Τρίτη 2 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μνήμη Μανώλη Ανδρόνικου

Τη μνήμη του μεγάλου αρχαιολόγου Μανώλη Ανδρόνικου τίμησαν το Σάββατο στη Βεργίνα, στο χώρο όπου αποκαλύφθηκαν οι μακεδονικοί βασιλικοί τάφοι, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από το θάνατό του, μαθητές, συνεργάτες και εκπρόσωποι της πολιτείας.

Στις εκδηλώσεις, που άρχισαν με μνημόσυνο στην εκκλησία της Βεργίνας, παρέστησαν η σύζυγος του αρχαιολόγου, οι υπουργοί Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πρύτανης του ΑΠΘ Μιχάλης Παπαδόπουλος, συνεργάτες και μαθητές του Μ. Ανδρόνικου, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου (η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο ήταν ελεύθερη).

Με αφορμή την εκδήλωση, ο υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα γίνει ο διαγωνισμός για τη μελέτη ανέγερσης πολυκεντρικού μουσείου στη Βεργίνα, το οποίο αποτελεί χρόνιο αίτημα των αρχαιολόγων και των τοπικών φορέων, αφού ελάχιστα από το πλήθος των σπουδαίων ευρημάτων εκτίθενται σήμερα στο μεγάλο στέγαστρο των βασιλικών τάφων, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1996.

Σύμφωνα με τον υπουργό «θα είναι μουσείο νέου τύπου και όχι ένα κλασικό μουσείο πόλης. Θα είναι προσαρμοσμένο σε ένα παρατεταμένο αρχαιολογικό χώρο, που θα λειτουργεί σαν ανοιχτό εργαστήριο και θα καλύπτει τις ανάγκες του επισκέπτη και των επιστημόνων».

O Μανώλης Ανδρόνικος πέθανε στις 30/3/1992 σε ηλικία 73 χρόνων, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. Γεννήθηκε στην Προύσσα της M. Ασίας και στην Ελλάδα ήρθε το 1922. Σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ και το 1941 διορίστηκε καθηγητής στο Διδυμότειχο. Το 1961 εκλέχτηκε τακτικός καθηγητής στην έδρα της Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ.

H κορύφωση του επιστημονικού και ανασκαφικού έργου του ήρθε το Νοέμβριο του 1977, όταν αποκάλυψε τους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας, την οποία ταύτισε με τις Αιγές, δηλαδή την πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ