ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 2019 - Κυριακή 7 Ιούλη 2019
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
«Ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στον ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα

Στο Πόζναν της Πολωνίας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου, που ξεκίνησε από τη Γερμανία το 2014 ως μέρος του σχεδίου της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να ανακοπεί η επιρροή ανταγωνιστικών δυνάμεων όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Στη Σύνοδο πήραν μέρος η Γερμανίδα καγελάριος Αγκελα Μέρκελ, η Βρετανίδα υπηρεσιακή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Αντρζέι Ντούντα και Ματέους Μοραβιέτσκι αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Επίσης, επίτροποι της ΕΕ και κυβερνητικοί αξιωματούχοι των υποψήφιων προς ένταξη χωρών Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβουνίου, Σερβίας, αλλά και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, οι αστικές τάξεις των οποίων θέλουν να μπουν οι χώρες αυτές στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία.

Η Μέρκελ, άλλοι ηγέτες της ΕΕ και οι ΗΠΑ προβάλλουν ιδιαίτερα την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Ζάεφ της ΠΓΔΜ (σήμερα Βόρειας Μακεδονίας), ως «πρότυπο για επίλυση διαφορών», ενώ το ζήτημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (βλέπε φιλομονοπωλιακά μέτρα) είναι βασική προϋπόθεση για την ενταξιακή διαδικασία.

Απασχολεί επίσης η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και τη σερβική, καθώς έχουν παγώσει οι διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, λόγω της επιβολής δασμών σε σερβικά προϊόντα από την κοσοβάρικη ηγεσία. Στη Σύνοδο, πάντως, η Σέρβα πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς δήλωσε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Κοσοβάρο ομολογό της Ραμούς Χαραντινάι ότι δεν ισχύει η είδηση που βγήκε μέσα στη βδομάδα, ότι αποφασίστηκε η απαγόρευση εισόδου σε όλα τα στελέχη της σερβικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, η ανακοίνωση περί κοινής εξωτερικής πολιτικής και κοινών πρεσβειών Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Σερβίας, που θεωρεί την κίνηση αυτή πρόκληση, καθώς το Κοσσυφοπέδιο με βάση ισχύουσες αποφάσεις του ΟΗΕ αποτελεί τμήμα της σερβικής επικράτειας (βεβαίως οι προσκλήσεις που δέχεται η κυβέρνηση του προτεκτοράτου αποτελούν περαιτέρω βήματα για την αναβάθμισή του).

Στη Σύνοδο έγιναν ακόμα φόρουμ της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών» και επιχειρηματιών, βάζοντας στο επίκεντρο έργα υποδομής, δίκτυα μεταφορών και τομείς της οικονομίας όπου εκφράζουν ενδιαφέρον να διεισδύσουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση παρευρέθηκε ο ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος προέβαλε τη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης.

ΗΠΑ
Επίδειξη δύναμης και στρατιωτικό σόου στη φετινή Μέρα Ανεξαρτησίας

Από τις εκδηλώσεις στο μνημείο του Λίνκολν
Από τις εκδηλώσεις στο μνημείο του Λίνκολν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Επίδειξη της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ, προβολή των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ανά την Ιστορία και ανά τον κόσμο, καθώς και προειδοποιήσεις πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ηγούνται στον πλανήτη, σηματοδότησαν τον φετινό εορτασμό της Μέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, την 4η Ιούλη. Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε φέτος για πρώτη φορά ο εορτασμός να πάρει χαρακτηριστικά σόου, το οποίο αποκάλεσε «Χαιρετισμό στην Αμερική», με στρατιωτική παρέλαση, πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και άρματα μάχης και βεγγαλικά, ενώ ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε σε συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά από το μνημείο του Λίνκολν στην Ουάσιγκτον. Την τελευταία φορά που Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση την 4η Ιούλη - ο Χάρι Τρούμαν σχεδόν 70 χρόνια πριν - οι ΗΠΑ είχαν εισβάλει στην Κορέα.

«Τιμώντας» τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, που ευθύνονται για εκατομμύρια νεκρούς, σακατεμένους και ξεριζωμένους σε όλο τον πλανήτη από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ο Ντ. Τραμπ σημείωσε: «Γιορτάζουμε για την ιστορία μας, το λαό μας και τους ήρωες που υπερασπίζονται με υπερηφάνεια τη σημαία μας: Τους γενναίους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ». Εκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στους Αμερικανούς πεζοναύτες, που «κυριαρχούν σε στεριά, ουρανό και θάλασσα σε όλο τον κόσμο».

Ακόμη, απέτισε φόρο τιμής στην αμερικανική συνοριοφυλακή και την υπηρεσία τελωνείων και μετανάστευσης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καταστολής των κατατρεγμένων στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ στα κέντρα κράτησης των συνόρων επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες.

Αναφέρθηκε στη συμμετοχή των ΗΠΑ στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο έγκλημα με χιλιάδες νεκρούς και σακατεμένος από τις ατομικές βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, και εκθείασε στην αμερικανική εισβολή σε Κορέα και Βιετνάμ, τις άλλες επεμβάσεις στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία κ.λπ.

«Για πάνω από 65 χρόνια, καμία αεροπορική δύναμη του εχθρού δεν κατάφερε να σκοτώσει ούτε έναν Αμερικανό στρατιώτη. Επειδή οι ουρανοί ανήκουν στις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, προσθέτοντας πως «το έθνος μας είναι σήμερα πιο ισχυρό από ποτέ» και πως «για τους Αμερικανούς τίποτα δεν είναι αδύνατο».

Η φετινή χρονική συγκυρία, κατά την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέλεξε να κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, χαρακτηρίζεται από ένταση της επιθετικότητας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε διάφορα μέτωπα του πλανήτη, από τη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράν) έως τη Βενεζουέλα και από την Κορεατική Χερσόνησο έως τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική.

«Οσο παραμένουμε στην πορεία μας, όσο θυμόμαστε τη σπουδαία ιστορία μας, όσο δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον, τότε δεν θα υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να κάνει η Αμερική», είπε με στόμφο ο Τραμπ, σημειώνοντας ότι «είμαστε Αμερικανοί και το μέλλον μας ανήκει».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Εκατέρωθεν διαθέσεις για ενίσχυση της συνεργασίας

Με τη Μόσχα να προσδοκά αποκατάσταση των σχέσεων με την ΕΕ και τη Ρώμη να προβληματίζεται από την «άνοδο του γαλλογερμανικού άξονα»

Ο Κόντε υποδέχεται τον Ρώσο Πρόεδρο στο πρωθυπουργικό μέγαρο (Παλάτσο Τσίγκι)

Sputnik

Ο Κόντε υποδέχεται τον Ρώσο Πρόεδρο στο πρωθυπουργικό μέγαρο (Παλάτσο Τσίγκι)
ΡΩΜΗ.--

«Επιβεβαιώσαμε την εξαιρετική κατάσταση των διμερών μας σχέσεων», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του δεύτερου στη Ρώμη, όπου συζητήθηκαν πολλά διμερή αλλά και διεθνή θέματα.

Ο Τζ. Κόντε τόνισε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται «για τη διαμόρφωση συνθηκών που θα συμβάλουν στο να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, που δεν είναι θετική ούτε για τη Ρωσία ούτε για την ΕΕ και την Ιταλία». Σχολίασε μάλιστα ότι η παράταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας τού προκαλεί κάθε φορά λύπη. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν παρέλειψε να εκφράσει και τις προσδοκίες που έχει η Ιταλία, να διασφαλίσει συμμάχους στην προσπάθεια ευρύτερης αναβάθμισης του ρόλου της, εκφράζοντας δυσαρέσκεια επειδή η χώρα του είναι «αποκλεισμένη» από κρίσιμα παζάρια και υπενθυμίζοντας ότι δεν συμμετέχει στο «σχήμα της Νορμανδίας» (για τη «διευθέτηση» στην Ουκρανία), σε αντίθεση με τη Γερμανία και τη Γαλλία...

Από τη μεριά του, ο Πούτιν αναφέρθηκε αναλυτικά στο μεγάλο εύρος της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, κατονομάζοντας μια σειρά επενδύσεων, ειδικά στο χώρο της Ενέργειας, όπου κεφάλαια των δύο πλευρών συνεργάζονται στενά και χαρακτήρισε τις συζητήσεις του με τον Κόντε «πολύ μεθοδικές και εποικοδομητικές». Ξεχώρισε κι αυτός προσδοκίες της Μόσχας για το ρόλο που η Ρώμη μπορεί να αναλάβει για την «πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας - Ευρώπης, γενικά» και μεταξύ άλλων είπε: «Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να κάνουμε βήματα προς την Ευρώπη» αλλά «δεν εξαρτώνται όλα από μας (...) Εχω ήδη πει ότι είμαστε έτοιμοι να διανύσουμε το τμήμα που μας αναλογεί, φυσικά, εφόσον δεν στέκονται στο δρόμο μας τεχνητές δυσκολίες...».

Επίσης, ο Ρώσος ηγέτης δεν παρέλειψε να εκφράσει προσδοκίες ενόψει των αλλαγών σε θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ, εκφράζοντας ελπίδα ότι «η νέα ηγεσία της ΕΕ θα λάβει υπόψη» ευκαιρίες που διαμορφώνει η συνεργασία ΕΕ - Ρωσίας και «θα οικοδομήσει ανάλογα τις σχέσεις της με τη Ρωσία».

Ενδεικτικές των προσδοκιών που υπάρχουν για τις σχέσεις Ρωσίας - Ιταλίας ήταν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της «Λέγκας», Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, που χαρακτήρισε την επίσκεψη Πούτιν «μια στρατηγική ευκαιρία για την περίπτωση που η Ιταλία, με την άνοδο του γαλλογερμανικού άξονα, αποκοπεί από την Ευρώπη». Ο ίδιος είπε ότι η χώρα του πρέπει να διατηρεί μια «προνομιακή σχέση» και με τις ΗΠΑ, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του ηγέτη (και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης) του κόμματός του, Ματέο Σαλβίνι, στις ΗΠΑ...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκρηξη σε αυτοκίνητο με τρεις νεκρούς

Ενα αυτοκίνητο εξερράγη στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί της νότιας επαρχίας Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, την Παρασκευή το πρωί. Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου 750 μέτρα μακριά από τοπικό κυβερνητικό κτίριο, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους τρεις Σύροι, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που επικαλείται το «Reuters».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια».

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το περιστατικό αυτό σχετίζεται με την τρομοκρατία. Υπήρχε πιθανότατα μια βόμβα εκεί. Τα τρία άτομα που πέθαναν μέσα στο αυτοκίνητο ήταν Σύροι. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα αποτελέσματα από την έρευνα. Ας περιμένουμε», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους, σύμφωνα με το δίκτυο NTV.

Στο σημείο της έκρηξης έχουν σπεύσει πολλά ασθενοφόρα και αστυνομικές ομάδες, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ