ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» από τη ζωή ο εικαστικός Γιώργος Αργυράκης

Προσωπογραφία του Γ. Αργυράκη
Προσωπογραφία του Γ. Αργυράκη
«Εφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος χαράκτης - ζωγράφος Γιώργος Αργυράκης, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χαράκτες και γραφίστες της χώρας μας.

Γεννήθηκε στα Μάλλια της Κρήτης, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Αθήνα και στη συνέχεια έφυγε για σπουδές στη Γερμανία. Σπούδασε στη Σχολή Ελευθέρου Σχεδίου «Von Parish. του Μονάχου και συνέχισε τις σπουδές του στο Βερολίνο, στο Τμήμα Χαρακτικής και Εφηρμοσμένης Γραφικής, και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στην Ιστορία της Τέχνης.

Την περίοδο της δικτατορίας φιλοτέχνησε αφίσες οι οποίες διακρίθηκαν και γνωστοποίησαν το αντιδικτατορικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και από το 1980 ζούσε και εργαζόταν στην Κρήτη. Συμμετείχε σε πολλές ατομικές και ομαδικές σε εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια του Γ. Αργυράκη εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ στην οικογένεια και στους οικείους του.

Οπως αναφέρει: «Ο Γιώργος Αργυράκης, πάντοτε στο πλευρό του ΚΚΕ, πρόσφερε ιδιαίτερα μέσα από το καλλιτεχνικό του έργο. Εμπνεύστηκε από τους αγώνες του λαού μας, αναδεικνύοντας μέσα από ατομικές και ομαδικές του εκθέσεις πρόσωπα που βρέθηκαν στο επίκεντρο, αλλά και με τις χαρακτηριστικές και διαχρονικές αφίσες του, ιστορικές στιγμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος από όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στις εκθέσεις όπου έχει συμμετάσχει ήταν η Εκθεση Εικαστικών αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, το 2018, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου συνέβαλε με τα έργα του στην ανάδειξη πλευρών της Ιστορίας και της δράσης του ΚΚΕ, αλλά και στη στήριξη της δράσης του σήμερα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα δεσμά της εκμετάλλευσης».

Εργα που φιλοτέχνησε
Εργα που φιλοτέχνησε
Για δεύτερη χρονιά η «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό»

Το έργο του Λούις Σεπούλβεδα, «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό», σε σκηνοθεσία, διασκευή και μουσική σύνθεση του Κώστα Γάκη, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά, κάθε Τετάρτη στο Θέατρο «Αλφα / Ληναίος - Φωτίου».

Μια παράσταση που έδωσε τη δυνατότητα στο ελληνικό κοινό να ενημερωθεί για τον δίκαιο αγώνα των Μαπούτσε, των «ανθρώπων της Γης», των ιθαγενών της Νότιας Χιλής, οι οποίοι εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους από τις μεγάλες εταιρείες υλοτομίας, που καταστρέφουν τους τελευταίους πνεύμονες του πλανήτη και σβήνουν βίαια τη μνήμη και την αρχαία γνώση των φυλών του κόσμου. Γιατί ο μεγαλύτερος εχθρός όλων είναι η άγνοια...

Στη θεατρική διασκευή του έργου, μια μικρή φυλή «ανθρώπων της Γης» καταλαμβάνει τη σκηνή του Θεάτρου «Αλφα / Ληναίος - Φωτίου» με τα πολυφωνικά της τραγούδια, την έντονη τελετουργική σωματικότητα, τους μύθους και τους θρύλους, αλλά και την αγωνιώδη κραυγή του δίκαιου αγώνα τους.

Το στοιχείο της βίας, του διωγμού, του άδικου ξεριζωμού, του σπαραγμού εναλλάσσεται με τις ποιότητες των Μαπούτσε, που μας κάνουν ακόμα να χαμογελάμε: Ευγνωμοσύνη, γενναιοδωρία, αγάπη για τη γη, αλληλεγγύη, οργανική σχέση με τη μνήμη και την αρχαία κληρονομιά.

Ο Κώστας Γάκης κρατάει το κεντρικό κομμάτι αφήγησης - υπόκρισης και δανείζεται τη φωνή ενός σκύλου, αλλά και του ίδιου του συγγραφέα, ώστε να μας μιλήσει για όλα αυτά που μας καίνε, για τη σχέση δυνάστη που διατηρούμε με τη Μάνα Γη, αλλά και για όλη εκείνη τη θαλπωρή και ψυχική ευρυχωρία που μας προσφέρουν τα διδάγματα των φυλών του κόσμου.

Κείμενο: Λούις Σεπούλβεδα. Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης. Σκηνοθεσία - μουσική σύνθεση: Κώστας Γάκης. Διασκευή: Κώστας Γάκης, Νατάσα - Φαίη Κοσμίδου. Σκηνογραφία - ενδυματολογία: Η ομάδα. Φωτισμοί: Παναγιώτης Πλασκασοβίτης. Σύνθεση BodyPercussion - Tap: Τζωρτζίνα Βαρδουλάκη. Ερμηνεύουν: Κώστας Γάκης, Ελευθερία Πάλλα, Ιωάννα Παπακωνσταντίνου, Νικόλας Πλασκασοβίτης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΣ
Ενωμένοι ενάντια στις μεθοδεύσεις της διοίκησης

Με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ξεκαθαρίζει ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Λυρικής σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Οταν η διοίκηση τα βρίσκει σκούρα, θεωρεί bullying... την υπεράσπιση των συναδέλφων μας!».

Οπως αναφέρεται, η διοίκηση της Λυρικής και το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχουν δώσει καμιά εξήγηση ούτε έλαβαν κάποιο μέτρο για «τις σοβαρές καταγγελίες των συναδέλφων σχετικά με την αυταρχική και απαξιωτική συμπεριφορά του διευθυντή σπουδών της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της ΕΛΣ», που οδήγησε σε «"ιδιότυπη" διαθεσιμότητα της συναδέλφου χορεύτριας - καθηγήτριας από τη σχολή χορού και εν συνεχεία οδήγησαν σε παραίτηση τρεις συναδέλφους - χορεύτριες». Αντίθετα, η διοίκηση της Λυρικής έστειλε επιστολή «στον πρόεδρο και τη γραμματέα του Σωματείου, που ενώ τη χαρακτηρίζει εμπιστευτική» την κοινοποιεί την ίδια στιγμή και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, με την οποία «ζητά με απαράδεκτο τρόπο να... αποδειχτεί ο εκφοβισμός που ασκήθηκε στις συναδέλφους, μέσα σε δύο μέρες, εγγράφως (!!!)».

Το Σωματείο καλεί για ακόμα μια φορά τη «διοίκηση της ΕΛΣ να πάρει θέση για τις σοβαρές καταγγελίες των συναδέλφων κι όχι να υπεκφεύγει», όπως και το υπουργείο Πολιτισμού, «στο οποίο κοινοποιείται αυτή η απαράδεκτη επιστολή "συμμόρφωσής" μας, να πράξει το ίδιο». Οπως καταγγέλλεται, αυτό δεν γίνεται τυχαία, αλλά «θέλουν διά της πλαγίας να περάσουν κώδικα δεοντολογίας - που έχουμε ήδη απορρίψει ως εργαζόμενοι - έναν κώδικα που αντί να προστατεύει τους εργαζόμενους, θα προστατεύει τις διοικήσεις από την "ενόχληση των εργαζομένων". Εναν κώδικα που ποινικοποιεί τον συνδικαλισμό ως εκφοβισμό και δυσφήμιση (...)

Ολοι στεκόμαστε ενωμένοι απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Ενημερώνουμε όλους τους συναδέλφους της ΕΛΣ, όλους τους εργαζόμενους στο θέαμα - ακρόαμα, ότι οι εμβληματικοί χώροι του Πολιτισμού επιχειρείται να γίνουν πυλώνες εφαρμογής του κώδικα δεοντολογίας, δηλαδή να εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη. Καλούμε σε στήριξη του αγώνα μας από όλα τα σωματεία στον Πολιτισμό, συνολικά όλους τους εργαζόμενους/ες. Προχωράμε άμεσα σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στη Διοίκηση της ΕΛΣ και στο ΥΠΠΟΑ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα»

Εικαστική έκθεση από Ελληνες και Τούρκους καλλιτέχνες

Η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt» και το Κέντρο Πολιτισμού «Ναζίμ Χικμέτ» οργανώνουν κοινή έκθεση έργων Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα», η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ισλαχανέ» στη Θεσσαλονίκη από τις 12 Οκτώβρη έως και τις 15 Νοέμβρη. Παρουσιάζονται έργα (ζωγραφική, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφία, video art) καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία. Θέμα της έκθεσης είναι ο πόλεμος και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, θεματική που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και μπροστά στην όξυνση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. Επίσης αύριο θα παρουσιαστεί η διαδραστική performance «Το κουτί».

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 2 μ.μ. και Τετάρτη 10 π.μ. - 8 μ.μ.

ΕΕΤΕ
Εγκαίνια για την έκθεση Γλυπτικής

Σήμερα εγκαινιάζεται η έκθεση Γλυπτικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας (Β. Σοφίας 22, στάση Μετρό «Ευαγγελισμός»), από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και την Εφορεία Γλυπτικής.

Στην έκθεση, που έχει ελεύθερο θέμα, θα παρουσιαστούν 57 γλυπτά μεσαίων και μεγάλων διαστάσεων από 49 γλύπτες. Πρόκειται για δημιουργίες της τελευταίας πενταετίας, ούτως ώστε το φιλότεχνο κοινό, αλλά και οι χιλιάδες των επισκεπτών του Μουσείου να γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή στον τομέα της γλυπτικής. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στους καλλιτέχνες γλύπτες να παρουσιάσουν την πρόσφατη δουλειά τους, να έρθουν οι ίδιοι και το έργο τους σε επαφή με τους θεατές, σε εποχές που αυτό γίνεται όλο και δυσκολότερο, καθώς μεγάλο μέρος της τέχνης εκχωρείται σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Επίσης, η έκθεση παρέχει τη δυνατότητα σε ευρύτερο κοινό να προσεγγίσει τη γλυπτική στη λειτουργία της, αισθητική, παιδευτική και ψυχαγωγική, στον χώρο στον οποίο ανήκει - το φυσικό περιβάλλον - όταν μάλιστα οι απόπειρες αισθητικής παρέμβασης και δράσης στον δημόσιο χώρο γίνονται ολοένα και πιο σπάνιες με την πάγια άρνηση της Πολιτείας να εφαρμόσει τη νομοθεσία για διάθεση του 1% της δαπάνης των δημοσίων κτιρίων για τη δημιουργία και τοποθέτηση εικαστικών έργων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Νοέμβρη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ