Πέμπτη 10 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ
Περιορίζεται ο εγκλεισμός στις φυλακές

Περιορίζεται ο εγκλεισμός των ανηλίκων στα καταστήματα κράτησης για παραβάσεις που διέπραξαν και γίνεται κάποια προσπάθεια για διεύρυνση των μέτρων της κοινωνικής επανένταξης, με το νομοσχέδιο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος. Ωστόσο, και οι νέες ρυθμίσεις απέχουν κατά πολύ από τις σημερινής ανάγκες της κοινωνίας.

Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, προβλέπονται - μεταξύ άλλων - τα εξής:

Στον ανήλικο που έχει διαπράξει αξιόποινη πράξη και δεν έχει συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας, επιβάλλονται μόνον αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα. Στα σωφρονιστικά και αναμορφωτικά μέτρα περιλαμβάνεται η παροχή κοινωφελούς εργασίας, η παρακολούθηση κοινωνικοψυχολογικών προγραμμάτων, προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής, η φοίτηση σε επαγγελματικές σχολές κλπ. Το δικαστήριο αντικαθιστά τα αναμορφωτικά μέτρα με θεραπευτικά, μετά από γνωμοδότηση ειδικού γιατρού και παύουν να υφίστανται, όταν ο ανήλικος συμπληρώσει το 18ο έτος, ενώ μέχρι τώρα ήταν το 21ο έτος.

Θεσπίζονται πιο ευνοϊκές διατάξεις για ανήλικους, που η παραβατικότητά τους έχει σχέση με τα ναρκωτικά. Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει δυνατότητα απόλυσης και πριν από την έκτιση του μισού της ποινής, εφόσον ο ανήλικος παρακολουθούσε επιτυχώς εγκεκριμένο συμβουλευτικό πρόγραμμα στο κατάστημα κράτησης και προσκομίζει βεβαίωση από αναγνωρισμένο πρόγραμμα απεξάρτησης ότι γίνεται στη συνέχεια αποδεκτός στο πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ