Σάββατο 6 Ιούλη 2019 - Κυριακή 7 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ
«Ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στον ανταγωνισμό με Ρωσία και Κίνα

Στο Πόζναν της Πολωνίας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου, που ξεκίνησε από τη Γερμανία το 2014 ως μέρος του σχεδίου της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προκειμένου να ανακοπεί η επιρροή ανταγωνιστικών δυνάμεων όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Στη Σύνοδο πήραν μέρος η Γερμανίδα καγελάριος Αγκελα Μέρκελ, η Βρετανίδα υπηρεσιακή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Αντρζέι Ντούντα και Ματέους Μοραβιέτσκι αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Επίσης, επίτροποι της ΕΕ και κυβερνητικοί αξιωματούχοι των υποψήφιων προς ένταξη χωρών Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβουνίου, Σερβίας, αλλά και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και του ευρωΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, οι αστικές τάξεις των οποίων θέλουν να μπουν οι χώρες αυτές στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία.

Η Μέρκελ, άλλοι ηγέτες της ΕΕ και οι ΗΠΑ προβάλλουν ιδιαίτερα την αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Ζάεφ της ΠΓΔΜ (σήμερα Βόρειας Μακεδονίας), ως «πρότυπο για επίλυση διαφορών», ενώ το ζήτημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (βλέπε φιλομονοπωλιακά μέτρα) είναι βασική προϋπόθεση για την ενταξιακή διαδικασία.

Απασχολεί επίσης η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και τη σερβική, καθώς έχουν παγώσει οι διαπραγματεύσεις με τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, λόγω της επιβολής δασμών σε σερβικά προϊόντα από την κοσοβάρικη ηγεσία. Στη Σύνοδο, πάντως, η Σέρβα πρωθυπουργός Ανα Μπρνάμπιτς δήλωσε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Κοσοβάρο ομολογό της Ραμούς Χαραντινάι ότι δεν ισχύει η είδηση που βγήκε μέσα στη βδομάδα, ότι αποφασίστηκε η απαγόρευση εισόδου σε όλα τα στελέχη της σερβικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, η ανακοίνωση περί κοινής εξωτερικής πολιτικής και κοινών πρεσβειών Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Σερβίας, που θεωρεί την κίνηση αυτή πρόκληση, καθώς το Κοσσυφοπέδιο με βάση ισχύουσες αποφάσεις του ΟΗΕ αποτελεί τμήμα της σερβικής επικράτειας (βεβαίως οι προσκλήσεις που δέχεται η κυβέρνηση του προτεκτοράτου αποτελούν περαιτέρω βήματα για την αναβάθμισή του).

Στη Σύνοδο έγιναν ακόμα φόρουμ της λεγόμενης «κοινωνίας των πολιτών» και επιχειρηματιών, βάζοντας στο επίκεντρο έργα υποδομής, δίκτυα μεταφορών και τομείς της οικονομίας όπου εκφράζουν ενδιαφέρον να διεισδύσουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση παρευρέθηκε ο ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος προέβαλε τη συνεισφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ