ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καταστρέφουν τα σωζόμενα Μακρά Τείχη

Θυσία στο «βωμό» της «μεγάλης ιδέας» του 2004 προσφέρεται ακόμη και ό,τι έχει απομείνει από τα Μακρά Τείχη της Αρχαίας Αθήνας που κατέληγαν στον Πειραιά. Καταστρέφουν, δηλαδή, ένα αρχαιολογικό μνημείο, το οποίο, μέχρι την τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, ήταν αδιαπραγμάτευτο για τους αρχαιολόγους, λόγω της μεγάλης ιστορικής σημασίας του.

Τα οδικά έργα στον Κηφισό, για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπαρασύρουν στην καταστροφή και τμήμα των τειχών (2,5 και 5,5 μέτρων από κάθε όχθη) για να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά έργα. Θυμίζουμε ότι, σε προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ, οι μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ ισχυρίζονταν ότι «δεν υπάρχει λύση» (εντός των χρονοδιαγραμμάτων) για την αποφυγή της καταστροφής των μεγαλύτερων τμημάτων του μνημείου στο ύψος του Μοσχάτου, από την πασσάλωση της γέφυρας. Τότε, σύσσωμο το ΚΑΣ, διά στόματος της γγ του ΥΠΠΟ, Λίνας Μενδώνη, αντιτάχθηκε σε μια τέτοια «λύση», θεωρώντας - ορθώς - πως πάντα υπάρχουν λύσεις και για να γίνουν τα έργα και για να σωθούν σημαντικές αρχαιότητες.

Το θέμα τότε παραπέμφθηκε σε κοινές επιτροπές του ΥΠΠΟ και του ΥΠΕΧΩΔΕ. Και (τι «θαύμα»!) βρέθηκε λύση: Μεταφορά των πασσάλων, ώστε τα τμήματα του τείχους που θα καταστρέφονταν να μπορέσουν να διατηρηθούν ακόμη και ορατά! Τώρα ως «νέο» πρόβλημα επικαλούνται τα αντιπλημμυρικά έργα. Εργα, τα οποία ουδέποτε κατασκευάστηκαν, ενώ είχαν σχεδιαστεί. Και μόνον τώρα επιχειρείται η ολοκλήρωσή τους, μαζί με το έργο στον Κηφισό. Ετσι, θα καταστραφούν τα προαναφερθέντα τμήματα των Μακρών Τειχών, επειδή, όπως ισχυρίζονται οι πραγματογνώμονες, «δε γίνεται να αλλάξει η μελέτη γιατί θα υπάρχουν πάλι πλημμύρες». Με λίγα λόγια, τέθηκαν σε αντιπαράθεση οι άνθρωποι που χάνονται στις πλημμύρες του Κηφισού και η διατήρηση των Μακρών Τειχών. Πρόκειται, βέβαια, για πλαστή (υποκριτική, αν όχι και χυδαία) αντιπαράθεση, αφού υπεύθυνες για τις πλημμύρες είναι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις - και η σημερινή - οι οποίες, παρότι ήταν διπλό το πρόβλημα, αδιαφόρησαν πλήρως επί δεκαετίες.

Βιώματα αγώνων

Το βιβλίο του συνταγματάρχη ε.α. Αλέκου Παπαγεωργίου «Εμπειρίες ενόπλων αγώνων», θα παρουσιάσει η «Σύγχρονη Εποχή», στις 17/4, 6.30 μ.μ., στην Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ο επιστημονικός συνεργάτης της Βουλής Τριαντάφυλλος Γεροζήσης, ο δημοσιογράφος - ιστορικός Χρήστος Τσιντζιλώνης και ο συγγραφέας. Θα συντονίσει η Δώρα Μόσχου, φιλόλογος - ιστορικός, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Σονέτα» στο «Σημείο»

Δεύτερη πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Σημείο», με την παράσταση «Σονέτα ή μια κρυφή ματιά πάνω στον έρωτα», που παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Η παράσταση βασίζεται σε είκοσι σονέτα του Σαίξπηρ και ανεβαίνει σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, σκηνικά - κοστούμια Νίκου Νατσούλη. Ο Σαίξπηρ έγραψε συνολικά 154 σονέτα, μεταξύ του 1590- 1609. Η παράσταση χρησιμοποιεί είκοσι από αυτά σε μοντέρνα θεατρική γλώσσα, περιγράφοντας στιγμές, αγγίγματα, κρυφές ματιές, τολμηρές αποφάσεις ερωτευμένων, χείλη που χαμογελούν, μάτια καθαρά, σχέσεις ανάμεσα σε καθημερινά πρόσωπα, συνηθισμένους ανθρώπους σε απογειωμένες στιγμές. Η παράσταση διαδραματίζεται σε ένα βρώμικο κινηματογράφο στη διάρκεια μιας προβολής, «εκεί όπου μαζεύονται οι μοναχικοί και είναι διασταλμένο το σύμπαν του έρωτα σε όλες τις παραλλαγές του». Παίζουν: Αλέξανδρος Καμαρινέας, Γιώτα Μηλίτση, Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Χορεύει η Ιωάννα Καμπυλαυκά. Παραστάσεις κάθε Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα.

Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Ο «Πατάκης» (Ακαδημίας 65): 18/4 (6 μ.μ.) τη συλλογική μελέτη «Μετανάστες και μετανάστευση» και στις 20/4 (12 μ.) «Ο ζηλιαρογατούλης» της Χρυσ. Πετρίδου.
  • Η «Κριτική»: 15/4 (12 μ., Στοά Βιβλίου) Χάρη Κοκκώση - Πάρι Τσαρτ «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και περιβάλλον».
  • Κυπριακή Εστία (Κέκροπος 3, Πλάκα), 15/4 (8 μ.μ.): Γιόλα Δαμιανού - Παπαδοπούλου «Ο ψίθυρος του δάσους» και «Το ταξίδι της καρδιάς».
  • Ο «Καστανιώτης» παρουσίασε τα βιβλία: Γιώργη Λαμπρινού «Μορφές του '21». Ηρακλή Εμμ. Καλλέργη «Διαδρομές στη νεοελληνική ποίηση». Πολύβιου Μαρσάν «Ελένη Παπαδάκη (μια φωτεινή θεατρική πορεία με απροσδόκητο τέλος». Ζυράννας Ζατέλη «Με το παράξενο όνομα Ράμανθις Ερέβους». Λευτέρη Κυπραίου «Θα σε δω σε δέκα χρόνια». Κατερίνας Καριζώνη «Βαλς στην ομίχλη». Στο «Κέντρο Λόγου και Τέχνης» (Θεμιστοκλέους 104) τα βιβλία: 16/4 (8 μ.μ.) Μάνου Λουκάκη «Η ρομάνς της μοδίστρας», 18/4 (8 μ.μ.) Νικολό Αμάντι «Θα σε πάρω να φύγουμε», 22/4 (8 μ.μ.) Αλέξη Σταμάτη «Σαν τον κλέφτη μέσ' στη νύχτα».
  • Ο «Α. Α. Λιβάνης»: Ευγενίας Μακαριάδη «Μύριμ και Χάννα» και το λεύκωμα «Τα προσφυγικά σπίτια της Νίκαιας». Στις 17/4 (7 μ.μ., Στοά Βιβλίου) Χάρη Καστανίδη «Η περιπέτεια της πολιτικής (Από την κρίση στην ανασύνταξη)», 18/4 (7 μ.μ., Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών) Φωτεινή Ασημακοπούλου - Σεβαστή Χρηστίδου - Λιοναράκη «Οι μουσουλμάνοι μειονότητα της Θράκης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις».
  • «Ελληνικά Γράμματα»: 15/4 (7 μ.μ., Στοά Βιβλίου) τα εκπαιδευτικά βιβλία «Το γκρεμισμένο αρχοντικό», «Η διδασκαλία των πεζών και ποιητικών κειμένων στο Δημοτικό». «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο Δημοτικό με τη μέθοδο Project».
  • «Βιβλιορυθμός» Θεσσαλονίκης (Βασ. Ηρακλείου 47): 18/4 (8.30 μ.μ.), Πέδρο Ολάλλα «Μυθολογικός Ατλας της Ελλάδας».
  • «Εξάντας»: Παρουσίασε το δίτομο ιστορικό βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου «Αρης, ο αρχηγός των Ατάκτων».
  • «University Studio Press»: 16/4 (6.30 μ.μ., Στοά Βιβλίου) Γιάννη Παπαμιχαήλ «Εξατομίκευση και παγκοσμιοποίηση».
Νέα βραβεία της Ακαδημίας

Τα βραβεία της τάξης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών προκήρυξε η Ακαδημία Αθηνών:

Το Αριστείο Καλών Τεχνών απονέμεται σε Ελληνα καλλιτέχνη εγκαταστημένο στην Ελλάδα ή αλλού, ο οποίος, εκτός από την ποιότητα της προηγούμενης εργασίας του, συνέβαλε με το έργο του στην πρόοδο της τέχνης την τελευταία τετραετία. Υποβολή προτάσεων μέχρι τις 31/12/2002.

Το Βραβείο Δημάρχου Λιβαδίου Ολύμπου και Θεοδώρου Δ. Φράγκου (5.000 ευρώ) απονέμεται για συγγραφή πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης για τον ήρωα του 1821 Γεωργάκη Ολύμπιου και την ιστορία της γενέτειράς του Λιβάδι Ολύμπου. Υποβολή προτάσεων μέχρι τις 30/9/2004.

Το Βραβείο στη μνήμη του Σόλωνα Κυδωνιάτη (3.000 ευρώ) απονέμεται σε φοιτητή που αρίστευσε σε ένα μάθημα του τομέα Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΜΠ, το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001.

Επίσης προκηρύχτηκαν τα βραβεία των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 010.36.43.104.

Συμπόσιο Ποίησης - Δοκιμίου

Το «6ο Συμπόσιο Ποίησης και Δοκιμίου» θα πραγματοποιηθεί στις 15, 16, 17, 18/4, στο Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (Μιχαλακοπούλου 163). Συνδιοργανωτές είναι τα λογοτεχνικά περιοδικά: «Αιολικά Γράμματα», «Κουάριος», «Νέα Αριάδνη», «Νέα Σκέψη», «Πνευματική Ζωή» και «3η Χιλιετία». Θα μιλήσουν οι: Μ. Σταφυλάς, Β. Λεονταρίτη, Ν. Ανώγης, Γ. Πετρόπουλος, Λ. Κωνσταντέλλου, Χρ. Κουλούρης (15/4, 6.45μμ). Στ. Παρασκευόπουλος, Α. Στέκα - Ασωνίτου, Ν. Μιχαλόπουλος, Ευαγ. Μισραχή, Φ. Παύλος, Στ. Παρασκευόπουλος, Κ. Καρούσος (16/4, 6.45μμ). Γ. Παπαδάκης, Δ. Καραμβάλης, Μ. Κεφάλας, Γ. Κυριακάκος, Δ. Κράνης, Αν. Παπαδόπουλος, Θ. Κουδούνης, Κ. Καρούσος (17/4). Μ. Σταφυλάς, Π. Παναγιωτούνης, Μ. Στασινοπούλου, Δ. Κράνης, Κ. Καρούσος (18/4). Ποιήματα θα απαγγείλουν οι: Αννα Πολυτίμου, Μαρία Ρουσσέτου, Μαίρη Χειμωνίδου, Μαριάννα Βλάχου κ.ά.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τη Δευτέρα (8 μ.μ.) στην «Αρένα» οργανώνει συζήτηση, με θέμα «Διήγημα: Είδος προς εξαφάνιση ή οι απαρχές μιας νέας πορείας; Η σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία». Συζητητές οι: Β. Αθανασόπουλος, Αγγ. Καστρινάκη, Η. Μαγκλίνης, Ν. Παπαγεωργίου. Επίσης, σε συνεργασία με το περιοδικό «Ποίηση», στις 16/4 (8 μ.μ.) στο «Γκαίτε» οργανώνει εκδήλωση για τη γερμανική ποίηση του 20ού αιώνα, με τους Βόλκερ Μπράουν, Ούλα Χαν, Χ. Βλαβιανό, Κ. Κουτσουρέλη.

Στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48), στις 16/4 (7.30 μ.μ.), η Αφροδίτη Αβαγιανού, ιστορικός Αρχαίας Ελληνικής Θρησκείας στο Πανεπιστήμιο Ζυρίχης, θα μιλήσει με θέμα «ΕΡΜΗΙ ΧΘΟΝΙΩΙ: Θρησκεία και άνθρωπος στη Θεσσαλία», ενώ, στις 17/4, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, συλλέκτης, θα μιλήσει με θέμα «Το νεοελληνικό νόμισμα από την ανεξαρτησία μέχρι σήμερα». Η είσοδος στις διαλέξεις είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ