Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα μονοπώλια του στίβου στην αρχαία Ολυμπία

«

Τιμά την Ελλάδα», κατά την αναπληρώτρια υπουργό Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, η απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου - μετά από συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση - για θεσμοθέτηση διεθνών αγώνων ρίψεων κάθε χρόνο στην αρχαία Ολυμπία! Το θέμα προέκυψε μετά από πρόταση - που έγινε αποδεκτή - του Μ. Κυριακού (προέδρου του Πανελλήνιου, ιδιοκτήτη του «Αντέννα», εφοπλιστή και μεγαλοεπιχειρηματία) και βέβαια φαίνεται ότι πάει... μακριά.

Ούτε οι πιο απαισιόδοξοι θα φαντάζονταν πως με τον όρο «μετα-ολυμπιακές χρήσεις» θα έμπαιναν στον ...«ντορβά» και τα αρχαία στάδια, τα οποία, «παρεμπιπτόντως», έχουν το καθεστώς μνημείου της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε η χρήση του αρχαίου σταδίου της Ολυμπίας για το ολυμπιακό αγώνισμα της σφαίρας και της σφύρας ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αντέδρασε έντονα, αναδεικνύοντας τις δυσάρεστες επιπτώσεις που θα είχε αυτή η χρήση του μνημείου. Τώρα, η κυβέρνηση, θα παραχωρήσει το στάδιο και στα υπόλοιπα αγωνίσματα των ρίψεων, δηλαδή τη δισκοβολία και τον ακοντισμό! Για διεθνείς διοργανώσεις μάλιστα!

Το «δρόμο» άνοιξε το ΠΑΣΟΚ με την αλλοίωση του Μαραθώνα από το κωπηλατοδρόμιο. Τώρα η ΝΔ μετατρέπει σε λεωφόρο την εμπορική, ουσιαστικά, χρήση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Διότι είναι γνωστό ότι τα διεθνή αθλητικά «μίτινγκ» αποτελούν έναν άλλο τρόπο διαφημιστικής εκστρατείας των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ