ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Ιούλη 1998
Σελ. /48
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Η ιστορία των τελικών

1ο Παγκόσμιο Κύπελλο(1930)

Μοντεβιδέο 30/7: Ουρουγουάη - Αργεντινή 4-2 (12 Ντοράντο, 57 Τσέα, 68 Ιριάρτε, 89 Κάστρο - 20 Πεουτσέλε, 37 Στάμπιλε).

ΟΥΡΟΥΓΟΥΗ: Μπαλεστρέρο, Νασάτσι, Μεσκερόνι, Αντράντε, Φερνάντες, Γκεστίντο, Ντοράντο, Σκαρόνε, Κάστρο, Τσέα, Ιριάρτε.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Μποτάσο, Ντέλα Τόρε, Πατερνόστερ, Χ. Εβαρίστο, Μόντι, Σουάρες, Πεουτσέλε, Βαράγιο, Στάμπιλε, Μ. Φερέιρα, Μ. Εβαρίστο.

2ο Π.Κ. (1934)

Ρώμη 10/6: Ιταλία - Τσεχοσλοβακία 2-1 (80 Ορσι, 95 Σκιάβιο - 70 Πουκ).

ΙΤΑΛΙΑ: Κόμπι, Μοντσέλιο, Αλεμάντι, Φεράρις, Μόντι, Μπερτολίνι, Γκουαϊτα, Μεάτσα, Σκιάβιο, Φεράρι, Ορσι.

ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ: Πλάνιτσκα, Ζένισεκ, Τστιρόκι, Κόσταλεκ, Κάμπαλ, Κρτσιλ, Γιούνεκ, Σβόμποντα, Σομπότκα, Νέγιεντλι, Πουκ.

3ο Π.Κ. (1938)

Παρίσι 19/6: Ιταλία - Ουγγαρία 4-2 (5, 35 Κολαούσι, 16, 82 Πιόλα - 7 Τίτκος, 70 Σάροζι).

ΙΤΑΛΙΑ: Ολιβιέρι, Φόνι, Ράβα, Σερντόνι, Αντρεόλο, Λοκατέλι, Μπιαβάτι, Μεάτσα, Πιόλα, Φεράρι, Κολαούσι.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Τσάμπο, Πόλγκαρ, Μπίρο, Τσάλαϊ, Τσουκς, Λάζαρ, Σας, Βίντσε, Σάροζι, Τσένγκελερ, Τίτκος.

4ο Π.Κ. (1950)

Ρίο ντε Τζανέιρο 16/7: Ουρουγάη - Βραζιλία 2-1 (66 Σκιαφίνο, 79 Γκίτζια - 49 Φριάκα).

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μάσπολι, Μ. Γκονσάλες, Τεχέρα, Γκαμπέτα, Βαρέλα, Αντράντε, Γκίτζια, Πέρες, Μίγκες, Σκιαφίνο, Μοράν.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Μπαρμπόσα, Αουγκούστο, Ζουβενάλ, Μπάουερ, Ντανίλο, Μπιγκόντε, Φριάκα, Ζιζίνιο, Αντεμίρ, Ζαϊρ, Τσίκο.

  • Για την κατάκτηση του τροπαίου εφαρμόστηκε "τελική τετράδα" (Βραζιλία, Ουρουγουάη, Ισπανία, Σουηδία). Κάθε συγκρότημα αντιμετώπιζε τ' άλλα τρία και η πρωτιά κρινόταν από τη βαθμολογία. Ομως το παιχνίδι που αναφέρουμε καθόριζε τα πάντα, γι' αυτό και θεωρείται τελικός.

5ο Π.Κ. (1954)

Βέρνη 4/7: Δ. Γερμανία - Ουγγαρία 3-2 (10 Μόρλοκ, 18, 84 Ραν - 6 Πούσκας, 8 Τσίμπορ).

Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τούρεκ, Πόζιπαλ, Κολμάγιερ, Εκελ, Λίμπριχ, Μάι, Ραν, Μόρλοκ, Ο. Βάλτερ, Φ. Βάλτερ, Σέφερερ.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Γκρόσιτς, Μπουζάνσκι, Λάντος, Μπόζικ, Λόραντ, Ζακαρίας, Τσίμπορ, Κότσιτς, Χιντεγκούτι, Πούσκας, Γ. Τοτ.

6ο Π.Κ. (1958)

Στοκχόλμη 29/6: Βραζιλία - Σουηδία 5-2 (10, 32 Βαβά, 56, 89 Πελέ, 68 Ζάγκαλο - 4 Λίντχολμ, 80 Σίμονσον).

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ζιλμάρ, Τζάλμα Σάντος, Νίλτον Σάντος, Ζίτο, Μπελίνι, Ορλάντο, Γκαρίντσα, Ντιντί, Βαβά, Πελέ, Ζάγκαλο.

ΣΟΥΗΔΙΑ: Σβένσον, Μπέργκμαρκ, Αξμπομ, Μπέργεσον, Γκούσταβσον, Πάρλινγκ, Χάμριν, Γκρεν, Σίμονσον, Λίντχολμ, Σκόγκλουντ.

7ο Π.Κ. (1962)

Σαντιάγο 17/6: Βραζιλία - Τσεχοσλοβακία 3-1 (18 Αμαρίλντο, 69 Ζίτο, 77 Βαβά - 16 Μάζοπουστ).

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ζιλμάρ, Τζάλμα Σάντος, Μάουρο, Ζόζιμο, Νίλτον Σάντος, Ζίτο, Γκαρίντσα, Ντιντί, Βαβά, Αμαρίλντο, Ζάγκαλο.

ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ: Σρόιφ, Τίχι, Νόβακ, Πλούσκαλ, Πόπλουχαρ, Μάζοπουστ, όσπιχαλ, Σέρερ, Κβάσνιακ, Κάντραμπα, Γέλινεκ.

8ο Π.Κ. (1966)

Λονδίνο 30/7: Αγγλία - Δ. Γερμανία 4-2 στην παράταση (19, 100, 119 Χερσρ, 77 Πίτερς - 13 Χάλερ, 89 Βέμπερ).

ΑΓΓΛΙΑ: Μπανκς, Κοέν, Γουίλσον, Στάιλς, Τζ. Τσάρλτον, Μουρ, Μπολ, Χαντ, Μπ. Τσάρλτον, Χαρστ, Πίτερς.

Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τιλκόφσκι, Χέτγκες, Σουλτς, Βέμπερ, Σνέλινγκερ, Χάλερ, Μπεκενμπάουερ, Οφερατ, Ζέελερ, Χελντ, Εμεριχ.

9ο Π.Κ. (1970)

Πόλη του Μεξικού 21/6: Βραζιλία - Ιταλία 4-1 (18 Πελέ, 65 Ζέρσον, 70 Ζαϊρζίνιο, 86 Κάρλος Αλμπέρτο - 37 Μπονισένια).

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Φέλιξ, Κάρλος Αλμπέρτο, Εβεράλντο, Κλοντοάλντο, Μπρίτο, Πιάτσα, Ζαϊρζίνιο, Ζέρσον, Τοστάο, Πελέ, Ριβελίνο.

ΙΤΑΛΙΑ: Αλμπερτόζι, Μπούρνιτς, Φακέτι, Μπερτίνι (73 Ιουλιάνο), Ροζάτο, Τσέρα, Ντομενγκίνι, Ματσόλα, Μπονισένια (84 Ριβέιρα), Ντε Σίστι, Ρίβα.

10ο Π.Κ. (1974)

Μόναχο 7/7: Δ. Γερμανία - Ολλανδία 2-1 (26 Μπράιτνερ πεν., 44 Μίλερ - 1 Νέεσκενς πεν.).

Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Μάγερ, Φογκτς, Μπράιτνερ, Σβάρτσενμπεκ, Μπεκενμπάουερ, Μπόνχοφ, Γκραμπόφσκι, Χένες, Μίλερ, Οβερατ, Χέλτσενμπάιν.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Γιόνγκμπλουντ, Σουρμπίρ, Κρολ, Ραϊσμπέργκεν (68 Ντε Γιονγκ), Γιάνσεν, Χάαν, Ρεπ, Νέεσκενς, Κρόιφ, Φαν Χάνεγκεμ, Ρένζεμπρινκ (46 Ρ. Φαν ντε Κέρκοφ).

11ο Π.Κ. (1978)

Μπουένος Αϊρες 25/6: Αργνετινή - Ολλανδία 3-1 στην παράταση (37, 104 Κέμπες, 114 Μπερτόνι - 81 Νανίνγκα).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Φιγιόλ, Ολγκίν, Γκαλβάν, Πασαρέλα, Ταραντίνι, Αρντίλες (65 Λαρόσα), Γκαγέγκο, Κέμπες, Μπερτόνι, Λούκε, Οτρίς (74 Χούζεμαν).

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Γιόνκμπλουντ, Γιάνσεν (72 Σουρμπίρ), Μπραντς, Κρολ, Πόορτφλιτ, Χάαν, Β. Φαν ντε Κέρκοφ, Νέεσκενς, Ρ. Φαν ντε Κέρκοφ, Ρεπ (58 Νανίνγκα), Ρένζεμπρινκ.

12ο Π.Κ. (1982)

Μαδρίτη 11/7: Ιταλία - Δ. Γερμανία 3-1 (56 Ρόσι, 69 Ταρντέλι, 80 Αλτομπέλι - 82 Μπράιτνερ).

ΙΤΑΛΙΑ: Τζοφ, Καμπρίνι, Σιρέα, Τζεντίλε, Κολοβάτι, Οριάλι, Μπέργκομι, Ταρντέλι, Κόντι, Ρόσι, Γκρατσιάνι (7 Αλτομπέλι, 89 Καούζιο).

Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σουμάχερ, Καλτς, Στίλικε, Κ.Χ. Φέρστερ, Μπ. Φέρστερ, Ντρέμλερ (68 Χρούμπες), Μπράιτνερ, Μπρίγκελ, Λιτμπάρσκι, Φίσερ, Ρουμενίγκε (70 Χ. Μίλερ).

13ο Π.Κ. (1986)

Πόλη του Μεξικού 29/6: Αργεντινή - Δ. Γερμανία 3-2 (22 Μπράουν, 55 Βαλντάνο, 83 Μπουρουσάγκα - 73 Ρουμενίγκε, 81 Φέλερ).

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Πουμπίντο, Κουτσιούφο, Ολαρτικοετσέα, Μπατίστα, Ρουτζέρι, Μπράουν, Μπουρουσάγκα (89 Τρομπιάνι), Τζιούστι, Ενρίκε, Μαραντόνα, Βαλντάνο.

Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σουμάχερ, Μπέρτχολντ, Μπρέμε, Γιάκομπς, Φέρστερ, Μπρίγκελ, Εντερ, Ματέους, Ρουμενίγκε, Μάγκατ (61 Χένες), Αλοφς (46 Φέλερ).

14ο Π.Κ. (1990)

Ρώμη 8/7: Δ. Γερμανία - Αργεντινή 1-0 (84 Μπρέμε πεν.).

Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ιλγκνερ, Μπέρτολντ (73 Ρόιτερ), Μπρέμε, Αουγκεντάλερ, Κόλερ, Μπούχβαλντ, Λιτμπάρσκι, Χέσλερ, Ματέους, Φέλερ, Κλίνσμαν.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Γκοϊκοετσέα, Σενσίνι, Λορένσο, Σερισουέλα, Ρουγέρι (46 Μονσόν), Σιμόν, Μπουρουτσάγκα (53 Καλντερόν), Τρόλιο, Ντεσότι, Μαραντόνα, Μπασουάλδο.

15ο Π.Κ. (1994)

Λος Αντζελες 17/7: Βραζιλία - Ιταλία (στα 120 0-0) 3-2 στα πέναλτι (Μπαρέζι άουτ, Μάρσιο Σάντος απέκρουσε ο Παλιούκα, Αλμπερτίνι 0-1, Ρομάριο 1-1, Εβάνι 1-2, Μπράνκο 2-2, Μασάρο απέκρουσε ο Ταφαρέλ, Ντούνγκα 3-2, Ρ. Μπάτζιο άουτ).

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ταφαρέλ, Ζορζίνιο (21 Καφού), Αλνταϊρ, Μάρσιο Σάντος, Μπράνκο, Μαζίνιο, Μάουρο Σίλβα, Ντούνγκα, Ζίνιο (106 Βιόλα), Ρομάριο, Μπεμπέτο.

ΙΤΑΛΙΑ: Παλιούκα, Μούσι (34 Απολόνι), Μπαρέζι, Μαλντίνι, Μπεναρίβο, Μπέρτι, Αλμπερτίνι, Ντ. Μπάτζο (95 Βάνι), Ντοναντόνι, Ρ. Μπάτζο, Μασάρο.

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
Η έμπειρη και η νεοφώτιστη

Η τέσσερις φορές πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία αναμετριέται με τη Γαλλία, που κάνει την πρώτη παρουσία της σε μεγάλο τελικό. Υπεραισιόδοξος ο Ζάγκαλο, μετριοπαθής ο Ζακέ

Επιτέλους μόνοι... Μετά από ένα μαραθώνιο αγώνων ενός μήνα κλείνει σήμερα η αυλαία του 16ου Μουντιάλ της Γαλλίας, με την οικοδέσποινα χώρα και την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Βραζιλία να είναι οι δυο εναπομείναντες μονομάχοι που θα διεκδικήσουν τα σκήπτρα του πρωταθλητή κόσμου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. (Σεν Ντενί, 10μμ, απευθείας μετάδοση ΕΤ-1).

Η πρωτάρα και η έμπειρη, θα μπορούσε να πει κανείς για τις δυο ομάδες, αφού από τη μια η Γαλλία δίνει για πρώτη φορά το "παρών" σε ένα τελικό και από την άλλη η "Σελεσάο" διεκδικεί σήμερα το 5ο τρόπαιο στην ιστορία της, ενώ αυτή είναι η έκτη παρουσία της σε τελικό.

Ζάγκαλο: "Θα κερδίσουμε"...

"Μόνο ένα παιχνίδι έμεινε. Και να είστε σίγουροι ότι όπως τα καταφέραμε μέχρι τώρα, το ίδιο θα κάνουμε και εδώ. Θα κερδίσουμε το πέμπτο Κύπελλο. Η αποστολή μας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί" ήταν η δήλωση του Μάριο Ζάγκαλο απευθυνόμενος στους Βραζιλιάνους φιλάθλους, που με ιδιαίτερη αγωνία περιμένουν να δουν τους παίκτες της εθνικής τους να σηκώνουν και αυτό το τρόπαιο.

Αντίθετα με τον Ζάγκαλο πιο μετριοπαθής εμφανίζεται ο βοηθός του και πρώην διεθνής παίκτης, Ζίκο, που αναφερόμενος στο σημερινό παιχνίδι τόνισε: "Τα παιχνίδια των ημιτελικών ήταν σκληρά και για τις τέσσερις ομάδες. Η Γαλλία έδειξε ότι μπορεί να παίξει γρήγορα με τους δυο νέους κυνηγούς, Τρεζεγκέ και Ανρί. Η δουλιά η δικιά μας είναι να προσπαθήσουμε να τους σταματήσουμε πριν αρχίσουν να φθάνουν κοντά στην περιοχή μας. Πιστεύω όμως ότι στην άμυνα έχει σημαντικές αδυναμίες και αυτό θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε".

Φόβοι Ζίκο για διαιτησία

Πάντως ο Ζίκο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον παράγοντα διαιτησία, αφού η πολύχρονη εμπειρία του στα γήπεδο τον κάνει να γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να παίζεις έναν τελικό Παγκόσμιου Κυπέλλου με αντίπαλο τους "οικοδεσπότες".

"Νομίζω ότι η διαιτησία θα πρέπει να προσέξει πολύ, γιατί σε αυτό το παιχνίδι δε συγχωρούνται λάθη. Με κάποια απόφαση μπορεί να αλλάξει η ζυγαριά του παιχνιδιού και αυτό δε θα είναι καλό για το ποδόσφαιρο", επισήμανε ο βοηθός του Ζάγκαλο.

Εξάλλου ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Ρονάλντο στην προπόνηση της Παρασκευής δε φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα το τεχνικό τιμ της "Σελεσάο" αφού ο γιατρός της ομάδας διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα μη συμμετοχής του στο παιχνίδι. Στη βασική ενδεκάδα αναμένεται να επιστρέψει ο Καφού στη θέση του Ζε Κάρλος, στην άμυνα της Βραζιλίας.

Λεμπέφ αντί Μπλαν

Με το θάρρος του πρωτάρη, αλλά και το "θράσος" των οικοδεσποτών οι Γάλλοι ετοιμάζονται εντατικά για το ραντεβού τους με την ιστορία.

"Και τι έγινε που απέναντι είναι η Βραζιλία. Εμείς προετοιμαζόμαστε εντατικά και σκληρά τόσο καιρό για αυτό το παιχνίδι και τώρα το μόνο που χρειάζεται είναι ένα και μόνο βήμα", δήλωσε ο τεχνικός των "τρικολόρ", Εμέ Ζακέ, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον παράγοντα έδρα: "Στη χώρα μας με όλο τον υπέροχο κόσμο δίπλα μας είμαστε ικανοί να σημειώσουμε τη μεγαλύτερη επιτυχία του γαλλικού αθλητισμού".

Μετά την αποβολή του Μπλαν στη βασική ενδεκάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο αμυντικός της Τσέλσι, Φρανκ Λεμπέφ, για τον οποίο ο Ζακέ πιστεύει ότι θα καλύψει άριστα το κενό του Μπλαν, αφού τον θεωρεί πολύ καλό παίκτη. Επίσης όσον αφορά το θέμα του τραυματία Καρεμπέ ο Γάλλος τεχνικός ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του θα εξαρτηθεί την τελευταία στιγμή, αφού ακόμα ο παίκτης δεν αισθάνεται απόλυτα έτοιμος.

Μάριο Ζάγκαλο και Σέζαρ Σαμπάιο σε μια ανάπαυλα της τελευταίας προπόνη

Τελευταίες οδηγίες του Μάριο Ζάγκαλο στον Σέζαρ Σαμπάιο πριν από τον αποψινό μεγάλο τελικό των "καριόκας" κόντρα στους οικοδεσπότες "τρικολόρ"

"Ισόπαλη" η παράδοση

Δυο φίλες από τα παλιά θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν η Γαλλία και η Βραζιλία, αφού οι δυο χώρες δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται σε αγώνα για τελική φάση ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου.

Η αρχή έγινε το 1958 στη διοργάνωση της Σουηδίας, όταν Γαλλία και Βραζιλία βρέθηκαν αντιμέτωπες στον ένα ημιτελικό, με τους Βραζιλιάνους να παίρνουν μια άνετη πρόκριση αφού επικράτησαν με 5 - 2.

Τα γκολ για τους μετέπειτα πρωταθλητές Κόσμου πέτυχαν οι Βαβά 2, Ντίντι 39, Πελέ 52, 64, 75. Για τους ηττημένους Γάλλους σκόραραν ο Φοντέν 9 και ο Πιαντόνι στο 83.

Το 1986 στο Μουντιάλ του Μεξικό οι Γάλλοι πήραν το... αίμα τους πίσω, αφού η τύχη τους έφερε μετά από 28 χρόνια να ξανασυναντήσουν στο δρόμο τους τη Βραζιλία, αυτή τη φορά για τα προημιτελικά.

Οι "Καριόκας" προηγήθηκαν στο 16 με τον Καρέκα άλλα τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου ο Μισέλ Πλατινί αποκατέστησε την τάξη αφού ισοφάρισε σε 1 - 1. Το παιχνίδι πήγε στην παράταση όπου και εκεί δεν άλλαξε τίποτα και έτσι οι δυο ομάδες έφθασαν στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι. Εκεί μοιραίοι παίκτες για τους Βραζιλιάνους στάθηκαν οι Σώκρατες και Χούλιο Σέζαρ που έχασαν το πέναλτι (το πρώτο το απέκρουσε ο Μπατς, το δεύτερο πήγε στο δοκάρι) και έτσι οι Γάλλοι πήραν την πρόκριση με 4 - 3 αφού και για αυτούς έχασε πέναλτι ο Πλατινί.

Ζινεντίν Ζιντάν. Πολλά περιμένουν οι Γάλλοι από το αστέρι τους στο

Ζινεντίν Ζιντάν. Πολλά περιμένουν οι Γάλλοι από το αστέρι τους στο αποψινό ραντεβού με την ιστορία για το γαλλικό ποδόσφαιρο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ