ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ»
Ελληνική πρωτοβουλία αλληλεγγύης

Το Ευρωπαϊκό Καραβάνι Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή και του ελληνικού τμήματος, θα ταξιδέψει στις 23 Απρίλη, σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα και θα παραδώσει στη Βουλή της Τουρκίας υπογραφές αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους

Μπορεί η επικαιρότητα να έχει τα μάτια της στραμμένα στο Ιράκ και στα όσα τραγικά εκεί συμβαίνουν, ωστόσο λίγα μόλις χιλιόμετρα πιο πάνω, στη γειτονική Τουρκία, εξακολουθεί να υφίσταται το δράμα των πολιτικών κρατουμένων και ο αγώνας τους ενάντια στα λεγόμενα «λευκά κελιά». Υπενθυμίζουμε ότι οι νεκροί αγωνιστές, από τότε που ξεκίνησε η απεργία πείνας μέχρι θανάτου (Οκτώβρης 2000!), έχουν φτάσει τους 105.

Στη χώρα μας, παρότι η κυβέρνηση ακολούθησε όλο αυτό τον καιρό την προκλητική στάση των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι μαζικοί φορείς εξακολουθούν να θυμούνται, να συμπαραστέκονται, να εκφράζουν με όποιον τρόπο μπορούν την αλληλεγγύη τους. Ακριβώς σ' αυτά τα πλαίσια κινήθηκε και η πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ να καλέσει δύο φορές το τελευταίο διάστημα την Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και εκπροσώπους φορέων, ώστε να συγκροτήσουν από κοινού το «Ελληνικό Τμήμα του Ευρωπαϊκού Καραβανιού Αλληλεγγύης». Το ελληνικό τμήμα θα συναντήσει το «Ευρωπαϊκό Καραβάνι Αλληλεγγύης», που έχει ξεκινήσει απ' το Βέλγιο στις 13 Απρίλη, και το οποίο περνώντας απ' τις Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία και Ιταλία θα φτάσει στη χώρα μας στις 20 Απρίλη. Ευρωπαίοι και Ελληνες - αφού δώσουν συνεντεύξεις Τύπου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - θα ταξιδέψουν μαζί, στις 23 Απρίλη, στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, όπου και θα παραδώσουν στη Βουλή της Τουρκίας υπογραφές αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους απ' όλες αυτές τις χώρες.

Στις δύο αυτές συσκέψεις που έγιναν στα γραφεία της ΟΛΜΕ αποφασίστηκε ακόμα να συναντηθούν εκπρόσωποι και απ' τα δύο καραβάνια αλληλεγγύης με την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ για να τεθεί το ζήτημα της κατάργησης των «λευκών κελιών», καθώς και να ανοιχτεί λογαριασμός για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα και τη στήριξη των κρατουμένων. «Με την κοινή δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, κοινωνικών φορέων, μεταναστευτικών οργανώσεων και όλων των ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων της χώρας μας, θα δυναμώσουμε τη φωνή μας απαιτώντας να κλείσουν τα λευκά κελιά και να γίνουν σεβαστά τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία», αναφέρει η ΟΛΜΕ. Καλεί, επίσης, όλους τους φορείς να δηλώσουν συμμετοχή στις πρωτοβουλίες αυτές, συμμετέχοντας με εκπροσώπους τους στο καραβάνι.

Το κείμενο συμπαράστασης που εξέδωσε η ΟΛΜΕ έχουν ήδη υπογράψει οι: ΠΑΜΕ, ΠΕΑΕΑ, Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΑΔΕΔΥ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας, Ομοσπονδία Χειριστών και Γεωτρυπανιστών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών, Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών Βαφέων, Πανελλήνιο Συνδικάτο Μηχανικών Συντηρητών Βιομηχανίας, Κομμουνιστική Ανανέωση, ΣΥΝ και ΑΣΚΕ.

Από τα «λευκά κελιά», στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ.!

Από τα «λευκά κελιά» των φυλακών της Τουρκίας, όπου στενάζουν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, βρέθηκε στα... φιλόξενα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον «φιλοδωρήθηκε» με 2,5 μήνες φυλακή για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.

Ο Τζελάλ Κερζές, απεργός πείνας στις τουρκικές φυλακές, αποφυλακίστηκε όταν η υγεία του είχε πληγεί ανεπανόρθωτα. Υπάρχει και σχετική ιατροδικαστική έκθεση γι' αυτό. Χρειαζόταν θεραπεία. Αποφάσισε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. Ξεκίνησε μαζί με τον Κεμάλ Κερζές για τη χώρα μας. Πολιτικοί κρατούμενοι και οι δυο, δεν είχαν την πολυτέλεια του διαβατηρίου από τις αρχές της χώρας τους. Για να βρουν την ελευθερία τους πέρασαν στη χώρα μας χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Μόλις έφτασαν, ειδοποίησαν δύο συντρόφους τους, τον Εργκούλ Ατζέλ και τον Χουσεΐν Καλμάκ, πολιτικούς πρόσφυγες, να τους βοηθήσουν. Οι σύντροφοί τους έκαναν το αυτονόητο. Πήγαν στο Διδυμότειχο για να τους συμπαρασταθούν.

Την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα στη Μάνδρα και το Διδυμότειχο, πιάστηκαν σε αστυνομικό μπλόκο. Οι δυο πρώτοι «φορτώθηκαν» την κατηγορία της λαθραίας εισόδου, ενώ οι σύντροφοί τους κατηγορήθηκαν για προώθηση λαθρομεταναστών. Την περασμένη Δευτέρα οδηγήθηκαν στο Πρωτοδικείο Ορεστιάδας που τους έδωσε αναβολή και η υπόθεσή τους εκδικάστηκε χτες.

Το «γράμμα του νόμου» τηρήθηκε. Οι δυο Τούρκοι πολίτες τιμωρήθηκαν με 2,5 μήνες φυλάκιση επειδή ζήτησαν τη σωτηρία στην Ελλάδα. Οι σύντροφοί τους καταδικάστηκαν σε 18 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 4.500 ευρώ ο καθένας. Ποσό δυσβάσταχτο για πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά ο νόμος εφαρμόζεται για όλους... Ο ένας από τους δυο προσφυγές έχει ΑΦΜ και του παρέχεται η δυνατότητα να κάνει διακανονισμό με την Εφορία και να πληρώσει το ποσόν με δόσεις. Για τον άλλο, οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπόθεση καταβάλλουν προσπάθεια να αποκτήσει ΑΦΜ. Ετσι, για να μη χάσει το ελληνικό δημόσιο τα χρήματά του...

Ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, έκανε παρέμβαση στις τοπικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές ώστε να αποφευχθεί η απέλασή τους. Χτες, μάλιστα, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Γκιλντιρίμ Κ. καταδίκασε χτες με δήλωσή του στο «Ρ» την απόφαση αυτή και ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας, τόνισε ότι δεν ήταν δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να έρθουν με νόμιμο τρόπο στην Ελλάδα, τη στιγμή που διώκονται από το τουρκικό καθεστώς. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο απεργός πείνας έχει ανάγκη άμεσης περίθαλψης.

Συμμετοχή στη συμπλοκή των Σεπολίων, ομολογεί ο Σ. Ξηρός

Η παραδοχή του Σάββα Ξηρού ότι συμμετείχε στη συμπλοκή των Σεπολίων, ήταν χτες το κύριο χαρακτηριστικό της δίκης των κατηγορούμενων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», η οποία διακόπηκε νωρίτερα λόγω απουσίας μαρτύρων. Ο Σ. Ξηρός διέψευσε τον αστυνομικό Ιωάννη Παπαφώτη που είχε καταθέσει ότι ο Σωτήρης Κονδύλης ήταν μεταξύ αυτών που πυροβολούσαν. Επίσης ο Σ. Ξηρός, έκανε λόγο για ψεύτικες αναγνωρίσεις των μαρτύρων σημειώνοντας πως γίνεται προσπάθεια προσαρμογής του κατηγορητηρίου στις αναγνωρίσεις. Και οι συνήγοροι υπεράσπισης αξιολογώντας τις προχτεσινές καταθέσεις των αστυνομικών για την υπόθεση της συμπλοκής στα Σεπόλια, είπαν ότι έχουν πέσει σε πολλές αντιφάσεις.

Την έντονη αντίδραση της Αγγελικής Σωτηροπούλου προκάλεσε η κατάθεση του Μιχάλη Θιωτάκη, αυτόπτη στην επίθεση με ρουκέτα κατά του λεωφορείου των ΜΑΤ στη Χαρ. Τρικούπη στις 2/11/91, ο οποίος υποστήριξε πως μετά την έκρηξη είδε να φεύγει από παρακείμενο πάρκινγκ, βαν με επιβάτες δύο άνδρες και μια γυναίκα μικροκαμωμένη με μακριά σκούρα μαλλιά. Να σημειωθεί ότι η Αγγ. Σωτηροπούλου δεν κατηγορείται για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η Ιωάννα Κούρτοβικ, συνήγορος της Σωτηροπούλου, σχολίασε πως σκόπιμα διαχέεται μια αίσθηση παρουσίας κάποιας γυναίκας.

Σήμερα αναμένεται να εξεταστούν οι υποθέσεις της επίθεσης κατά του Γιάννη Παλαιοκρασσά στην οποία σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν και της δολοφονίας του Μιχάλη Βρανόπουλου.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ
Περιορίζεται ο εγκλεισμός στις φυλακές

Περιορίζεται ο εγκλεισμός των ανηλίκων στα καταστήματα κράτησης για παραβάσεις που διέπραξαν και γίνεται κάποια προσπάθεια για διεύρυνση των μέτρων της κοινωνικής επανένταξης, με το νομοσχέδιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος. Ωστόσο, και οι νέες ρυθμίσεις απέχουν κατά πολύ από τις σημερινής ανάγκες της κοινωνίας.

Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, προβλέπονται - μεταξύ άλλων - τα εξής:

Στον ανήλικο που έχει διαπράξει αξιόποινη πράξη και δεν έχει συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας, επιβάλλονται μόνον αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα. Στα σωφρονιστικά και αναμορφωτικά μέτρα περιλαμβάνεται η παροχή κοινωφελούς εργασίας, η παρακολούθηση κοινωνικοψυχολογικών προγραμμάτων, προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής, η φοίτηση σε επαγγελματικές σχολές κλπ. Το δικαστήριο αντικαθιστά τα αναμορφωτικά μέτρα με θεραπευτικά, μετά από γνωμοδότηση ειδικού γιατρού και παύουν να υφίστανται, όταν ο ανήλικος συμπληρώσει το 18ο έτος, ενώ μέχρι τώρα ήταν το 21ο έτος.

Θεσπίζονται πιο ευνοϊκές διατάξεις για ανήλικους, που η παραβατικότητά τους έχει σχέση με τα ναρκωτικά. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει δυνατότητα απόλυσης και πριν από την έκτιση του μισού της ποινής, εφόσον ο ανήλικος παρακολουθούσε επιτυχώς εγκεκριμένο συμβουλευτικό πρόγραμμα στο κατάστημα κράτησης και προσκομίζει βεβαίωση από αναγνωρισμένο πρόγραμμα απεξάρτησης ότι γίνεται στη συνέχεια αποδεκτός στο πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ