ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΩΔΩΝΗΣ
Για να γίνει ... «ελκυστικό»

Σύσκεψη για το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο ΥΠΠΟ. Το μνημείο παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες στην αναστήλωσή του, ωστόσο, στη σύσκεψη, υπό τον υφυπουργό Π. Τατούλη, συμμετείχαν οι βουλευτές του νομού, ο νομάρχης Ιωαννίνων και ο δήμαρχος Δωδώνης, γεγονός που υποδηλώνει ότι το τεχνικό μέρος της υπόθεσης δεν ήταν το κύριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «το έργο έχει μπει σε καλό δρόμο, διότι το καλοκαίρι του 2004 ανατέθηκε η μελέτη αναστήλωσης (...) ενώ προχωρούν με ομαλό ρυθμό οι εργασίες συντήρησης της επιφάνειας των λίθων». Είναι ενταγμένο στο Γ' ΚΠΣ, με συνολική χρηματοδότηση 4,4 εκ. ευρώ (2,9 εκ. για το θέατρο και 1,4 εκ. για τον αρχαιολογικό χώρο). Ο Π. Τατούλης είπε ότι το έργο ανήκει στις προτεραιότητες του ΥΠΠΟ και ζήτησε σύνταξη νέου «επιχειρησιακού σχεδίου», που θα περιλαμβάνει: Χρονοδιάγραμμα των εργασιών, «τυχόν απαιτούμενες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή του μνημείου», συνεργασία με την ΤΑ για την απορροή και αποστράγγιση των υδάτων από τον αρχαιολογικό χώρο και το θέατρο και «για υποδομές στην ευρύτερη περιοχή που θα βελτιώσουν την ελκυστικότητα του χώρου». Επιπλέον: «Διερεύνηση τρόπου λειτουργίας του αρχαίου θεάτρου» για μια συμβολική εκδήλωση το καλοκαίρι του 2005, έστω και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, «επανεξέταση των χρήσεων στη Ζώνη προστασίας Β», «προβολή της Δωδώνης, σε συνδυασμό με το "άνοιγμα" της Εγνατίας Οδού, στα πλαίσια της δημοσιότητας που σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού για τα πολιτιστικά έργα του Γ΄ ΚΠΣ».

Απ' όλα αυτά γίνεται φανερό, πως και η αναγκαιότητα άμεσης συντήρησης σημαντικών μνημείων εντάσσεται στην προπαγανδιστική τακτική των «μεγάλων έργων», της «βοήθειας», των «πακέτων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της χρήσης τους και όταν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Αλλωστε, η αντίληψη της εκμετάλλευσης του χώρου και όχι της ορθολογικής ανάδειξής του εμποτίζει και τις «υποδομές» που «θα» γίνουν στον αρχαιολογικό χώρο για την ...«ελκυστικότητά» του. Λες και το ίδιο το μνημείο δεν προκαλεί ενδιαφέρον.

Κινηματογραφική παιδική γιορτή

Ξεκίνησε (4/12) το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, η μοναδική ελληνική γιορτή του κινηματογράφου για παιδιά, αλλά και από παιδιά, αφού, παράλληλα με το Φεστιβάλ, διεξάγεται και η 4η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio.

Διαγωνίζονται 44 ταινίες από 29 χώρες, 198 ταινίες παιδιών 6 - 20 χρονών από όλη την Ευρώπη (στο Camera Zizanio). Περιλαμβάνονται ακόμη: Αφιέρωμα στον Θανάση Βέγγο, εικαστικές εκθέσεις, δρώμενα, συναυλίες, εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης κ.ά. Συγκεκριμένα, το διαγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 13 ταινίες μεγάλου μήκους, 15 ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας και 16 ταινίες μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων. Αξιόλογη είναι η συμμετοχή Ελλήνων σκηνοθετών, αφού περιλαμβάνονται και έξι ελληνικές: Μια μεγάλου μήκους («η Αγάπη στα 16» του Κώστα Χαραλάμπους), πέντε μικρού μήκους (Βαγγέλη Μαδεράκη, Θοδωρή Παπαδουλάκη, Ιρίνα Μπόικο, Κατερίνας Βυσσούλη) και μια κινουμένου σχεδίου (Κωνσταντίνου Κατράκη). Οι ξένες συμμετοχές προέρχονται από Αγγλία, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ιράν, Ιρλανδία, Ισλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κροατία, Μπαγκλαντές, Μπουργκίνα Φάσο, Νορβηγία, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία -Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Σουηδία και Φινλανδία.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται τα κινηματογραφικά εργαστήρια για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Τα παιδιά μαθαίνουν για τη σκηνοθεσία, τεχνική του κινηματογράφου, το κινούμενο σχέδιο, και να αναγνωρίζουν, μέσω της κινηματογραφίας του, τα πολιτισμικά στοιχεία ενός λαού.

Να σημειωθεί ότι από 10-16/12 οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν στην Αθήνα, στο «ΦΙΛΙΠ» (Δροσοπούλου και Θάσου 11, πλ. Αμερικής).

Βραβεία λογοτεχνικής μετάφρασης

Τον κατάλογο των λογοτεχνικών μεταφράσεων, από τον οποίο θα προκύψουν το Βραβείο Μετάφρασης ξένου λογοτεχνικού έργου στα ελληνικά και το Βραβείο Μετάφρασης ελληνικού λογοτεχνικού έργου σε ξένη γλώσσα, ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ.

Για το Βραβείο Μετάφρασης ξένου έργου στα ελληνικά: Γονατάς Ε.Χ. για τη μετάφραση των «Ποιημάτων» του Ιβάν Γκολ, Ζέρβας Αντώνης για τη μετάφραση του έργου «Εκ του γαλλικού: Εκλογή μεταφράσεων», Λουπασάκης Θεόδωρος για τη μετάφραση του έργου «Η προσδοκία: Χαινράιχ φον Οφτερντίγκεν» του Νοβάλις, Μπαμπασάκης Γιώργος-Ικαρος για τους «Σατανικούς στίχους» του Σάλμαν Ρουσντί, Σκάσσης Θωμάς για «Το τραμ» του Κλοντ Σιμόν, Τσολακέλη Ειρήνη για τις «Λέξεις» του Ζαν - Πολ Σαρτρ.

Για το Βραβείο Μετάφρασης ελληνικού έργου σε ξένη γλώσσα: Connolly David για το έργο «Ελένη ή ο κανένας» της Ρέας Γαλανάκη, Mihaylova Zdravka για το έργο «Θεατές: Σύγχρονη ελληνική δραματουργία», Minucci Paola Maria για το «Μπλε βαθύ σχεδόν μαύρο» του Θανάση Βαλτινού, Schαfer Jorg για τα «Ποιήματα» του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης αποτελούν: Κωνσταντίνος Σβολόπουλος (πρόεδρος), Φώτης Δημητρακόπουλος (αντιπρόεδρος). Μέλη: Αρης Μαραγκόπουλος, Αργυρώ Μαντόγλου, Τζούλια Τσιακίρη, Γιώργος Κεντρωτής, Κώστας Κουτσουρέλης, Μαρία Κακαβούλια, Σταύρος Δεληγιώργης.

Βραδιά Βασίλη Λέκκα

O Βασίλης Λέκκας θα παρουσιάσει το καινούριο του CD «Ορθιοι», σήμερα (9.30 μ.μ.), στη σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210-2610.444).

Ο καλλιτέχνης, που ευτύχησε να τραγουδήσει δημιουργίες σπουδαίων συνθετών και άξιων νεότερων, κόντρα στις συνταγές της εμπορευματοποίησης, καταθέτει ένα τριπλό άλμπουμ, με καινούρια και παλαιότερα τραγούδια, καταξιωμένων και νεότερων τραγουδοποιών. Οι δύο δίσκοι περιλαμβάνουν 29 αγαπημένα τραγούδια μνήμης των: Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Ζαμπέτα και μεταγενέστερα των Σπάθα, Τρανταλίδη, Πανούση, Οικονόμου, ενώ υπάρχουν και καινούρια κομμάτια των Χ .Παπαδόπουλου, Ν. Πιτλόγλου και Δ. Πάνα. Ο τρίτος, μικρής διάρκειας, δίσκος «Ουράνιο Τόξο» περιλαμβάνει ένα τραγούδι και έξι ορχηστρικές εκδοχές του Νίκου Πιτλόγλου, γραμμένο για την ολυμπιακή ιδέα. Μαζί με τα τραγούδια του νέου δίσκου του, ο Β. Λέκκας θα παρουσιάσει και ένα πρόγραμμα - επιλογές από την 25χρονη ερμηνευτική πορεία του.

Διπλή εμφάνιση

Ο δημοφιλής Αυστραλός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ποιητής και συγγραφέας Νικ Κέιβ δίνει συναυλία, σήμερα (9.30μμ), στο Κλειστό Γήπεδο Ελληνικού (πρώην αεροδρόμιο) μαζί με το συγκρότημά του «Bad Seeds», ενώ αύριο θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη (Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης»). Τις συναυλίες, που θα ξεκινήσουν στις 8μμ, θ' ανοίξουν οι Αυστραλοί «Silver Ray» και στη συνέχεια οι δικοί μας «Sigmatropic». Οι πόρτες θα ανοίξουν στις 7.30μμ. Οι διοργανωτές πληροφορούν το αθηναϊκό κοινό ότι η είσοδος και το πάρκινγκ θα γίνεται από την πρώην περιοχή των αφίξεων εσωτερικού στο παλιό αεροδρόμιο της «Ολυμπιακής».

Τα μονοπώλια του στίβου στην αρχαία Ολυμπία

«

Τιμά την Ελλάδα», κατά την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου - μετά από συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση - για θεσμοθέτηση διεθνών αγώνων ρίψεων κάθε χρόνο στην αρχαία Ολυμπία! Το θέμα προέκυψε μετά από πρόταση - που έγινε αποδεκτή - του Μ. Κυριακού (προέδρου του Πανελλήνιου, ιδιοκτήτη του «Αντέννα», εφοπλιστή και μεγαλοεπιχειρηματία) και βέβαια φαίνεται ότι πάει... μακριά.

Ούτε οι πιο απαισιόδοξοι θα φαντάζονταν πως με τον όρο «μετα-ολυμπιακές χρήσεις» θα έμπαιναν στον ...«ντορβά» και τα αρχαία στάδια, τα οποία, «παρεμπιπτόντως», έχουν το καθεστώς μνημείου της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε η χρήση του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας για το ολυμπιακό αγώνισμα της σφαίρας και της σφύρας ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντέδρασε έντονα, αναδεικνύοντας τις δυσάρεστες επιπτώσεις που θα είχε αυτή η χρήση του μνημείου. Τώρα, η κυβέρνηση, θα παραχωρήσει το στάδιο και στα υπόλοιπα αγωνίσματα των ρίψεων, δηλαδή τη δισκοβολία και τον ακοντισμό! Για διεθνείς διοργανώσεις μάλιστα!

Το «δρόμο» άνοιξε το ΠΑΣΟΚ με την αλλοίωση του Μαραθώνα από το κωπηλατοδρόμιο. Τώρα η ΝΔ μετατρέπει σε λεωφόρο την εμπορική, ουσιαστικά, χρήση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Διότι είναι γνωστό ότι τα διεθνή αθλητικά «μίτινγκ» αποτελούν έναν άλλο τρόπο διαφημιστικής εκστρατείας των μονοπωλίων.

«Η Ελλάδα στον κόσμο και ο κόσμος στην Ελλάδα», τιτλοφορείται η μουσική παράσταση, που παρουσιάζει σήμερα (10 μ.μ.) η Γιούλη Τσίρου, στον πολυχώρο της Πινακοθήκης «Ψυχάρη 36», στο πλαίσιο των εγκαινίων της χριστουγεννιάτικης έκθεσης «Προσιτές διαδρομές στην εικαστική ενδοχώρα». Η Γιούλη Τσίρου παρουσιάζει τραγούδια από όλο τον κόσμο και ελληνικά τραγούδια που γράφτηκαν και πρωτοακούστηκαν εκτός Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ