Τρίτη 11 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» από τη ζωή ο εικαστικός Γιώργος Αργυράκης

Προσωπογραφία του Γ. Αργυράκη
Προσωπογραφία του Γ. Αργυράκη
«Εφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος χαράκτης - ζωγράφος Γιώργος Αργυράκης, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χαράκτες και γραφίστες της χώρας μας.

Γεννήθηκε στα Μάλλια της Κρήτης, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Τελείωσε το Γυμνάσιο στην Αθήνα και στη συνέχεια έφυγε για σπουδές στη Γερμανία. Σπούδασε στη Σχολή Ελευθέρου Σχεδίου «Von Parish. του Μονάχου και συνέχισε τις σπουδές του στο Βερολίνο, στο Τμήμα Χαρακτικής και Εφηρμοσμένης Γραφικής, και στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, στην Ιστορία της Τέχνης.

Την περίοδο της δικτατορίας φιλοτέχνησε αφίσες οι οποίες διακρίθηκαν και γνωστοποίησαν το αντιδικτατορικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και από το 1980 ζούσε και εργαζόταν στην Κρήτη. Συμμετείχε σε πολλές ατομικές και ομαδικές σε εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

Τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια του Γ. Αργυράκη εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ στην οικογένεια και στους οικείους του.

Οπως αναφέρει: «Ο Γιώργος Αργυράκης, πάντοτε στο πλευρό του ΚΚΕ, πρόσφερε ιδιαίτερα μέσα από το καλλιτεχνικό του έργο. Εμπνεύστηκε από τους αγώνες του λαού μας, αναδεικνύοντας μέσα από ατομικές και ομαδικές του εκθέσεις πρόσωπα που βρέθηκαν στο επίκεντρο, αλλά και με τις χαρακτηριστικές και διαχρονικές αφίσες του, ιστορικές στιγμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος από όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στις εκθέσεις όπου έχει συμμετάσχει ήταν η Εκθεση Εικαστικών αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ, το 2018, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου συνέβαλε με τα έργα του στην ανάδειξη πλευρών της Ιστορίας και της δράσης του ΚΚΕ, αλλά και στη στήριξη της δράσης του σήμερα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τα δεσμά της εκμετάλλευσης».



Εργα που φιλοτέχνησε
Εργα που φιλοτέχνησε

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ