Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΠΟκουτοπονηριές

Την αγανάκτηση και την έντονη διαμαρτυρία σκοπεύει να εκφράσει το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για τη νέα κυρίαρχη «λογική» του ΥΠΠΟ που διαφαίνεται με το διορισμό των νέων γνωμοδοτικών επιτροπών του που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Κυρίαρχο ζήτημα για το ΔΣ του ΣΕΗ είναι η κατάργηση των φορέων από τις επιτροπές αυτές που θεωρείται αναγκαία και ικανή συνθήκη της κατά το δυνατόν αντικειμενικότερης κρίσης των θεμάτων που διαχειρίζεται η κάθε επιτροπή. Το ΣΕΗ θα απευθυνθεί μέσω της ΠΟΘΑ σε όλα τα σωματεία, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Πράγματι είναι ένα σοβαρό θέμα που αποδεικνύει την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει το ΥΠΠΟ σε ζητήματα πολιτισμού. Από την άλλη - όπως λέει και μια παροιμία «Ο λύκος το τρίχωμα αλλάζει, αλλά το χούι δεν το αλλάζει». Αδιάφορη η ηγεσία του ΥΠΠΟ με τις δυνατότητες που μπορεί να έχει κάποιος, αρκεί να τον θεωρεί «δικό» της, όπως κάνει το εκάστοτε σύστημα, τον τοποθετεί σε θέσεις που θα νιώθει ασφαλής ότι θα προασπίζεται τις επιλογές του.

Ο καθένας από αυτούς που επέλεξε το ΥΠΠΟ μπορεί να είναι άξιος και ικανός ακόμη και ταλαντούχος στην τέχνη του, αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυξημένων απαιτήσεων θέση. Ωστόσο προκειμένου να προλάβει αντιδράσεις, το ΥΠΠΟ επιστράτευσε και μια «πονηριά». Μέσα σε ετερόκλητες ομάδες τοποθέτησε και σε τρομακτική μειοψηφία ανθρώπους που διαθέτουν ή δύσκολα μπορείς να αμφισβητήσεις την ανάλογη ικανότητά τους.

Οι γνωμοδοτικές επιτροπές

Τα μέλη των γνωμοδοτικών επιτροπών είναι: Γνωμοδοτική Επιτροπή Θεάτρου: Γιώργος Λαζαρίδης, Λευτέρης Βογιατζής, Κώστας Ασημακόπουλος, Αθηνά Παππά, Πέπη Μεταλλείδου, Πέτρος Φυσσούν, Τάσος Ζωγράφος.

Χορού: Μαίρη Μιχαηλίδου, Λία Μελετοπούλου, Μίρκα Ψαροπούλου, Πένυ Μελά, Φώτης Μεταξόπουλος.

Δραματικών Σχολών: Σωτήρης Μουστάκας, Αντιγόνη Κανάκη, Δημήτρης Ζανίδης, Λευτέρης Ελευθεριάδης, Μαρία Αλιφέρη.

Σχολών Χορού: Παυλίνα Βερέμη, Γιάννης Ζέρβας, Κωνσταντίνος Ρήγος, Βίκυ Μαραγκοπούλου, Ερση Πίττα.

Επιτροπές κρατικών βραβείων συγγραφής θεατρικού έργου (δόκιμοι συγγραφείς): Κώστας Παπαπέτρου, Σωτήρης Μουστάκας, Βέρα Ζαβιτσιάνου, Βιβέτα Τσιούνη, Κώστας Βουτσάς. Για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς: Γιώργος Σίσκος, Κώστας Φέρρης, Γιώργος Κατσαρός, Ελένη Ερήμου, Τιτίκα Στασινοπούλου. Για συγγραφή παιδικού θεατρικού έργου: Μαριάννα Τόλη, Γιάννης Ζουγανέλης, Νίκος Κούκης, Χρήστος Χαλαζιάς, Θέτις Χορτιάτη.

Επιτροπή τιμητικών συντάξεων καλλιτεχνών - λογοτεχνών: Λάκης Μιχαηλίδης, Γιώργος Χατζηνάσιος, Μανώλης Μητσιάς, Νέλλη Μισιρλή, Γιολάντα Πατεράκη, Κώστας Τουρνάς, Πολυχρόνης Πολυχρονόπουλος, Μπεάτα Ασημακοπούλου, Νίκος Γαλανός, Αγγέλα Λύτρα, Σοφία Σπυράτου.

Το νέο ΔΣ της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης αποτελούν: Αποστολία Παπαδαμάκη, Βασιλική Μπαρμπούση, Ευγενία Μανωλίδου, Γεώργιος Μπόλας, Ισίδωρος Σιδέρης. Ενώ το νέο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών: Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, Κωνσταντίνος Καραμπέτσης, Αικατερίνη Μαγκλή, Βέρα Μπόλθο, Πίρκο Ρεϊνεσάλο (Φινλανδία), Πολ Μίφσουντ (Μάλτα), Βικτόρια Ραλκόζι - Χόρβατ (Ουγγαρία), Σαράντης Καργάκος, Παναγιώτης Καλτσής, Λίλα Μαραγκού, Τάκης Μαυρωτάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «οδηγό» ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (2007-03-28 00:00:00.0)
«Μπουλουκιού εγκώμιον» (2005-09-23 00:00:00.0)
Ουδέν νεότερον... από το ΚΘΒΕ (2003-01-30 00:00:00.0)
Επιχορηγήσεις χορού (1998-07-16 00:00:00.0)
Με διπλάσιες έδρες (1998-04-15 00:00:00.0)
Αλυτα και τα προβλήματα του θεάτρου (1997-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ