετοιμάζονται παράλληλα προσφυγές σε ανώτατα δικαστήρια του Εδιμβούργου και του Λονδίνου, μολονότι το πρώτο απέρριψε, σε πρώτη φάση, την Παρασκευή, την προσφυγή 75 βουλευτών που ζητούσαν να κηρυχθεί παράνομη η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον για παύση των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων για 5 βδομάδες, έως τις 14 Οκτώβρη. Την προσφυγή που έχει κάνει προς το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου η γνωστή Βρετανίδα επιχειρηματίας Τζίνα Μίλερ, υποστηρίζει και ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός συνεχίζει αταλάντευτος το σκληρό παζάρι εντός και εκτός ΗΒ, κατηγορώντας ξανά τους πολιτικούς του αντιπάλους την Παρασκευή στο «Sky News» πως περιορίζουν τις πιθανότητες για μία «νέα, καλή συμφωνία με την ΕΕ». Επίσης, επέμεινε πως δεν προτίθεται να ζητήσει για τεχνικούς ή άλλους λόγους νέα παράταση στην έναρξη διαδικασίας αποχώρησης στις 31 Οκτώβρη, υποστηρίζοντας ότι «αυτή η γενιά πολιτικών θα μείνει ασυγχώρητη εάν διεκπεραιώσει το Brexit».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ