ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ρεσιτάλ συμβιβασμού των συνδικάτων στην «Οπελ»

Από παλιότερη διαμαρτυρία των εργατών της «Τζένεραλ Μότορς - Οπελ» στο Βέλγιο
Από παλιότερη διαμαρτυρία των εργατών της «Τζένεραλ Μότορς - Οπελ» στο Βέλγιο
ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.--

«Γην και ύδωρ» προσέφεραν τα συμβιβασμένα ευρωπαϊκά συνδικάτα των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία «Τζένεραλ Μότορς» με μόνο αντίκρισμα τις απολύσεις, το πάγωμα των μισθών, την οικειοθελή παραίτηση από επιδόματα ...στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και της διάσωσης της εταιρείας, άρα και των μειωμένων ...θέσεων εργασίας τους.

«Αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο συμφωνίας και οι συμφωνίες που συνήφθησαν σε κάθε χώρα, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, αποτελούν σημαντικά στάδια προς την επιτυχία», δήλωσε ο επικεφαλής της «Τζένεραλ Μότορς - Οπελ», ο Νικ Ράιλι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ρέσελχαϊμ, την έδρα της εταιρείας - «Οπελ» και «Βόξαλ» - από κοινού με τον πρόεδρο του συμβουλίου των εργαζομένων της εταιρείας στην Ευρώπη Κλάους Φραντς όσον αφορά τη συμφωνία πάνω στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που εκκρεμούσε εδώ και μήνες.

Και το ρεσιτάλ συμβιβασμού συνεχίστηκε: «Η διοίκηση της εταιρείας και το συμβούλιο των εργαζομένων διευκρίνισαν ότι τα 265 εκατομμύρια ευρώ ετησίως είναι το σύνολο των χρημάτων που θα συμβάλουν οι εργαζόμενοι της "Oπελ" από τους μισθούς τους σ' όλη την Ευρώπη». «Το μερίδιο των Γερμανών εργαζομένων επί του συνολικού αυτού ποσού ανέρχεται σε 176,8 εκατομμύρια ευρώ. Ο εργαζόμενοι θα παραιτηθούν από επιδόματα διακοπών και Χριστουγέννων. Η συμφωνία προβλέπει επίσης μια αλλαγή του καθεστώτος της εταιρείας και συμμετοχή των εργαζομένων στα ενδεχόμενα μελλοντικά κέρδη. Η συμφωνία θα υπογραφεί επισήμως μέσα στις προσεχείς ημέρες», δήλωσε ο Ράιλι, προφανώς «ανακουφισμένος» που οι εργαζόμενοι θυσιάζουν τα κεκτημένα τους προκειμένου η εταιρεία να επιστρέψει στην κερδοφορία.

Παράλληλα, ο Ράιλι τόνισε ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε ανακοινωθεί θα πραγματοποιηθεί ως έχει. Το σχέδιο υπενθυμίζεται ότι σημαίνει την απώλεια 8.000 θέσεων εργασίας, οι μισές από αυτές στη Γερμανία, ενώ όταν το σχέδιο ολοκληρωθεί, το 2014, τότε «δε θα υπάρξουν πλέον απώλειες θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του ο Κλάους Φραντς, το μόνο που βρήκε να τονίσει είναι ότι «δεν πρόκειται για δώρο ή για διάσωση», αλλά ότι οι εργαζόμενοι «θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω μέσω των μεριδίων τους στα μελλοντικά κέρδη», μετά δηλαδή το 2014! Επίσης όσον αφορά το κλείσιμο του εργοστασίου της Αντβέρπ, στο Βέλγιο, το σχέδιο θα προχωρήσει κανονικά, αλλά οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να «αγχώνονται» καθώς ήδη υπάρχουν 17 ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Τέλος, από κοινού με τον Ράιλι, κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποδέσμευση των κονδυλίων ύψους 1 δισ. ευρώ, ως βοήθεια για εξασφαλισμένα δάνεια για τη διάσωση της εταιρείας καθώς πλέον ο όρος της επίτευξης μιας τέτοιας συμφωνίας επιτεύχθηκε... Το άκρον άωτο δηλαδή του συμβιβασμένου εργοδοτικού συνδικαλισμού.

ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πιέζουν για νέα διεθνή αντίποινα κατά της ΛΔ Κορέας

ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.-- Την άσκηση διεθνών «και όχι μόνο περιφερειακών» κυρώσεων εις βάρος της ΛΔ Κορέας επιδιώκει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, που λοιδώρησε χτες στο Τόκιο κατηγορηματικά τη ΛΔ Κορέας, κατηγορώντας την για τη βύθιση της νοτικορεατικής κορβέτας «Τσεονάν» στις 26 Μάρτη με 46 νεκρούς.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία πως η τορπίλη ερρίφθη από... βορειοκορεατικό υποβρύχιο. Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στη Βόρεια Κορέα: Οι προκλητικές ενέργειες έχουν συνέπειες», είπε επί λέξει η Κλίντον, που πραγματοποιεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης βδομάδας περιοδεία σε Ιαπωνία, Κίνα και Νότια Κορέα. Στόχος της μίνι περιοδείας Κλίντον στην περιοχή είναι η προώθηση των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων της κυβέρνησής της εις βάρος των λαών της περιοχής (π.χ. σχέδια περαιτέρω απομόνωσης της ΛΔ Κορέας, διατήρηση και διεύρυνση των αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία, «κάμψη» ει δυνατόν των κινεζικών αντιρρήσεων σε ενέργειες που θα αυξήσουν την ένταση στην ευρύτερη περιοχή). Πάντως, η Κλίντον στη διάρκεια επίσκεψής της στο Τόκιο έθιξε σε συνομιλίες με Ιάπωνες αξιωματούχους και το ζέον ζήτημα των αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία. Οπως είπε, οι δύο χώρες αναζητούν μέσα στις επόμενες μέρες «έναν επιχειρησιακώς βιώσιμο και πολιτικά ανθεκτικό διακανονισμό»...

Το ίδιο 24ωρο στη Σεούλ, ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ Μπακ μετά την έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας, μίλησε για «στρατιωτική πρόκληση που παραβιάζει τη Χάρτα του ΟΗΕ, τη συμφωνία εκεχειρίας για τον τερματισμό του κορεατικού πολέμου (1950-53) και τις διακορεατικές συμφωνίες». Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας της κυβέρνησής του, Κιμ Τάε Γιονγκ, κατηγόρησε την Πιονγιάνγκ ότι «ξεπέρασε τα όρια και θα πληρώσει»...

Ωστόσο, η ΛΔ Κορέας επιμένει ότι δεν έχει καμία απολύτως ανάμειξη στην έκρηξη που προκάλεσε τη βύθιση της πολεμικής κορβέτας «Τσεονάν». Χτες, ο υποδιευθυντής της Γραμματείας της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Κορέας, Ρι Τσανγκ Μποκ, δήλωσε ότι για την Πιονγιάνγκ η παρούσα κατάσταση θεωρείται «φάση πολέμου», κατά την οποία θα αντιμετωπίζονται αρμοδίως θέματα που αφορούν τις διακορεατικές σχέσεις, όπως διακοπή των σχέσεων Βορρά - Νότου, ακύρωση της διακορεατικής συμφωνίας μη επίθεσης και αναστολή όλων των προγραμμάτων συνεργασίας...

ΗΠΑ
Οι «πράσινες» μπίζνες επί θύραις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Mετά το «νομοσχέδιο για την Υγεία» και το «νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Γουόλ Στριτ» μία ακόμη ... «επανάσταση», πράσινη αυτή τη φορά, είναι καθ' οδόν. Εξάλλου πριν μερικούς μήνες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι σχεδιάζει την προώθηση των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και τη δημιουργία 5 εκατ. νέων πράσινων θέσεων εργασίας την επόμενη δεκαετία.

Πίσω από αυτό το εγχείρημα της μερίδας του αμερικανικού κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται στους τομείς της «πράσινης ανάπτυξης», είναι δύο γερουσιαστές, ο Δημοκρατικός Τζον Κέρι και ο «ανεξάρτητος» Τζόζεφ Λίμπερμαν, που παρουσίασαν την προηγούμενη βδομάδα το σχέδιο νόμου «American Power Act». Στα «δελεαστικά» που προβάλλονται είναι η μείωση κατά 17% των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2020 και φτάνοντας στο 42% το 2030 και 83% έως το 2050. Υποτίθεται ρυθμίζονται τα «επιτρεπόμενα όρια» εκπομπών για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, διυλιστήρια, βιομηχανίες, επιβάλλονται δασμοί στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες που δεν έχουν καθορίσει όρια για τις εκπομπές αερίων, επιτρέπει την επέκταση της γεώτρησης πετρελαίου στις υποθαλάσσιες περιοχές, προβλέπει μια σειρά «οικονομικών πρωτοβουλιών», την οικοδόμηση πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας...

Ολα αυτά φυσικά δε γίνονται λόγω ευαισθησίας για το περιβάλλον, αλλά γιατί είναι το νέο πεδίο κερδοφορίας για συγκεκριμένα μονοπώλια και σε αυτή την κατεύθυνση ειδικά ο Κέρι πρωταγωνιστεί.

Το έγκλημα στον κόλπο του Μεξικού συνεχίζεται

Την ίδια στιγμή η τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού από τη διαρροή της κατεστραμμένης πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου της ΒP - απόρροια της ασυδοσίας των μονοπωλίων - διευρύνεται ανεξέλεγκτα. Εικόνες καταστροφής έρχονται από το Δέλτα του Μισισιπί και τους υδροβιότοπους της Λουιζιάνας. Την ίδια ώρα ο βρετανικός κολοσσός ΒΡ παραδέχεται ότι η διαρροή από την υποβρύχια γεώτρηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμήσει!

ΗΠΑ - ΑΡΙΖΟΝΑ
Αντιδράσεις για τον αντιμεταναστευτικό νόμο

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Σε εμφύλιο τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της έγκρισης του ρατσιστικού αντιμεταναστευτικού νομοσχεδίου της Αριζόνας, καθώς οι αντιδράσεις αυξάνονται συνεχώς ενώ και η πρόσφατη επίσκεψη του Μεξικανού Προέδρου Φελίπε Καλντερόν, που στιγμάτισε με τα μελανότερα χρώματα το νομοσχέδιο, έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά.

Τελευταίο κρούσμα ο «πόλεμος» Αριζόνας και Καλιφόρνιας, όπου σε απάντηση για το μποϊκοτάζ που πρότεινε η Καλιφόρνια με αφορμή το ρατσιστικό νόμο, η Αριζόνα απείλησε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Λος Αντζελες, αν και η απειλή θεωρήθηκε νομικά αβάσιμη.

«Αν ένα μποϊκοτάζ είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείτε, ευχαρίστως θα ενθαρρύνω τις Αρχές της Αριζόνας να επαναδιαπραγματευτούν τις συμφωνίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ώστε το Λος Αντζελες να παίρνει ρεύμα από την Αριζόνα», έγραψε σε επιστολή του στέλεχος της επιτροπής που εποπτεύει τις ΔΕΚΟ της πολιτείας την οποία απευθύνει στο δήμαρχο του Λος Αντζελες, Αντόνιο Βιλαραϊγόσα.

Οσο για την πρόταση μποϋκοτάζ στην Αριζόνα και στις επιχειρήσεις της, αρκετές πόλεις στις ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα την υλοποιήσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ