ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2024
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΚΚΕ
Ανησυχία για τα πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Πέθανε γυναίκα από τον Αλμυρό με γαστρεντερίτιδα στο Νοσοκομείο Βόλου | Ανιχνεύθηκε σαλμονέλα σε δεξαμενή και στο δίκτυο ύδρευσης

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να ενοχοποιούν το κοινό δίκτυο ύδρευσης. Παράλληλα, πέθανε μια γυναίκα 90 ετών από τον Αλμυρό ενώ νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Βόλου με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, η γυναίκα από την περιοχή του Αλμυρού «εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στις 6.30 μ.μ. στις 2 Ιούνη και απεβίωσε στις 4.20 π.μ. στις 3 Ιούνη». Από τις 27 Μάη στο νοσοκομείο «νοσηλεύτηκαν 34 ασθενείς, εκ των οποίων 20 παιδιά. Σήμερα (Δευτέρα 3 Ιούνη) νοσηλεύονται οκτώ παιδιά και τρεις ενήλικες, οι δύο στη Β Παθολογική και ένας στη ΜΕΘ.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ. Υπάρχει άνθρωπος στην Εντατική, παιδάκια τα πήγαν στο Νοσοκομείο Βόλου», έλεγαν στον «Ριζοσπάστη» κάτοικοι του χωριού Ριζόμυλος, που έχει και τα περισσότερα κρούσματα γαστρεντερίτιδας. «Ολοι μας τέσσερις, πέντε και έξι φορές την ημέρα βρισκόμαστε στην τουαλέτα», ανέφερε ένας κάτοικος.

Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία έκλεισαν, οι μαθητές Γυμνασίου δίνουν εξετάσεις στο Γυμνάσιο του Βελεστίνου. Η υπόθεση έχει προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «η αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας καταγράφεται από τις 27 Μάη, και από την καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με το ΚΥ Βελεστίνου, το ΓΝ Βόλου και το ΠΓΝ Λάρισας έως χθες συνολικά είχαν προσέλθει στις εν λόγω υγειονομικές δομές 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων μεταξύ του χρονικού διαστήματος 24/05/24 - 02/06/24.

Στις 31 Μάη ελήφθησαν δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο, ενώ χθες ελήφθησαν νέα δείγματα νερού από γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Συγκεκριμένα, εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες».

Ολες αυτές τις μέρες το δίκτυο ύδρευσης λειτουργούσε και μόλις χθες απαγορεύτηκε η οποιαδήποτε επαφή με το νερό. Τα δε πρώτα εμφιαλωμένα νερά έφτασαν την Κυριακή 2 Ιούνη! Μέχρι και σήμερα, στα δύο χωριά δεν υπάρχουν κινητές μονάδες για την παροχή ιατρικής φροντίδας σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει και είναι στα σπίτια τους. «Εγω χθες (Κυριακή) ήπια νερό από το δίκτυο και έκανα μπάνιο», μας εκμυστηρεύτηκε ένας κάτοικος, και είναι σοβαρό το ερώτημα αν όλοι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν έγκαιρα και σωστά για το τι πρέπει να κάνουν. «Ενας χαμός γίνεται» είναι η φράση κατοίκου η οποία τα λέει όλα.

Περιοδεία του ΚΚΕ για μέτρα χωρίς άλλη καθυστέρηση

«Ηδη έχουν καθυστερήσει κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος για την λήψη των αναγκαίων μέτρων στα χωριά όπου εμφανίστηκαν δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας», τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, που επισκέφτηκε την περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου.

Είχε συναντήσεις και ενημερώθηκε από την διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου Φανή Σαρηγιάννη, τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Ευάγγελο Αποστόλου και το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι έπρεπε από την πρώτη μέρα να δοθεί εμφιαλωμένο νερό, να υπάρχουν κινητές υγειονομικές μονάδες, να γίνουν έλεγχοι σε όλο το δίκτυο ύδρευσης της Μαγνησίας και να αντιμετωπιστούν οι ζημιές μετά τον «Ντάνιελ». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η διαφύλαξη της υγείας των λαϊκών οικογενειών δεν συμβαδίζει με τη λογική του κόστους - οφέλους, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των "επιλέξιμων έργων", που αποτελούν διαχρονικές δικαιολογίες όλων των κυβερνήσεων - και των κομμάτων τους στην Τοπική Διοίκηση - ώστε να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των υδάτων και του λαού που τα καταναλώνει. Αντιθέτως, όλοι τους διαδοχικά προωθούν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού, και σ' αυτόν τον στόχο θέτουν τις προτεραιότητές τους».

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά με το δίκτυο ύδρευσης συμβαίνουν μετά τη μεγάλη περσινή καταστροφή με τις πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο και τις ζημιές στις υποδομές, ενώ υπάρχουν περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα νερά.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Καίριες παρεμβάσεις συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και εκπροσώπους φορέων

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής πραγματοποιήθηκε χτες στη Σαλαμίνα (όπως συνηθίζει η περιφερειακή αρχή του Ν. Χαρδαλιά να κάνει τις συνεδριάσεις σε διαφορετικούς δήμους), συνεδριάσεις που πάντως ελάχιστα ή καθόλου ασχολούνται με προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους της κάθε περιοχής. Ετσι και αυτή η συνεδρίαση είχε πολλά διεκπεραιωτικά θέματα, εγκρίσεις Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κ.ά. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ανέδειξαν τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, όπως έκαναν και φορείς και σωματεία του νησιού.

Χαρακτηριστικά η Κατερίνα Γεράκη, αναφερόμενη στην κατάσταση των υπηρεσιών Υγείας στη Σαλαμίνα, σημείωσε ότι λειτουργεί σε 24ωρη βάση μόνο ένα Κέντρο Υγείας, ενώ ένα πρώην Κέντρο του ΙΚΑ έχει μετατραπεί σε ΚΥ και λειτουργεί μόνο με ραντεβού, επισημαίνοντας, μάλιστα, και τον μεγάλο αριθμό κατοίκων (με τις εισροές κατοίκων να φτάνουν τις 200.000) που χρειάζεται να εξυπηρετηθούν. Τόνισε, τέλος, και τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό, αφού στο νησί δεν υπάρχει καρδιολόγος και βιοπαθολόγος, με αποτέλεσμα την προβληματική λειτουργία του μικροβιολογικού. Δεν υπάρχει ΩΡΛ, υπάρχει ένας μόνο παιδίατρος και ο χειρούργος του ΚΥ είναι με μπλοκάκι. Υπάρχουν μόνο τέσσερις γενικοί γιατροί, ανεπαρκές είναι το προσωπικό στο Ακτινολογικό, αλλά και προβλήματα στην καθαριότητα. Υπάρχουν μόνο δύο υπάλληλοι και τέσσερις συμβασιούχοι, χωρίς πλυντήρια για την καθαριότητα του ιματισμού.

Αναφορικά με την πυρόσβεση, τόνισε ότι ένα βασικό αίτημα των πυροσβεστών είναι να μετατραπεί σε πυροσβεστικό σταθμό το πυροσβεστικό κλιμάκιο και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του απαρχαιωμένου οργανογράμματος, βάσει του οποίου δεν καλύπτεται ούτε στο ελάχιστο το προσωπικό που είναι αναγκαίο σήμερα, να εκσυγχρονιστεί ο στόλος και να αντιμετωπιστεί και η έλλειψη συστήματος για ασύρματη επικοινωνία. Σημείωσε ότι χρειάζεται άμεσα να πραγματοποιηθεί διάνοιξη δρόμων, ώστε να μπορούν να περνούν τα πυροσβεστικά οχήματα και να έχουν διέξοδο οι κάτοικοι σε περίπτωση που συμβεί κάτι σοβαρό. Οπως υπογράμμισε, απαιτείται άμεσα λήψη μέτρων για να αποτραπούν νέες τραγωδίες, καθώς έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Εκ μέρους της Ομάδας Γυναικών ΟΓΕ η Μαρία Ανδρουλιδάκη αναφέρθηκε στα προβλήματα στους 2 παιδικούς σταθμούς και 1 στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών που λειτουργούν στο νησί, με εργαζόμενους συμβασιούχους που δεν καλύπτουν τις ανάγκες, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι ιδιωτικές δομές.

Ο Γιώργος Βαρδής, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Σαλαμίνας, αναφέρθηκε στις αυξήσεις της τάξης του 25% στα ΚΤΕΛ, που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα. Επίσης σημείωσε ότι περιοχές παραμένουν ακάλυπτες συγκοινωνιακά ή έχουν πολύ αραιή κάλυψη, με δρομολόγια που γίνονται με το σταγονόμετρο.

Η Μαρία Βρότσου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αναφέρθηκε στα παλιά και κακοσυντηρημένα σχολεία με ταβάνια που πέφτουν, στην ανάγκη να γίνει αντισεισμικός έλεγχος και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της πυρασφάλειας στα υπάρχοντα κτίρια και ταυτόχρονα να δρομολογηθεί η δημιουργία νέων σύγχρονων κτιρίων. Ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας, Ανδρέας Φαρμακωρης, αναφέρθηκε στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Σαλαμίνας και κατήγγειλε την απόφαση για 25πλασιασμο των ιχθυοκαλλιεργειών. Ετσι ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή κορεσμένη.

Επίσης παρενέβη ο Τάκης Βαρελάς, ζωγράφος, που αναφέρθηκε σε θέματα πολιτισμού που αφορούν το νησί και στην ανάγκη να περιφρουρηθούν και να αναδειχθούν οι αρχαιολογικοί και μνημειακοί χώροι, καθώς και οι πολιτιστικές υποδομές.

Στη φυλακή ξανά ο ναζιστής Μιχαλολιάκος

Επιστρέφει στη φυλακή ο αρχηγός της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος. Το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών της Λαμίας, που εξέτασε την έφεση κατά της απόφασης για υφ' όρων απόλυσης του πρωτοδίκως καταδικασθέντα, έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου ώστε να βρίσκεται εκτός φυλακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίθεση με το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Λαμίας οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών κατέληξαν επί της ουσίας ότι ο φασίστας Μιχαλολιάκος δεν έχει μεταμεληθεί, αντιθέτως εμμένει στις προηγούμενες απόψεις του περί εθνικοσοσιαλισμού, κάτι που κατά το Συμβούλιο φαίνεται και από την αρθρογραφία του μετά την καταδίκη του ως διευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ. Γι' αυτόν τον λόγο θεωρείται από τους δικαστές αμετανόητος, μιλώντας για πολιτικές διώξεις σε βάρος του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχαλολιάκος έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη και σχεδόν έναν μήνα πριν είχε αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός Αττικής, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της απαγόρευσης συνάντησης με συγκατηγορουμένους του.

Ερευνες για τη σορό άνδρα στον Σχινιά

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη σορό άνδρα που εντοπίστηκε σε απόσταση 100 - 150 μέτρα από την ακτή στη θαλάσσια περιοχή του Σχινιά Μαραθώνα.

Ολα συνέβησαν το απόγευμα της Κυριακής, όταν ένας πολίτης ειδοποίησε τις αρχές. Αμέσως κινητοποιήθηκε το Λιμενικό και ο άνδρας, περίπου 40 - 45 ετών, ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του. Στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο άνδρας ήταν με τα ρούχα του και στο αριστερό του πόδι υπήρχε δεμένος με σχοινί ένας δίσκος άρσης βαρών 10 κιλών. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εγκλήματος, ωστόσο όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Από την ιατροδικαστική εξέταση της σορού, που ήταν σε προχωρημένη σήψη, ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι το σώμα του άνδρα βρισκόταν στη θάλασσα τουλάχιστον 20 μέρες. Η αστυνομία εξετάζει δηλώσεις εξαφάνισης που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, καθώς και κάποιες υποθέσεις, που ίσως βοηθήσουν στην ταυτοποίηση της σορού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ