ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ
Ξεχωριστή μορφή του λαϊκού τραγουδιού

Εκδήλωση προχτές στο «Συρμό» με αφορμή τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου της Σ. Αδαμίδου για τη μεγάλη ερμηνεύτρια

Στιγμιότυπο από τη ζεστή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από τη ζεστή εκδήλωση
Ενα χρέος τιμής στην ιστορία, στην προσφορά, στη μνήμη της Σωτηρίας Μπέλλου αποτελεί το βιβλίο της αγαπημένης συναδέλφου μας Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία Μπέλλου - Πότε ντόρτια πότε εξάρες - Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πατάκη» και παρουσιάστηκε προχτές το βράδυ, σε μια ζεστή εκδήλωση στο «Συρμό». Καρπός μιας βαθιάς φιλίας η βιογραφία της Σ. Μπέλλου, που γράφτηκε με την εξουσιοδότηση της ίδιας της σπουδαίας λαϊκής τραγουδίστριας. Είναι η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση, η οποία συμπληρώθηκε από τη συγγραφέα με περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες, που φωτίζουν όλες τις πτυχές της πολυτάραχης ζωής της. Η έκδοση συνοδεύεται από συλλεκτικό cd με τραγούδια της Σ. Μπέλλου. Γι' αυτή τη μεγάλη μορφή του λαϊκού μας πολιτισμού και για το βιβλίο μίλησαν οι Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Καζάκος και Ηλίας Ανδριόπουλος. Στον κατάμεστο χώρο από ανθρώπους που αγάπησαν τη Σ. Μπέλλου, οι Μανώλης Μητσιάς, Καλλιόπη Βέττα, Λένα Αλκαίου, Αναστασία Μουτσάτσου και το «Τρίφωνο» (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής) ερμήνευσαν τραγούδια που χάραξε με τη μοναδική φωνή της. Εκτός προγράμματος, τραγούδησαν επίσης οι Μπάμπης Τσέρτος, Θεοδοσία Στίγκα, Νάντια Καραγιάννη, Λάμπρος Καρελλάς.

«Ηταν για μένα ένα μοναδικό Ωδείο λαϊκού τραγουδιού», ανέφερε ο Μ. Μητσιάς για τη συνεργασία του με τη Σ. Μπέλλου, τονίζοντας πως «πρώτη φορά άκουσα τραγουδίστρια να κάνει "α" και να σου χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά. Η φωνή της ήταν απογειωτική χωρίς τσαλίμια και μπιχλιμπίδια, ηρωική, καθαρή, ρωμαίικη, όπως ο χαρακτήρας της», και συνέχισε για την Μπέλλου: «Φυλακίστηκε για την προσωπική της αξιοπρέπεια, αλλά μπήκε στα σίδερα και στη φωτιά και για την αξιοπρέπεια της πατρίδας στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου», τονίζοντας πως «σ' αυτήν τη μικρή ζωή η Σωτηρία στάθηκε μεγάλη».

«Με τις ερμηνείες της αναδείκνυε πάντα το τραγικό», είπε ο Ηλ. Ανδριόπουλος για τη Σ. Μπέλλου, αυτήν την «εντελώς ξεχωριστή μορφή για το λαϊκό τραγούδι», η θέση της οποίας βρίσκεται «δίπλα στους ιδιαίτερα εκλεκτούς: Θεόφιλο, Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Μακρυγιάννη...».

«Η συγγραφέας δίνει ανάγλυφο τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της Σ. Μπέλλου», είπε ο Κ. Καζάκος, υπογραμμίζοντας ότι το βιβλίο μαρτυρά τον «τεράστιο κόπο δουλιάς και τη μεγάλη αγάπη της για την τραγουδίστρια». Μίλησε για τους ρεμπέτες «της γνήσιας λαϊκής έκφρασης» και «τον άγριο αγώνα τους σε άγριες συνθήκες», λέγοντας χαρακτηριστικά για τη Σωτηρία: «Ηταν και στη ζωή της ρεμπέτισσα, έκαιγε τα καλύβια της κάθε στιγμή. Ηταν φλεγόμενο άτομο. Η ζωή της θυμίζει τον αγώνα του Διγενή - πότε στα Τάρταρα, πότε στον πάνω κόσμο».

Πανόραμα «εθνογραφικού» κινηματογράφου

Πανόραμα «εθνογραφικού κινηματογράφου» διοργανώνει το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στις 25 και 26/2 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Β. Σοφίας 22), με προβολές εθνογραφικών ταινιών απ' όλο τον κόσμο - χωρίς, δυστυχώς ελληνικούς υποτίτλους(!) - και με ελεύθερη είσοδο.

Οι κινηματογραφικές καταγραφές του Κέντρου Λαογραφίας αρχίζουν το 1962, όταν ιδρύθηκε από τον τότε διευθυντή Γ. Κ. Σπυριδάκη το Τμήμα Κινηματογραφικών Θεμάτων του λαϊκού πολιτισμού, το οποίο στη συνέχεια ανέλαβε ο ερευνητής Γ. Ν. Αικατερινίδης.

Θέματα από το κινηματογραφικό υλικό του Κέντρου έχουν προβληθεί, αυτόνομα ή ενσωματωμένα, σε πολλά ντοκιμαντέρ από την τηλεόραση. Τώρα το Κέντρο προγραμματίζει την ψηφιοποίηση του κινηματογραφικού του υλικού, αρχίζοντας από τις ταινίες των 16mm για ευκολότερη πρόσβαση.

Σύμφωνα με το Κέντρο, «οι ταινίες που θα προβληθούν εκφράζουν την περίοδο της ωριμότητας του εθνογραφικού κινηματογράφου. Τραβηγμένες με ελαφριές κάμερες 16mm ή βιντεοκάμερες, οι πιο πρόσφατες, είναι το αποτέλεσμα μακρόχρονης επιτόπιας έρευνας και προσπάθειας κατανόησης των κοινωνιών που μελετούν». Στόχος του πανοράματος είναι «να δώσει την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει επιλεγμένες ταινίες του διεθνούς εθνογραφικού κινηματογράφου, στις οποίες η πρόσβαση δεν είναι πάντα εύκολη».

Επίσης το Κέντρο σχεδιάζει τη διοργάνωση, το 2007, ενός αφιερώματος «εθνογραφικού» κινηματογράφου για την Ελλάδα, καθώς και σχετικής ημερίδας.

Πάντως, η έλλειψη υποτίτλων δε βοηθά το στόχο του Κέντρου.

  • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8/3, ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες που προβάλλουν «μια άλλη εικόνα της γυναίκας, μακριά από τα καταναλωτικά πρότυπα και τα σεξιστικά σύμβολα». Οι προβολές θα γίνουν στην Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11) ως εξής: 8/3: «Το αλάτι της γης», 9/3: «Το σπίτι της κούκλας», 11/3: «Το κέρατο της κατσίκας», 12/3: «Ο βασιλιάς των μασκών». Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ από τα γραφεία του Συνδέσμου (Βουλής 44α, τηλ: 210.3234.268).
Φεστιβάλ νεανικών θιάσων

Στο πλαίσιο του Θεατρικού Φεστιβάλ Νεανικών Θιάσων «Θεατρική Δράση 1», που διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων στο «Θέατρο της Ανοιξης», η Θεατρική Ομάδα «MONAHESTUS» παρουσιάζει την τραγικωμωδία «Σελεστίνα» του Καλλίστου και της Μελιμπέας Φερνάντο ντε Ρόχας. Οι ηθοποιοί αφηγούνται την τραγικωμωδία του Καλλίστου και της Μελιμπέας ως μοναχές ενός μεσαιωνικού μοναστηριού, που μέσα από το παιχνίδι της αφήγησης διεκδικούν λίγες στιγμές προσωπικής ευχαρίστησης.

Ελεύθερη απόδοση: Αννυ Θ. Κολτσιδοπούλου. Παίζουν: Μελίνα Ζαχαροπούλου, Κατερίνα Κυριαζή, Μαρία Λαμπράκη, Κατερίνα Μάλλιου, Αναστασία Μολυμβδά, Βασιλική Ορκοπούλου, Δέσποινα Παπαχριστοπούλου, Φάνη Πέτσα, Χριστίνα Πλατανιώτη. Ο θίασος δημιουργήθηκε από απόφοιτους του έτους 2005 της Δραματικής Σχολής Βεάκη και η παράσταση διδάχτηκε στο πλαίσιο των πτυχιακών εξετάσεων της σχολής από τον Σταύρο Ντουφεξή.

Βιβλίο και θέατρο

Οι εκδόσεις «Αγκυρα» και το Ινστιτούτο Παιδαγωγικού Θεάτρου «Θεατρομάθεια» παρουσιάζουν στον πολυχώρο της «Αγκυρας» την παράσταση «Το Ταξίδι της παπλωματούς», σε διασκευή Τάκη Χρυσούλη, σκηνοθεσία Μελίνας Παπανέστορος, μουσική Αναστασίας Παπαδημητρίου. Στα πλαίσια του προγράμματος «Με ένα βιβλίο για εισιτήριο...» που αποτελεί μια πρόταση παιδικής ψυχαγωγίας, που δένει το βιβλίο με το θέατρο, παρουσιάστηκαν σε δραματοποιήσεις Τάκη Χρυσούλη τα παραμύθια «Το δώρο της παπλωματούς» του Jeff Brumbeau και «Ο εγωιστής γίγαντας» του Οσκαρ Ουάιλντ. «Το ταξίδι της παπλωματούς» μιλά για την αξία της γενναιοδωρίας και την ομορφιά της προσφοράς. Παίζουν: Μελίνα Παπανέστορος, Αλίκη Κατσαβού, Δήμητρα Γιαννακοπούλου, Ελενα Ρουμελιώτη.

«Κάμερα και ιστορία»

Εκθεση, με τίτλο «Κάμερα και ιστορία (100 χρόνια ελληνικού ενημερωτικού κινηματογράφου)» εγκαινιάζεται σήμερα (12μ) στο Πολεμικό Μουσείο, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση. Στην έκθεση (διάρκεια μέχρι τις 6/3) θα παρουσιαστούν μεγάλα ιστορικά γεγονότα της χώρας, όπως απαθανατίστηκαν από τους κινηματογραφιστές και τους φωτογράφους κάθε εποχής. Εκτός από καθημερινή προβολή επικαίρων, η έκθεση θα περιλαμβάνει παλιές μηχανές λήψης και προβολής, φωτογραφίες των εικονοληπτών και πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

Αποκριάτικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων διοργανώνει στις 26/2 (11 π.μ.) το Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής (Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός). Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής: 210 3318491-5.

Στην Κρήτη και την Καρδίτσα θα εμφανιστεί το «Τρίφωνο». Ο Νίκος Κουρουπάκης, η Ερωφίλη και ο Δημήτρης Υφαντής στις 26/2 τραγουδούν στα Χανιά («Σταθμός»), στις 27/2 στο Ρέθυμνο («Αστρα»), 1-2/3 στον Αγ. Νικόλαο («Πολυχώρος Περίπου»), ενώ στις 4/3 στο «Παυσίλυπον» της Καρδίτσας.

Μέχρι και τις 26/2 θα παραμείνει ανοιχτό το παζάρι βιβλίου στην πλατεία Κλαυθμώνος, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου.

Από χτες μέχρι τις 18/3 στον «Εικαστικό Κύκλο» (Χ. Τρικούπη 121), παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Κούκου με τίτλο «Αφαιρετικά και Συνειρμικά Τοπία». Πρόκειται για τοπία του Αιγαίου, μεγάλων διαστάσεων, που δημιούργησε ο καλλιτέχνης τα τρία τελευταία χρόνια.

Αύριο και μεθαύριο (7.30μ.μ.), το χοροθέατρο «Λυδία Λίθος» του Σπύρου Μπερτσάτου παρουσιάζει στο μετρό του Συντάγματος το έργο «Ενός θεού βοσκή». Η βραδιά πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών με τίτλο «Δια-ροές», που οργανώνει το Χοροθέατρο «Ροές». Το έργο είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο «Δάφνις και Χλόη». Χορογραφία - σκηνοθεσία: Σπύρος Μπερτσάτος. Κοστούμια: Λίνα Μότσιου. Εκτός από τον Σπ. Μπερτσάτο, χορεύουν οι: Κ. Κάσιαρης, Γ. Ανυφαντάκη, Ι. Αθανασιάδης, Δ. Αντωνάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ