Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κοινό «μέτωπο» για το βιβλίο

Με κοινό «μέτωπο» θα παρουσιαστούν οι φορείς του ελληνικού βιβλίου στις τρεις διεθνείς εκθέσεις που θα γίνουν τον Οχτώβρη, σε Φρανκφούρτη, Βαρκελώνη και Βελιγράδι.

Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου χτες, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Χ. Λάζος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών - Βιβλιοχαρτοπωλών, Γ. Δαρδανός, ο Αρης Μαραγκόπουλος από την Εταιρεία Συγγραφέων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστήμες του Ανθρώπου, παρουσίασαν την ελληνική συμμετοχή στις παραπάνω εκθέσεις, με αρχή αυτή της Βαρκελώνης (2-5/10).

Στην έκθεση της Βαρκελώνης η Ελλάδα θα συμμετάσχει για πρώτη φορά. Το ελληνικό περίπτερο θα φιλοξενήσει εκδότες που ενδιαφέρονται για την ισπανική αγορά («Αγρα», «Εστία», «Καστανιώτης», «Κέδρος», «Μεταίχμιο», «Μίνωας», «Πόλις», «Ωκεανίδα») και μεγάλη θεματική έκθεση με περισσότερους από 60 τίτλους πολυτελών άλμπουμ για την ελληνική τέχνη, τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική και την αρχαιολογία. Επίσης, θα παρουσιαστούν Ελληνες συγγραφείς, των οποίων τα βιβλία είτε εκδόθηκαν στα ισπανικά, είτε θα εκδοθούν. Πρόκειται για τους: Παύλο Μάτεσι, Πέτρο Μάρκαρη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Φίλιππο Δρακονταειδή, Δημήτρη Καλοκύρη, Ρέα Γαλανάκη, Λένα Διβάνη. Στο πλαίσιο της ελληνο-ισπανικής βιβλιοφιλικής προσέγγισης εντάσσεται και η πρόταση του ΕΚΕΒΙ στο ισπανικό υπουργείο Πολιτισμού για καθιέρωση ελληνο-ισπανικού βραβείου μετάφρασης.

Στη Φρανκφούρτη (9-14/10) η ελληνική συμμετοχή θα είναι αναβαθμισμένη (πέρυσι η Ελλάδα ήταν η τιμώμενη χώρα) και το ελληνικό περίπτερο θα είναι μιάμιση φορά μεγαλύτερο από του 2000 (250 τ.μ.), ενώ θα βρίσκεται δίπλα στο περίπτερο της φετινής τιμώμενης χώρας, της Λιθουανίας. Θα παρουσιαστούν έξι πρωτοεμφανιζόμενοι Ελληνες πεζογράφοι και θα φιλοξενηθούν 10 εκδοτικοί οίκοι.

Στο Βελιγράδι η ΠΟΕΒ συμμετέχει για ένατη συνεχή χρονιά, δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που προκαλεί το ελληνικό βιβλίο στους Βαλκάνιους αναγνώστες.

Σε πρόσφατη σύσκεψη των παραπάνω φορέων με τον υπουργό Πολιτισμού «ξεκαθαρίστηκαν οι ρόλοι» - όπως είπε ο Γ. Δαρδανός - δηλαδή ποιος φορέας αναλαμβάνει τι. Ετσι, σε όλες τις εκθέσεις διοργανωτής είναι η ΠΟΕΒ και οι άλλοι φορείς αναλαμβάνουν επιμέρους, αλλά σημαντικές δραστηριότητες. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η συμμετοχή της Ελλάδας και στην έκθεση της Κωνσταντινούπολης, θέμα για το οποίο θα γίνει ειδική ενημέρωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ