ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προχωρούν τα έργα στην Ακρόπολη

Το συνοπτικό απολογισμό του έργου της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως το 2001 παρουσίασε (20/2) ο καθηγητής, Χαράλαμπος Μπούρας, μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στα πλαίσια καθιερωμένης εκδήλωσης των «Φίλων Ακρόπολης».

Ο ομιλητής σημείωσε πως «το 2001 εφαρμόστηκαν παλαιότερες ιδέες και μελέτες. Ηταν παραγωγικός χρόνος. Εγινε καθοριστικής σημασίας ερευνητική εργασία για το πολυτιμότερο και πιο ευαίσθητο μνημείο της Ακρόπολης, για τη δυτική φειδιακή ζωφόρο του Παρθενώνα». Η ζωφόρος από το 1993 συντηρείται στο εργαστήριο (στεγάζεται στο μουσείο της Ακρόπολης), για να «θεραπευτεί» από τις παλιές άστοχες συντηρήσεις και τη μόλυνση. Η ζωφόρος - μνημείο μέγιστης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας - «θα αποτελέσει το υπ' αριθμόν ένα έκθεμα» του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Ο καθαρισμός του (χρήση ακτίνων λέιζερ) θα κριθεί από το ΚΑΣ βάσει των αποτελεσμάτων σχετικού ερευνητικού προγράμματος του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας, τα οποία παρουσιάστηκαν πέρσι, σε ημερίδα στο ΥΠΠΟ.

Σήμερα στον Παρθενώνα εκτελούνται τρία μεγάλα έργα και ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Στον πρόναο εκτελείται το αναστηλωτικό πρόγραμμα του Μ. Κορρέ, αλλά με πολύμηνη καθυστέρηση λόγω της χρονοβόρας κατασκευής και συμπλήρωσης δύο δωρικών κιονοκράνων και απρόβλεπτων προβλημάτων με τη διάλυση του τελευταίου από αριστερά κίονα. Στον οπισθόναο προχωρά η μελέτη του αναστηλωτή Π. Κουφόπουλου, με αποκατάσταση των επιστυλίων και των κιονοκράνων, τοποθέτηση αντιγράφων της ζωφόρου και επανατοποθέτηση όλων των μελών.

Το τρίτο μεγάλο πρόγραμμα αφορά στη βόρεια πλευρά, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρότατα στατικά προβλήματα από τις αναστηλώσεις του Μπαλάνου (δεκαετία του '30). Το 2001 ολοκληρώθηκε και το πρόγραμμα συνδυασμού των λιθοπλίνθων για την αποκατάσταση του νότιου τοίχου του σηκού.

Στα Προπύλαια αποκαταστάθηκε η νοτιοανατολική γωνία του κεντρικού κτιρίου και η στερέωση του κεντρικού υπέρθυρου. Ο ναός της Αθηνάς Νίκης αποσυναρμολογήθηκε για να συντηρηθεί. Η Επιτροπή ασχολήθηκε με μερικά ανεκτέλεστα, επί χρόνια, προγράμματα για το Ερεχθείο. Τέλος, ο Χ. Μπούρας υπογράμμισε τη σημασία της 5ης διεθνούς συνάντησης για τα έργα στην Ακρόπολη, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη. Με τη συνάντηση αυτή ελπίζεται να ανταλλαγούν χρήσιμες απόψεις για την πορεία των έργων.

Η «Ελλάδα» της Μαύρης Θάλασσας

«Ελληνικές Αποικίες στη Μαύρη Θάλασσα»
«Ελληνικές Αποικίες στη Μαύρη Θάλασσα»
Η λαμπρή παρουσία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, είναι το αντικείμενο δύο σημαντικών επιστημονικών, πλούσια εικονογραφημένων και καλαίσθητων, εκδόσεων, που παρουσίασαν χθες στην Παλαιά Βουλή το Παράρτημα του Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό και το Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη.

Το Παράρτημα του ΙΕΠ στην Οδησσό, αποδείχνοντας το ενδιαφέρον του για τις ανασκαφές στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας για την αποκάλυψη των αρχαιοελληνικών αποικιών, εξέδωσε το δίγλωσσο τόμο (ρωσικά- αγγλικά) «Ελληνικές Αποικίες στη Μαύρη Θάλασσα», προκειμένου να παρουσιάσει στην Ουκρανία και το εξωτερικό τα ανασκαφικά ευρήματα και συμπεράσματα των Ουκρανών αρχαιολόγων. Στην έκδοση παρουσιάζονται οι ανασκαφές στις νήσους Μπερεζάν και Λευκή, στην Ολβία, στον Τύρα, στο Νικώνιον, στο Κασάρι, αλλά και γύρω από το λιμάνι της Οδησσού.

Το μεγάλο δίκτυο ελληνικών αποικιών, αρχικά στη βορειοδυτική ακτή του Εύξεινου Πόντου και αργότερα στην ευρύτερη περιοχή, ήταν αποτέλεσμα του Μεγάλου Ελληνικού Αποικισμού, κυρίως στον 7ο και 6ο π.Χ. αιώνα. Οι πρώτοι άποικοι προέρχονταν από τη Μίλητο - μεγάλο εμπορικό κέντρο της Μ. Ασίας, και από άλλες ελληνικές πόλεις της, κυρίως λόγω της εισβολής των Περσών και Λυδών στην Ιωνία. Σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισαν οι δεκάδες ελληνικοί οικισμοί (στους 300 υπολογίζονται οι γύρω από την Ολβία) και εμπορικοί σταθμοί κυρίως, οι γύρω από το λιμάνι της Οδησσού και από τον οικισμό Κασάρι.

Το Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, για να προβάλει τις ελληνικές και κυπριακές αρχαιότητες που βρίσκονται σε ξένα μουσεία, εξέδωσε (στα αγγλικά) τον - «συγγενικό» με τον προηγούμενο - τόμο «Ελληνικές και Κυπριακές Αρχαιότητες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού». Ιδρυτής, το 1825, του μουσείο αυτού ήταν ο Ελληνας δήμαρχος Οδησσού, Γρηγόριος Μαρασλής. Στο μουσείο στεγάστηκαν τα ευρήματα που είχαν αποκαλυφθεί στον Εύξεινο Πόντο. Το 1875, ένας Ρώσος δώρισε στο μουσείο και μια μικρή κυπριακή συλλογή (28 γλυπτά, κεραμικά, κ.ά.), η οποία ήταν αδημοσίευτη μέχρι σήμερα. Στην έκδοση παρουσιάζονται 147 ελληνικές (οι περισσότερες για πρώτη φορά) και οι 28 κυπριακές αρχαιότητες από τον καθηγητή, ακαδημαϊκό Βάσο Καραγιώργη και Ουκρανούς αρχαιολόγους.

Ιστορικές «πτυχές» του Αιγαίου

Το υπουργείο Αιγαίου και οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας παρουσίασαν χθες δύο εκδόσεις: Τη λίαν πρωτότυπη ιστορική μελέτη της ερευνήτριας Νίκης Παπαηλιάκη «Μια αιχμάλωτη κοινότητα (Επιστολές από τη Χίο πριν την καταστροφή)» και το λεύκωμα (ελληνικά - αγγλικά) «Δωδεκάνησα (Στις αρχές του 20ού αιώνα)».

Προλογίζοντας την παρουσίαση των δύο εκδόσεων, ο υπουργός Αιγαίου, Νίκος Σηφουνάκης, είπε ότι τον τελευταίο χρόνο το υπουργείο, με την εκδοτική αξιοποίηση αρχείων, «δρομολόγησε την απεικόνιση της ιστορικής εξέλιξης και "σταθμών" της στο Αιγαίο, οι οποίοι σημάδεψαν, μάτωσαν και γονάτισαν την πορεία του τόπου μας». Για την ιδιαίτερη σημασία της πρωτότυπης μελέτης της Ν. Παπαηλιάκη - μελέτη, που φωτίζει τη συμβιβαστική πολιτική των προκρίτων - εμπόρων της Χίου και την «εισαγωγή» της Επανάστασης από τη Σάμο, την εξανάσταση και το σφαγιασμό του αιχμάλωτου χιώτικου λαού - και τη συμβολή της για την επαναφορά της Επανάστασης του '21 στο προσκήνιο της ιστοριογραφίας, μίλησαν οι: Β. Παναγιωτόπουλος, Κ. Λάπας, Β. Σφυρόερας, Λ. Μπένου και Κ. Μαστορίδης.

Να σημειωθεί ότι η ερευνήτρια, το 1998, «ανακάλυψε» ένα εντελώς άγνωστο αρχείο. Τις επιστολές των Καπουτσίνων καλογήρων της Χίου - τις οποίες μετέφεραν οι ίδιοι στο Παρίσι, μετά την καταστροφή του νησιού. Την αξία του αρχείου αυτού εξετίμησε το 1999 ο καθηγητής Σπύρος Ασδραχάς, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο.

Για το λεύκωμα «Δωδεκάνησα (Στις αρχές του 20ού αιώνα)», το οποίο περιλαμβάνει θαυμάσιες φωτογραφίες τοπίων, αρχαιοτήτων, μνημείων, κτισμάτων, χωριών, κατοίκων - φωτογραφίες που τράβηξε ο φωτογράφος της Ιταλικής Αρμάτας στα Δωδεκάνησα Αρτούρο Φακιόλι - το οποίο προλογίζει ο Ν. Σηφουνάκης, ενώ η εισαγωγή είναι του Κωστή Λιόντη, μίλησαν οι Αγ. Δεληβοριάς και Α. Σ. Μαΐλλης.

Απαιτούν τη μονιμοποίησή τους

Από τη χτεσινή συγκέντρωση των έκτακτων του ΥΠΠΟ έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Από τη χτεσινή συγκέντρωση των έκτακτων του ΥΠΠΟ έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Με συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟ κορύφωσαν τη χτεσινή, πανελλαδική 24ωρη απεργία τους οι έκτακτοι αρχαιολόγοι, διεκδικώντας άμεση και μόνιμη ένταξή τους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε ενόψει της ψήφισης του συμπληρωματικού νόμου για τις μονιμοποιήσεις στο δημόσιο.

Θυμίζουμε ότι το έκτακτο προσωπικό του ΥΠΠΟ, ειδικότερα οι αρχαιολόγοι, που ανέρχονται σε χιλιάδες, καλύπτουν πάγιες και μεγάλες ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Οι περσινές κινητοποιήσεις τους αντιμετωπίστηκαν με απαράδεκτο τρόπο από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ. Αλλά και χτες, η πολιτική ηγεσία φρόντισε να «προστατευτεί» από παραταγμένους μπροστά στην είσοδο του ΥΠΠΟ αστυνομικούς.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι για τρίτη φορά εξαιρούνται από τη μονιμοποίηση εκτάκτων, γνωστοποίησαν την απόφασή τους να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και τόνισαν: «Ως εργαζόμενοι ξεπεράσαμε τα όρια της υπομονής μας, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού ξεπέρασε τα όρια της κοροϊδίας». Ο πρόεδρος των εκτάκτων στη Μακεδονία - Θράκη Χ. Ανθόπουλος σημείωσε: «Εργαζόμαστε στο ΥΠΠΟ δέκα χρόνια και όμως αρνούνται να μετατρέψουν τις συμβάσεις μας σε αορίστου χρόνου».

Σήμερα, μέσα από συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων αναμένεται να αποφασιστεί η πανελλαδική κλιμάκωση του αγώνα των εκτάκτων μέχρι την κατάθεση του νέου νόμου για τις μονιμοποιήσεις των εκτάκτων του δημοσίου που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών.

Για τις πρόσφυγες γυναίκες

Στη γυναίκα πρόσφυγα αφιερώνεται η συναυλία (10/3) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου. Τα έσοδα της συναυλίας, που διοργανώνει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, όπως αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, θα διατεθούν για την ίδρυση Σωματείου Γυναικών Προσφύγων στην Ελλάδα. Ενας από τους στόχους του σωματείου θα είναι η διδασκαλία της ελληνικής στις γυναίκες πρόσφυγες.

Η συναυλία, που θα διευθύνει ο Γ. Μαρκόπουλος, περιλαμβάνει τη «Λειτουργία του Ορφέα», τραγούδια από τους «Μετανάστες» και άλλα έργα του. Θα τα ερμηνεύσουν: η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, μέλη της «Παλιντόνου Αρμονίας», η χορωδία «Αρης» Λεμεσού με σολίστες τους Κώστα Μακεδόνα, Βασιλική Λαβίνα, Σοφία Μιχαηλίδου, τον τενόρο Ζάχο Τερζάκη και τη σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη. Αφηγητής θα είναι ο Κώστας Καζάκος. Οπως αναφέρθηκε, στην Ελλάδα ζουν σήμερα 3.000 γυναίκες πρόσφυγες, ενώ το 80% του προσφυγικού πληθυσμού στον κόσμο είναι γυναίκες και παιδιά. (Τα εισιτήρια κοστίζουν 95, 96, 45, 25 ευρώ, φοιτητικά 14 ευρώ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ