ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δυνατές συγκινήσεις στη «Σφεντόνα»

Δυνατές συγκινήσεις και εκρηκτικές ερμηνείες προσφέρει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μαζί με τη μεγάλη του μελωδική συντροφιά στη «Σφεντόνα». Η κοσμοπλημμύρα, που ανταποκρίνεται στο κάλεσμά τους είναι η ζωντανή απόδειξη ότι το κοινό δεν έχει πάψει ν' αναζητά την ποιότητα, την ουσία στο ελληνικό τραγούδι και είναι ιδιαίτερα θερμό όταν τη βρίσκει. Αυτό το πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία ν' απολαύσουν την περασμένη Παρασκευή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «Ριζοσπάστη» και ο Στάθης Βαμβέτσος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του «902», που καταχειροκρότησαν τους καλλιτέχνες.

Ο αξεπέραστος Ελληνας ρόκερ, μαζί με τον ταλαντούχο τραγουδοποιό της νεότερης γενιάς Μίλτο Πασχαλίδη, τον εξαίρετο κιθαρίστα και συνθέτη Χριστόφορο Κροκίδη και τους υπόλοιπους μουσικούς, ξεδίπλωσαν ένα πρόγραμμα με τραγούδια που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές, αλλά και συνάμα αφυπνίζουν, προσφέροντας την ουσιαστική διάσταση της ψυχαγωγίας. «Η αγάπη που μας έδεσε και πάντα θα μας δένει κοντεύει τα τριάντα της...» και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε τη μελωδική του «εκμυστήρευση». Πρόσφερε «γεύσεις» από τον τελευταίο δίσκο του «Προσέχω δυστυχώς», που ήδη έγινε χρυσός, αλλά και μοναδικές ερμηνείες παλιότερων αγαπημένων κομματιών. Ξεχωριστής ευαισθησίας και οι ερμηνείες του Μίλτου Πασχαλίδη, που ανεβαίνοντας στη σκηνή υπενθύμισε μια «λέξη χαμένη πλέον από τα δελτία ειδήσεων, τη Γιουγκοσλαβία», ενώ ο Χριστόφορος Κροκίδης με τον ηλεκτρικό ήχο του πρόσφερε τραγούδια από τον πρώτο του προσωπικό δίσκο «Ο φύλακας των σκουπιδιών». Η συγκίνηση κορυφώθηκε στο αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο και στο άκουσμα των τραγουδιών του, αλλά και στην καταδίκη της γενοκτονίας των Παλαιστινίων, που «ξεκαθαρίζονται για να επικρατήσει η έννομη τάξη», όπως είπε ειρωνικά ο Β. Παπακωνσταντίνου. Ξεχωριστές «πινελιές» οι ερμηνείες των νεοτέρων Ευτύχη Ζαρμπ, Ελεάνας Ζεγκίνογλου και Κατερίνας Παπακωνσταντίνου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 του Απρίλη (Πέμπτη έως Σάββατο, 10.30μμ. και Κυριακή 8.30μμ.).

Μνήμη Μανώλη Ανδρόνικου

Τη μνήμη του μεγάλου αρχαιολόγου Μανώλη Ανδρόνικου τίμησαν το Σάββατο στη Βεργίνα, στο χώρο όπου αποκαλύφθηκαν οι μακεδονικοί βασιλικοί τάφοι, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατό του, μαθητές, συνεργάτες και εκπρόσωποι της πολιτείας.

Στις εκδηλώσεις, που άρχισαν με μνημόσυνο στην εκκλησία της Βεργίνας, παρέστησαν η σύζυγος του αρχαιολόγου, οι υπουργοί Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Μιχάλης Παπαδόπουλος, συνεργάτες και μαθητές του Μ. Ανδρόνικου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου (η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο ήταν ελεύθερη).

Με αφορμή την εκδήλωση, ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα γίνει ο διαγωνισμός για τη μελέτη ανέγερσης πολυκεντρικού μουσείου στη Βεργίνα, το οποίο αποτελεί χρόνιο αίτημα των αρχαιολόγων και των τοπικών φορέων, αφού ελάχιστα από το πλήθος των σπουδαίων ευρημάτων εκτίθενται σήμερα στο μεγάλο στέγαστρο των βασιλικών τάφων, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1996.

Σύμφωνα με τον υπουργό «θα είναι μουσείο νέου τύπου και όχι ένα κλασικό μουσείο πόλης. Θα είναι προσαρμοσμένο σε ένα παρατεταμένο αρχαιολογικό χώρο, που θα λειτουργεί σαν ανοιχτό εργαστήριο και θα καλύπτει τις ανάγκες του επισκέπτη και των επιστημόνων».

O Μανώλης Ανδρόνικος πέθανε στις 30/3/1992 σε ηλικία 73 χρόνων, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Γεννήθηκε στην Προύσσα της M. Ασίας και στην Ελλάδα ήρθε το 1922. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ και το 1941 διορίστηκε καθηγητής στο Διδυμότειχο. Το 1961 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής στην έδρα της Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ.

H κορύφωση του επιστημονικού και ανασκαφικού έργου του ήρθε το Νοέμβριο του 1977, όταν αποκάλυψε τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, την οποία ταύτισε με τις Αιγές, δηλαδή την πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας.

Να υπάρξει συνέχεια...

Ετος «Μανώλη Καλομοίρη» ανακηρύχτηκε το φετινό, καθώς συμπληρώνονται 40 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μουσουργού και παιδαγωγού. Στη διάρκεια της χρονιάς, όπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στο έργο του, από το Σύλλογο «Μανώλης Καλομοίρης» με τη συνεργασία διαφόρων πολιτιστικών φορέων, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ. Οι εκδηλώσεις θ' αρχίσουν με το Διεθνές Συνέδριο «Μανώλης Καλομοίρης 40 χρόνια μετά», που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής, στις 5-7 του Απρίλη, στο Μέγαρο Μουσικής, και πλαισιώνεται από δύο συναυλίες. Στις 15/4 η «Συμφωνία της Λεβεντιάς» θα παρουσιαστεί στη Ν. Υόρκη. Πολλές είναι οι παρουσιάσεις έργων του Καλομοίρη από την ΚΟΑ (μεταξύ άλλων στις 12/7 θα παρουσιάσει το συμφωνικό ποίημα «Μηνάς ο Ρέμπελος» στο Ηρώδειο), αλλά και από άλλες ορχήστρες, ενώ στο τέλος του χρόνου θα γίνει μεγάλο αφιέρωμα στο Μέγαρο Μουσικής, εκθέσεις για το έργο του στην Τεχνόπολη και στο Εθνικό Ωδείο κ.ά.

Αναφερόμενη στο «Ετος Καλομοίρη», η εγγονή του μουσουργού και διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου, Χαρά Καλομοίρη υπογράμμισε την ανάγκη αυτή η πρωτοβουλία να συνεχιστεί με συνέπεια και μεθοδικότητα, ενώ επισήμανε τις δυσμενείς συνθήκες για τη λόγια ελληνική μουσική. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα, τονίζοντας: «Πώς είναι δυνατό ν' απουσιάζει από έναν τόσο μεγάλο θεσμό ένα αφιέρωμα στον εθνικό μουσουργό της Ελλάδας;».

Κινηματογράφος και κοινωνία

Συνεχίζεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη δικτυώνεται, επικοινωνία - ενημέρωση - πόρτα στο όνειρο», στόχος του οποίου είναι το «πάντρεμα» της τέχνης με το διεθνές διαδίκτυο. Το πρόγραμμα του Απρίλη περιλαμβάνει τις εξής ταινίες: «Οι αριθμημένοι» του Τ. Ψαρά (σήμερα), «Οι απέναντι» του Γ. Πανουσόπουλου (9/4), «Καραβάν Σαράι» του Τ. Ψαρά (16/4), «Γενέθλια Πόλη» του Τ. Παπαγιαννίδη (23/4), «Ο φάκελος Πολκ στον αέρα» του Δ. Γρηγοράτου (30/4). Παράλληλα, συνεχίζεται και η έκθεση φωτογραφίας στο χώρο του ΕΚΘ από το Φωτογραφικό Ομιλο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η ανθρώπινη επικοινωνία σήμερα», ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα υπάρχει stand με έντυπα υλικά της κοινωνικής οργάνωσης «Γιατροί του κόσμου», στην προσπάθεια της Κινηματογραφικής Λέσχης να ευαισθητοποιήσει το κοινό.

Αρχιτεκτονική... για «όλους»

Εκδηλώσεις, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πολιτισμική σημασία της αρχιτεκτονικής, διοργανώνει το Δίκτυο Αρχιτεκτονικής της Επικράτειας Πολιτισμού του ΥΠΠΟ, χωρίς να αποφεύγεται ο «πειρασμός» της σύνδεσης των εκδηλώσεων με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την έκθεση «Η αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα στην Ελλάδα» (21/3-14/4) στην Αγκυρα. Η έκθεση συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής, η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μέσης Ανατολής και το Δίκτυο Αρχιτεκτονικής.

Ακολουθούν οι εκθέσεις: «Τόποι νομαδικής κατοίκησης» (1-14/4, Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης) σε συνεργασία με το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας. «Η αρχιτεκτονική του 20ού αιώνα στην Ελλάδα» (19/4-18/5, Κωνσταντινούπολη) σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Αρχιτεκτονικής και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κων/πολης. «Mies van der Rohe Awards 2001» (15/4-17/5 Πρυτανεία ΕΜΠ Αθήνα). «Τόποι νομαδικής κατοίκησης» (22-28/4 Αίθουσα Μουσείου Καβάλας).

Διαλέξεις: Mario Botta, «Τα έργα της τελευταίας περιόδου» (8/4, 8μ.μ. Μέγαρο Μελά, Αθήνα), Η. Ζέγγελη «Αρχιτεκτονική και Προπαγάνδα» (25/4, 7μ.μ., Αίθουσα Λύσανδρου Καυτατζόγλου, κτίριο Αβέρωφ ΕΜΠ).

Εκδήλωση με θέμα «Δέηση στη Θεά Ειρήνη του Νίκανδρου Κεπέση» οργανώνει η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών στις 4/4, 7 μμ, στην αίθουσα «Μιχαήλας Αβέρωφ» (Γενναδίου 8). Θα μιλήσει η Καίτη Λειβαδά, εκδότρια του περιοδικού «Νέα Αριάδνη». Θα απαγγείλουν οι: Τίτος Βανδής, Δημήτρης Πετράτος, Τιτίκα Σαριγκούλη, Μαρία Σολωμού και Ελευθερία Χατζηδούλη. Συνοδεύει με κέλτικη άρπα ο Αλέξης Νασάκης.

Σεμινάρια για καθηγητές ξένων γλωσσών περιλαμβάνει το Διεθνές Συνέδριο των Εκδοτών (13,14/4) στο ξενοδοχείο «Παρκ». Συμμετέχουν 34 ελληνικοί και ξένοι εκδοτικοί οίκοι και θα πραγματοποιηθούν 36 σεμινάρια, εργαστήρια και διδακτικές παρουσιάσεις, ενώ θα υπάρχει και μεγάλη έκθεση βιβλίου από διάφορες γλώσσες. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους καθηγητές ξένων γλωσσών της ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ