Σάββατο 6 Ιούλη 2019 - Κυριακή 7 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
Εκατέρωθεν διαθέσεις για ενίσχυση της συνεργασίας

Με τη Μόσχα να προσδοκά αποκατάσταση των σχέσεων με την ΕΕ και τη Ρώμη να προβληματίζεται από την «άνοδο του γαλλογερμανικού άξονα»

Ο Κόντε υποδέχεται τον Ρώσο Πρόεδρο στο πρωθυπουργικό μέγαρο (Παλάτσο Τσίγκι)

Sputnik

Ο Κόντε υποδέχεται τον Ρώσο Πρόεδρο στο πρωθυπουργικό μέγαρο (Παλάτσο Τσίγκι)
ΡΩΜΗ.--

«Επιβεβαιώσαμε την εξαιρετική κατάσταση των διμερών μας σχέσεων», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του δεύτερου στη Ρώμη, όπου συζητήθηκαν πολλά διμερή αλλά και διεθνή θέματα.

Ο Τζ. Κόντε τόνισε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται «για τη διαμόρφωση συνθηκών που θα συμβάλουν στο να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, που δεν είναι θετική ούτε για τη Ρωσία ούτε για την ΕΕ και την Ιταλία». Σχολίασε μάλιστα ότι η παράταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας τού προκαλεί κάθε φορά λύπη. Την ίδια στιγμή, βέβαια, δεν παρέλειψε να εκφράσει και τις προσδοκίες που έχει η Ιταλία, να διασφαλίσει συμμάχους στην προσπάθεια ευρύτερης αναβάθμισης του ρόλου της, εκφράζοντας δυσαρέσκεια επειδή η χώρα του είναι «αποκλεισμένη» από κρίσιμα παζάρια και υπενθυμίζοντας ότι δεν συμμετέχει στο «σχήμα της Νορμανδίας» (για τη «διευθέτηση» στην Ουκρανία), σε αντίθεση με τη Γερμανία και τη Γαλλία...

Από τη μεριά του, ο Πούτιν αναφέρθηκε αναλυτικά στο μεγάλο εύρος της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, κατονομάζοντας μια σειρά επενδύσεων, ειδικά στο χώρο της Ενέργειας, όπου κεφάλαια των δύο πλευρών συνεργάζονται στενά και χαρακτήρισε τις συζητήσεις του με τον Κόντε «πολύ μεθοδικές και εποικοδομητικές». Ξεχώρισε κι αυτός προσδοκίες της Μόσχας για το ρόλο που η Ρώμη μπορεί να αναλάβει για την «πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας - Ευρώπης, γενικά» και μεταξύ άλλων είπε: «Από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να κάνουμε βήματα προς την Ευρώπη» αλλά «δεν εξαρτώνται όλα από μας (...) Εχω ήδη πει ότι είμαστε έτοιμοι να διανύσουμε το τμήμα που μας αναλογεί, φυσικά, εφόσον δεν στέκονται στο δρόμο μας τεχνητές δυσκολίες...».

Επίσης, ο Ρώσος ηγέτης δεν παρέλειψε να εκφράσει προσδοκίες ενόψει των αλλαγών σε θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ, εκφράζοντας ελπίδα ότι «η νέα ηγεσία της ΕΕ θα λάβει υπόψη» ευκαιρίες που διαμορφώνει η συνεργασία ΕΕ - Ρωσίας και «θα οικοδομήσει ανάλογα τις σχέσεις της με τη Ρωσία».

Ενδεικτικές των προσδοκιών που υπάρχουν για τις σχέσεις Ρωσίας - Ιταλίας ήταν και οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της «Λέγκας», Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι, που χαρακτήρισε την επίσκεψη Πούτιν «μια στρατηγική ευκαιρία για την περίπτωση που η Ιταλία, με την άνοδο του γαλλογερμανικού άξονα, αποκοπεί από την Ευρώπη». Ο ίδιος είπε ότι η χώρα του πρέπει να διατηρεί μια «προνομιακή σχέση» και με τις ΗΠΑ, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του ηγέτη (και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης) του κόμματός του, Ματέο Σαλβίνι, στις ΗΠΑ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ