Τρίτη 4 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ ΖΗΤΑΕΙ ΤΟ ΚΚΕ
Ανησυχία για τα πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Πέθανε γυναίκα από τον Αλμυρό με γαστρεντερίτιδα στο Νοσοκομείο Βόλου | Ανιχνεύθηκε σαλμονέλα σε δεξαμενή και στο δίκτυο ύδρευσης

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση με τα δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, με τις μέχρι τώρα ενδείξεις να ενοχοποιούν το κοινό δίκτυο ύδρευσης. Παράλληλα, πέθανε μια γυναίκα 90 ετών από τον Αλμυρό ενώ νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Βόλου με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου, η γυναίκα από την περιοχή του Αλμυρού «εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας στις 6.30 μ.μ. στις 2 Ιούνη και απεβίωσε στις 4.20 π.μ. στις 3 Ιούνη». Από τις 27 Μάη στο νοσοκομείο «νοσηλεύτηκαν 34 ασθενείς, εκ των οποίων 20 παιδιά. Σήμερα (Δευτέρα 3 Ιούνη) νοσηλεύονται οκτώ παιδιά και τρεις ενήλικες, οι δύο στη Β Παθολογική και ένας στη ΜΕΘ.

«Ανησυχούμε πάρα πολύ. Υπάρχει άνθρωπος στην Εντατική, παιδάκια τα πήγαν στο Νοσοκομείο Βόλου», έλεγαν στον «Ριζοσπάστη» κάτοικοι του χωριού Ριζόμυλος, που έχει και τα περισσότερα κρούσματα γαστρεντερίτιδας. «Ολοι μας τέσσερις, πέντε και έξι φορές την ημέρα βρισκόμαστε στην τουαλέτα», ανέφερε ένας κάτοικος.

Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία έκλεισαν, οι μαθητές Γυμνασίου δίνουν εξετάσεις στο Γυμνάσιο του Βελεστίνου. Η υπόθεση έχει προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «η αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας καταγράφεται από τις 27 Μάη, και από την καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με το ΚΥ Βελεστίνου, το ΓΝ Βόλου και το ΠΓΝ Λάρισας έως χθες συνολικά είχαν προσέλθει στις εν λόγω υγειονομικές δομές 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων μεταξύ του χρονικού διαστήματος 24/05/24 - 02/06/24.

Στις 31 Μάη ελήφθησαν δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο, ενώ χθες ελήφθησαν νέα δείγματα νερού από γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Συγκεκριμένα, εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες».

Ολες αυτές τις μέρες το δίκτυο ύδρευσης λειτουργούσε και μόλις χθες απαγορεύτηκε η οποιαδήποτε επαφή με το νερό. Τα δε πρώτα εμφιαλωμένα νερά έφτασαν την Κυριακή 2 Ιούνη! Μέχρι και σήμερα, στα δύο χωριά δεν υπάρχουν κινητές μονάδες για την παροχή ιατρικής φροντίδας σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει και είναι στα σπίτια τους. «Εγω χθες (Κυριακή) ήπια νερό από το δίκτυο και έκανα μπάνιο», μας εκμυστηρεύτηκε ένας κάτοικος, και είναι σοβαρό το ερώτημα αν όλοι οι κάτοικοι ενημερώθηκαν έγκαιρα και σωστά για το τι πρέπει να κάνουν. «Ενας χαμός γίνεται» είναι η φράση κατοίκου η οποία τα λέει όλα.

Περιοδεία του ΚΚΕ για μέτρα χωρίς άλλη καθυστέρηση

«Ηδη έχουν καθυστερήσει κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμος για την λήψη των αναγκαίων μέτρων στα χωριά όπου εμφανίστηκαν δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας», τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, που επισκέφτηκε την περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου.

Είχε συναντήσεις και ενημερώθηκε από την διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου Φανή Σαρηγιάννη, τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Ευάγγελο Αποστόλου και το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι έπρεπε από την πρώτη μέρα να δοθεί εμφιαλωμένο νερό, να υπάρχουν κινητές υγειονομικές μονάδες, να γίνουν έλεγχοι σε όλο το δίκτυο ύδρευσης της Μαγνησίας και να αντιμετωπιστούν οι ζημιές μετά τον «Ντάνιελ». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως η διαφύλαξη της υγείας των λαϊκών οικογενειών δεν συμβαδίζει με τη λογική του κόστους - οφέλους, της δημοσιονομικής πειθαρχίας, των "επιλέξιμων έργων", που αποτελούν διαχρονικές δικαιολογίες όλων των κυβερνήσεων - και των κομμάτων τους στην Τοπική Διοίκηση - ώστε να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των υδάτων και του λαού που τα καταναλώνει. Αντιθέτως, όλοι τους διαδοχικά προωθούν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού, και σ' αυτόν τον στόχο θέτουν τις προτεραιότητές τους».

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά με το δίκτυο ύδρευσης συμβαίνουν μετά τη μεγάλη περσινή καταστροφή με τις πλημμύρες στον Θεσσαλικό Κάμπο και τις ζημιές στις υποδομές, ενώ υπάρχουν περιοχές που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα νερά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποταγμένα στις ελλείψεις και τα επικαιροποιημένα πρωτόκολλα (2020-11-14 00:00:00.0)
Γαστρεντερίτιδα σε ξένο κρουαζιερόπλοιο (2004-08-07 00:00:00.0)
Μολυσμένο το νερό στον Πλατύκαμπο (2002-12-13 00:00:00.0)
Κίνδυνος επιδημίας χολέρας στο Νέο Δελχί (2001-08-02 00:00:00.0)
Γαστρεντερίτιδα στη Μεσσηνία (1997-08-13 00:00:00.0)
Κρουαζιέρα... γαστρεντερίτιδας (1996-08-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ