Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πανόραμα «εθνογραφικού» κινηματογράφου

Πανόραμα «εθνογραφικού κινηματογράφου» διοργανώνει το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στις 25 και 26/2 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Β. Σοφίας 22), με προβολές εθνογραφικών ταινιών απ' όλο τον κόσμο - χωρίς, δυστυχώς ελληνικούς υποτίτλους(!) - και με ελεύθερη είσοδο.

Οι κινηματογραφικές καταγραφές του Κέντρου Λαογραφίας αρχίζουν το 1962, όταν ιδρύθηκε από τον τότε διευθυντή Γ. Κ. Σπυριδάκη το Τμήμα Κινηματογραφικών Θεμάτων του λαϊκού πολιτισμού, το οποίο στη συνέχεια ανέλαβε ο ερευνητής Γ. Ν. Αικατερινίδης.

Θέματα από το κινηματογραφικό υλικό του Κέντρου έχουν προβληθεί, αυτόνομα ή ενσωματωμένα, σε πολλά ντοκιμαντέρ από την τηλεόραση. Τώρα το Κέντρο προγραμματίζει την ψηφιοποίηση του κινηματογραφικού του υλικού, αρχίζοντας από τις ταινίες των 16mm για ευκολότερη πρόσβαση.

Σύμφωνα με το Κέντρο, «οι ταινίες που θα προβληθούν εκφράζουν την περίοδο της ωριμότητας του εθνογραφικού κινηματογράφου. Τραβηγμένες με ελαφριές κάμερες 16mm ή βιντεοκάμερες, οι πιο πρόσφατες, είναι το αποτέλεσμα μακρόχρονης επιτόπιας έρευνας και προσπάθειας κατανόησης των κοινωνιών που μελετούν». Στόχος του πανοράματος είναι «να δώσει την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει επιλεγμένες ταινίες του διεθνούς εθνογραφικού κινηματογράφου, στις οποίες η πρόσβαση δεν είναι πάντα εύκολη».

Επίσης το Κέντρο σχεδιάζει τη διοργάνωση, το 2007, ενός αφιερώματος «εθνογραφικού» κινηματογράφου για την Ελλάδα, καθώς και σχετικής ημερίδας.

Πάντως, η έλλειψη υποτίτλων δε βοηθά το στόχο του Κέντρου.

  • Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8/3, ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Επιστημόνων διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα με ταινίες που προβάλλουν «μια άλλη εικόνα της γυναίκας, μακριά από τα καταναλωτικά πρότυπα και τα σεξιστικά σύμβολα». Οι προβολές θα γίνουν στην Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών (Τοσίτσα 11) ως εξής: 8/3: «Το αλάτι της γης», 9/3: «Το σπίτι της κούκλας», 11/3: «Το κέρατο της κατσίκας», 12/3: «Ο βασιλιάς των μασκών». Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ από τα γραφεία του Συνδέσμου (Βουλής 44α, τηλ: 210.3234.268).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ