Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ
Ξεχωριστή μορφή του λαϊκού τραγουδιού

Εκδήλωση προχτές στο «Συρμό» με αφορμή τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου της Σ. Αδαμίδου για τη μεγάλη ερμηνεύτρια

Στιγμιότυπο από τη ζεστή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από τη ζεστή εκδήλωση
Ενα χρέος τιμής στην ιστορία, στην προσφορά, στη μνήμη της Σωτηρίας Μπέλλου αποτελεί το βιβλίο της αγαπημένης συναδέλφου μας Σοφίας Αδαμίδου «Σωτηρία Μπέλλου - Πότε ντόρτια πότε εξάρες - Η περιπλανώμενη ζωή μιας ρεμπέτισσας», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πατάκη» και παρουσιάστηκε προχτές το βράδυ, σε μια ζεστή εκδήλωση στο «Συρμό». Καρπός μιας βαθιάς φιλίας η βιογραφία της Σ. Μπέλλου, που γράφτηκε με την εξουσιοδότηση της ίδιας της σπουδαίας λαϊκής τραγουδίστριας. Είναι η δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση, η οποία συμπληρώθηκε από τη συγγραφέα με περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες, που φωτίζουν όλες τις πτυχές της πολυτάραχης ζωής της. Η έκδοση συνοδεύεται από συλλεκτικό cd με τραγούδια της Σ. Μπέλλου. Γι' αυτή τη μεγάλη μορφή του λαϊκού μας πολιτισμού και για το βιβλίο μίλησαν οι Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Καζάκος και Ηλίας Ανδριόπουλος. Στον κατάμεστο χώρο από ανθρώπους που αγάπησαν τη Σ. Μπέλλου, οι Μανώλης Μητσιάς, Καλλιόπη Βέττα, Λένα Αλκαίου, Αναστασία Μουτσάτσου και το «Τρίφωνο» (Ερωφίλη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Υφαντής) ερμήνευσαν τραγούδια που χάραξε με τη μοναδική φωνή της. Εκτός προγράμματος, τραγούδησαν επίσης οι Μπάμπης Τσέρτος, Θεοδοσία Στίγκα, Νάντια Καραγιάννη, Λάμπρος Καρελλάς.

«Ηταν για μένα ένα μοναδικό Ωδείο λαϊκού τραγουδιού», ανέφερε ο Μ. Μητσιάς για τη συνεργασία του με τη Σ. Μπέλλου, τονίζοντας πως «πρώτη φορά άκουσα τραγουδίστρια να κάνει "α" και να σου χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά. Η φωνή της ήταν απογειωτική χωρίς τσαλίμια και μπιχλιμπίδια, ηρωική, καθαρή, ρωμαίικη, όπως ο χαρακτήρας της», και συνέχισε για την Μπέλλου: «Φυλακίστηκε για την προσωπική της αξιοπρέπεια, αλλά μπήκε στα σίδερα και στη φωτιά και για την αξιοπρέπεια της πατρίδας στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου», τονίζοντας πως «σ' αυτήν τη μικρή ζωή η Σωτηρία στάθηκε μεγάλη».

«Με τις ερμηνείες της αναδείκνυε πάντα το τραγικό», είπε ο Ηλ. Ανδριόπουλος για τη Σ. Μπέλλου, αυτήν την «εντελώς ξεχωριστή μορφή για το λαϊκό τραγούδι», η θέση της οποίας βρίσκεται «δίπλα στους ιδιαίτερα εκλεκτούς: Θεόφιλο, Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Μακρυγιάννη...».

«Η συγγραφέας δίνει ανάγλυφο τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της Σ. Μπέλλου», είπε ο Κ. Καζάκος, υπογραμμίζοντας ότι το βιβλίο μαρτυρά τον «τεράστιο κόπο δουλιάς και τη μεγάλη αγάπη της για την τραγουδίστρια». Μίλησε για τους ρεμπέτες «της γνήσιας λαϊκής έκφρασης» και «τον άγριο αγώνα τους σε άγριες συνθήκες», λέγοντας χαρακτηριστικά για τη Σωτηρία: «Ηταν και στη ζωή της ρεμπέτισσα, έκαιγε τα καλύβια της κάθε στιγμή. Ηταν φλεγόμενο άτομο. Η ζωή της θυμίζει τον αγώνα του Διγενή - πότε στα Τάρταρα, πότε στον πάνω κόσμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σωτηρία με λένε» στη μνήμη της Σοφίας Αδαμίδου και της Ντίνας Κώνστα(2022-09-06 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στην Σωτηρία Μπέλλου(2019-05-31 00:00:00.0)
Στιγμές μιας ανεπανάληπτης συνεργασίας(2003-08-24 00:00:00.0)
Αφιέρωμα στην Σωτηρία Μπέλλου(2002-09-25 00:00:00.0)
Στιγμές μιας περιπλανώμενης ζωής(1998-08-23 00:00:00.0)
"Αναστήθηκε" προχτές στο "Χάραμα"(1998-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ