ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κοινό «μέτωπο» για το βιβλίο

Με κοινό «μέτωπο» θα παρουσιαστούν οι φορείς του ελληνικού βιβλίου στις τρεις διεθνείς εκθέσεις που θα γίνουν τον Οχτώβρη, σε Φρανκφούρτη, Βαρκελώνη και Βελιγράδι.

Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου χτες, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Χ. Λάζος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοχαρτοπωλών, Γ. Δαρδανός, ο Αρης Μαραγκόπουλος από την Εταιρεία Συγγραφέων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστήμες του Ανθρώπου, παρουσίασαν την ελληνική συμμετοχή στις παραπάνω εκθέσεις, με αρχή αυτή της Βαρκελώνης (2-5/10).

Στην έκθεση της Βαρκελώνης η Ελλάδα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά. Το ελληνικό περίπτερο θα φιλοξενήσει εκδότες που ενδιαφέρονται για την ισπανική αγορά («Αγρα», «Εστία», «Καστανιώτης», «Κέδρος», «Μεταίχμιο», «Μίνωας», «Πόλις», «Ωκεανίδα») και μεγάλη θεματική έκθεση με περισσότερους από 60 τίτλους πολυτελών άλμπουμ για την ελληνική τέχνη, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και την αρχαιολογία. Επίσης, θα παρουσιαστούν Ελληνες συγγραφείς, των οποίων τα βιβλία είτε εκδόθηκαν στα ισπανικά, είτε θα εκδοθούν. Πρόκειται για τους: Παύλο Μάτεσι, Πέτρο Μάρκαρη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Δημήτρη Καλοκύρη, Ρέα Γαλανάκη, Λένα Διβάνη. Στο πλαίσιο της ελληνο-ισπανικής βιβλιοφιλικής προσέγγισης εντάσσεται και η πρόταση του ΕΚΕΒΙ στο ισπανικό υπουργείο Πολιτισμού για καθιέρωση ελληνο-ισπανικού βραβείου μετάφρασης.

Στη Φρανκφούρτη (9-14/10) η ελληνική συμμετοχή θα είναι αναβαθμισμένη (πέρυσι η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα) και το ελληνικό περίπτερο θα είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερο από του 2000 (250 τ.μ.), ενώ θα βρίσκεται δίπλα στο περίπτερο της φετινής τιμώμενης χώρας, της Λιθουανίας. Θα παρουσιαστούν έξι πρωτοεμφανιζόμενοι Ελληνες πεζογράφοι και θα φιλοξενηθούν 10 εκδοτικοί οίκοι.

Στο Βελιγράδι η ΠΟΕΒ συμμετέχει για ένατη συνεχή χρονιά, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκαλεί το ελληνικό βιβλίο στους Βαλκάνιους αναγνώστες.

Σε πρόσφατη σύσκεψη των παραπάνω φορέων με τον υπουργό Πολιτισμού «ξεκαθαρίστηκαν οι ρόλοι» - όπως είπε ο Γ. Δαρδανός - δηλαδή ποιος φορέας αναλαμβάνει τι. Ετσι, σε όλες τις εκθέσεις διοργανωτής είναι η ΠΟΕΒ και οι άλλοι φορείς αναλαμβάνουν επιμέρους, αλλά σημαντικές δραστηριότητες. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ελλάδας και στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης, θέμα για το οποίο θα γίνει ειδική ενημέρωση.

«Μαθήματα» γλυπτικής και μουσειολογίας

Σειρά μαθημάτων για ενήλικες με θέμα «Γλυπτική: η τεχνική του ανάγλυφου» διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη. Τα μαθήματα λειτουργούν με τη μορφή εργαστηρίου και έχουν ως στόχο την επαφή του κοινού με την τεχνική του ανάγλυφου, μέσα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη (σχεδιασμός, πλάσιμο, καλούπι αρνητικό και θετικό, εκμαγείο). Τα μαθήματα ξεκινούν στις 4 του Οκτώβρη και θα συνεχίζονται κάθε Παρασκευή έως τις 20 του Δεκέμβρη (4μμ - 7μμ). Την πρακτική εφαρμογή του θέματος έχει αναλάβει η γλύπτρια Ευδοκία Παπουλή. Δίδακτρα: 300 ευρώ. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 010 3671043 και 010 3671044.

«Μουσειολογία - Χτίζοντας το μουσείο του αύριο» είναι το νέο μάθημα που διοργανώνει στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Λαϊκής Επιμόρφωσης», ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων. Σκοπός του μαθήματος, που ξεκινά τον Οκτώβρη στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (πάρκο Ελευθερίας, Βασ. Σοφίας) και προσφέρεται δωρεάν, είναι να ερμηνευτεί ο όρος μουσειολογία και να αναζητηθούν τρόποι ώστε τα μουσεία να γίνουν πιο προσιτά στο ευρύ κοινό. Η ύλη του μαθήματος διαρκεί ένα εκπαιδευτικό έτος και χωρίζεται σε δύο βασικές ενότητες: «Θεωρία και ιστορία των μουσείων» και «Επικοινωνιακή πολιτική στα μουσεία: Θεωρία και εφαρμογές». Αιτήσεις εγγραφής 1 με 10/9. Τηλέφωνο επικοινωνίας 010 7232604.

Μουσικο-θεατρικός «Διγενής»

Μ. Πολυχρονίδη - Δ. Τσακνής
Μ. Πολυχρονίδη - Δ. Τσακνής
«Ο Διγενής Ακρίτας και η Βασίλισσα των Αμαζόνων» τιτλοφορείται η παράσταση, που θ' ανεβεί στο Ηρώδειο (30/9, 1/10), σε μουσική του Νίκου Κυπουργού και σκηνοθεσία του Νίκου Κούνδουρου. Πρόκειται για λαϊκή όπερα σε τρεις πράξεις και δεκαπέντε εικόνες, στην οποία θα συμμετέχουν τραγουδιστές και ηθοποιοί.

Το ρόλο του Διγενή θα ερμηνεύσει ο Διονύσης Τσακνής, της Ηλιογέννητης η Μαρία Πολυχρονίδη και της βασίλισσας των Αμαζόνων η Λιζέττα Καλημέρη. Συμμετέχουν επίσης οι: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Σοφία Μιχαηλίδη, Χρήστος Τσάγκας, Δώρος Δημοσθένους, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Αναστασία Εδεν και πολλοί άλλοι ηθοποιοί και τραγουδιστές, αντρικός και γυναικείος χορός και η Ορχήστρα Παλαιάς Μουσικής. Τα σκηνικά είναι του Δημήτρη Ζιάκα, τα κοστούμια της Ανδριανής Νεοφύτου και οι χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου και της Νατάσσας Ζούκα. Τα εισιτήρια κοστίζουν από 80-20 ευρώ.

Μια μεγάλη μελωδική ιστορία

«Ηταν μια λέξη μοναχά, ελευθερία». Ο στίχος της Κωστούλας Μητροπούλου, σμιλεμένος με τα ηχοχρώματα του Μάνου Λοΐζου από το «Δρόμο», ίσως είναι ο πιο ταιριαστός χαρακτηρισμός για τον αξέχαστο συνθέτη, που έφυγε πριν είκοσι χρόνια. Για τον Μάνο της ελευθερίας, της μελωδίας, της τρυφερότητας, της φωτιάς, της προσφοράς, του αγώνα, των ανεπανάληπτων τραγουδιών που συνεχίζουν να σκορπούν δυνατές συγκινήσεις.

Σε αυτόν και το έργο του ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση, που έγινε προχτές το βράδυ στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, με αφορμή την επανέκδοση της συνολικής δισκογραφίας του από τη «ΜΙΝΟS -ΕΜΙ», την οποία επιμελήθηκαν η κόρη του Μάνου Λοΐζου, Μυρσίνη, ο Γιώργος Τσάμπρας και ο Πέτρος Παράσχης. Στα CD περιλαμβάνονται οι 10 ολοκληρωμένοι δίσκοι του, που καλύπτουν την περίοδο 1968 - 1980 («Σταθμός», «Θαλασσογραφίες», «Ευδοκία», «Να 'χαμε τι να 'χαμε», «Καλημέρα ήλιε», «Τα τραγούδια του δρόμου», «Τα Νέγρικα», «Τα τραγούδια μας», «Τα τραγούδια της Χαρούλας», «Για μια μέρα ζωής»), ένα CD με τα «Γράμματα στην αγαπημένη» (1983), σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ (απόδοση Γιάννη Ρίτσου) και ένα CD με «40 σκόρπιες ηχογραφήσεις 1962 - 1985». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Μυρσίνη Λοΐζου και μίλησαν οι Μ. Μάτσας, Αχ. Θεοφίλου και Λ. Παπαδόπουλος, ενώ προβλήθηκε φιλμ για τον συνθέτη, με υλικό από το προσωπικό του αρχείο.

Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης»

Ενα παλιό νταμάρι του Δήμου Αγ. Βαρβάρας μεταμορφώθηκε σε θέατρο και «βαπτίστηκε» «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Στα εγκαίνιά του (23/9) δόθηκε συναυλία με τραγούδια που έγραψε ο δραματουργός για τις ανάγκες έργων του, τα οποία μελοποιήθηκαν από τους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Νίκο Μαμαγκάκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Αργύρη Κουνάδη, Θάνο Μικρούτσικο, Χρήστο Λεοντή, Διονύση Σαββόπουλο, Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Γιώργο Δεποτίδη, Θανάση Γκαϊφύλια, Βασίλη Τενίδη κ.ά. Τραγούδια όπως τα «Μαουτχάουζεν», «Γειτονιά των αγγέλων», «Παραμύθι χωρίς όνομα», κ.ά. Στη συναυλία συμμετείχαν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, σε διεύθυνση Ελευθέριου Καλκάνη, ο συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος και γνωστοί τραγουδιστές.

Συνάντηση Λαϊκού Θεάτρου

Τριήμερη Διεθνής Συνάντηση Λαϊκού Θεάτρου διοργανώνεται στη Ζάκυνθο στις 27, 28 και 29 Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή επιστημόνων που ασχολούνται με τις λαϊκές μορφές θεατρικής έκφρασης. Η τριήμερη εκδήλωση πραγματοποιείται από το υπουργείο Πολιτισμού, τον τοπικό Δήμο και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο της σημαντικής θεατρικής παράδοσης του νησιού, ήδη από το 17ο αι., με την καλλιέργεια των κωμικών «ομιλιών».

Οι εισηγήσεις των θεατρολόγων θα περιστραφούν γύρω από ενότητες, όπως παλαιότερες και σύγχρονες μορφές λαϊκού θεάτρου, η διασύνδεση παραδοσιακού θεάτρου με την κοινωνία της πληροφόρησης, η επιβίωση της λαϊκής θεατρικής δημιουργίας στη σύγχρονη πολιτισμική κοινωνία, ο παραδοσιακός λαϊκός πολιτισμός της Ευρώπης, κ.ά. Παράλληλα με τις εργασίες, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια, σεμινάρια, αναλόγια, υπαίθρια θεάματα στους δρόμους και τις πλατείες του νησιού.

Η εναρκτήρια ομιλία θα είναι του Θόδωρου Γραμματά με θέμα: «Λαϊκό Θέατρο. Παράδοση και μοντερνισμός». Μεταξύ άλλων συμμετέχουν Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Αθηνά Κεφαλά, Αννα Λάζου, Κώστας Καποδίστριας, Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, Αθηνά Κορώνη, Γιώργος Πεφάνης, Παναγιώτης Τζαμαργιάς, Τηλέμαχος Μουδατσάκης, Δημήτρης Σπύρου, κ.ά.

Μετά τη βροχή, που ανέβαλε τη συναυλία τους στις 13/9 στο Λυκαβηττό, οι «Πυξ Λαξ» ανανεώνουν το μελωδικό τους ραντεβού για σήμερα (9μμ).

  • Οι «Domenica» εμφανίζονται σήμερα στο «La Rocka» του Πειραιά (Β. Παύλου 23, Καστέλα), με τα τραγούδια του τελευταίου τους δίσκου «Μέσα στη βουή του δρόμου» και άλλα κομμάτια.

Στο Παλαιό Πανεπιστήμιο, σήμερα (8.30μμ), στο πλαίσιο των αφιερωμένων στη σάτιρα εκδηλώσεων «Τεχνών Επίσκεψις» που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα μιλήσει ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας με θέμα τη σάτιρα στα δημοτικά τραγούδια και θα ακολουθήσει σχετική συναυλία της ηθοποιού και τραγουδίστριας Μάρθας Φριτζήλα με τίτλο «Για σφογκραστείτε να σας πω». Συμμετέχουν το συγκρότημα «Δρόμος με δέντρα» και η Μάυ Χάνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ