ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32

Σσσσσ, το Αγιο

Πνεύμα ...ψηφίζει.

«Χέρι χέρι» και στη «Ζαχοπουλειάδα»

Προ ενός μηνός ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε αν το κόμμα του συμφωνεί να προσέλθουν στην επιτροπή της Βουλής τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διατέλεσαν υπουργοί Πολιτισμού, όπως είχαν ζητήσει τότε οι βουλευτές της ΝΔ. Ο κ. Ραγκούσης απάντησε:

«Δεν έχουμε καμία αντίρρηση αυτό να γίνει» (Γ. Ραγκούσης, 8/1/2008).

Και συνέχισε: «(...)δεν μπορεί πια ο κ. Καραμανλής να ξεφύγει με την πρόταση και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Θα έρθει υποχρεωτικά, εφόσον, βεβαίως, δεν αρνηθεί τις πολιτικές του ευθύνες για μια ακόμη φορά, στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».

Αμέσως μετά και στην ερώτηση δημοσιογράφου «θα δώσετε εντολή στον κ. Βενιζέλο να πάει και να πει για τα έργα και τις ημέρες του, ή όχι;», ο κ. Ραγκούσης απάντησε:

«Δε θα χρειαστεί καμία εντολή, ούτε ο κ. Βενιζέλος ούτε κανένα άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το αυτονόητο».

Στην επόμενη ερώτηση δημοσιογράφου αν «είναι αυτονόητο να προσέλθει ο κ. Βενιζέλος», ο κ. Ραγκούσης απάντησε:

«Βεβαίως, όλα τα στελέχη μας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα. Απεναντίας, θα εκτεθούν, ακόμη μια φορά σας ξαναλέω, είναι μια προφανής κίνηση αποπροσανατολισμού».

*

Αυτά έλεγε το ΠΑΣΟΚ ένα μήνα πριν. Ηταν τότε που τα «παπαγαλάκια» του λασπολογούσαν ότι το ΚΚΕ «κάνει πλάτες στον Καραμανλή» για να μην προσέλθει ο πρωθυπουργός στη Βουλή για το θέμα Ζαχόπουλου.

Χτες, όμως, το ΠΑΣΟΚ μετέβαλε στάση.

Από εκεί που έλεγε ότι τα στελέχη του δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, έπραξε ακριβώς το αντίθετο, και αρνήθηκε την παρουσία των βουλευτών του, πρώην υπουργών Πολιτισμού, στην επιτροπή.

Από εκεί που έλεγε ότι «δε θα αφήσει τον Καραμανλή να ξεφύγει» και ότι για το σκοπό αυτό θα πήγαιναν και τα δικά του στελέχη - πρώην υπουργοί στην επιτροπή, ουσιαστικά απάλλαξε τον Καραμανλή από την υποχρέωση να προσέλθει στην επιτροπή, ανοίγοντας «παράθυρο» στα διαδικαστικά τερτίπια της ΝΔ ώστε να υπάρξει οδός διαφυγής του πρωθυπουργού.

Αν το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης υιοθετούσαν την πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, τότε κανένας αντιπερισπασμός της ΝΔ και κανένα κοινοβουλευτικό «μαγειρείο» της Ρηγίλλης δε θα μπορούσε να αποτρέψει την παρουσία των πάντων στην επιτροπή. Μαζί και του πρωθυπουργού, η κλήτευση του οποίου εμφανιζόταν από μέρους τους, μέχρι προχτές, ως το «φλέγον» και το σημαντικότερο.

*

Ποιος, λοιπόν, «κάνει πλάτες» στον Καραμανλή; Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να εξαντληθεί η υπόθεση Ζαχόπουλου στο επίπεδο της εντυπωσιοθηρίας; Ποιοι είναι αυτοί που παίζουν τις κουμπάρες, λέγοντας τη μια στιγμή το ένα και την επόμενη το ανάποδο; Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να αποφύγουν τον έλεγχο για τα πεπραγμένα τους στο υπουργείο Πολιτισμού; Ποιοι είναι αυτοί που έχουν για μοναδικό τους μέλημα τον εκφυλισμό της υπόθεσης; Και ποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι και στην υπόθεση αυτή τηρείται απαρέγκλιτη η δικομματική αρχή «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο»;


Γράφει:
Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Μιλούν τα πεπραγμένα

Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων δεν είναι πεδίο ούτε για την επένδυση ενός εκάστου εκ των υπουργών σε κάποιο προσωπικό πολιτικό χρηματιστήριο, ούτε βεβαίως μπορεί να επιτραπεί η δεδομένη κυβερνητική τακτική του «διαίρει και βασίλευε» να ναρκοθετήσει τον κοινό και ενιαίο αγώνα των εργαζομένων που απαιτείται να οικοδομηθεί ενάντια στην ενιαία επίθεση που δέχονται διαχρονικά από τις δυνάμεις του δικομματισμού.

Στο βαθμό, λοιπόν, που οι απόψεις τις οποίες εξέφρασε ο κ. Θ. Ξανθόπουλος (και παρά τις διευκρινίσεις του ότι συνιστούν προσωπικές του θέσεις) συνεχίζουν να εκλαμβάνονται σαν «διαφοροποίηση» του κ. Σουφλιά στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, χρήσιμο είναι να υπενθυμίσουμε ότι οι θέσεις του κ. Σουφλιά και καταγεγραμμένες είναι και - το χειρότερο - έχουν εφαρμοστεί, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών.

*

Αντί άλλης απόδειξης αναφέρουμε ότι με το νόμο που φέρει εξ ημισείας το όνομα του κ. Σουφλιά (το άλλο είναι το όνομα του κ. Σιούφα), η ΝΔ ήδη από το 1993:

  • Αύξησε το χρόνο για την κατοχύρωση ασφαλιστικού δικαιώματος από τις 4.050 στις 4.500 μέρες ασφάλισης.
  • Αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους, άντρες και γυναίκες, στα 65 χρόνια, για τους ασφαλισμένους από την 1/1/1993.
  • Μείωσε τις συντάξεις αποσυνδέοντας το κατώτερο όριο συντάξεων του ΙΚΑ από τα 20 στα 18 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη και καταργώντας τον υπολογισμό των δώρων των εορτών για τις συντάξεις του ΙΚΑ.
  • Τις μείωσε ακόμα παραπέρα επιβάλλοντας ως βάση υπολογισμού των συντάξεων το μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας και όχι διετίας, όπως ίσχυε πριν.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα έργα του κ. Σουφλιά (τα οποία όχι μόνο δεν τα κατάργησε αλλά τα επεξέτεινε το ΠΑΣΟΚ). Και τα υπενθυμίζουμε διότι η κυβέρνηση ως σύνολο και οι υπουργοί της ως άτομα δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από λόγια, όπως του κ. Ξανθόπουλου, που μάλιστα αφορούν σε επιμέρους και δευτερεύοντα ζητήματα του Ασφαλιστικού (πολύ περισσότερο όταν δεν είναι και δικά τους αυτά τα λόγια). Ειδικά, μάλιστα, όταν υπάρχουν τα πεπραγμένα τους.

1964 Τη διχοτόμηση της Κύπρου ανακοινώνει ότι προκρίνει ως μοναδική διέξοδο από την κρίση η Βρετανία. H Μόσχα δηλώνει ότι δε θα αδιαφορήσει σε περίπτωση τουρκικής εισβολής στο νησί.

1964 Τη σφαγή χιλιάδων Τούτσι από Χούτου στη Ρουάντα καταγγέλλουν ιεραπόστολοι, που επιστρέφουν από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών της Κεντρικής Αφρικής.

1984 Ο Ρίγκαν ανακοινώνει την απόσυρση των Αμερικανών πεζοναυτών από το Λίβανο. Μέχρι τις 26 του μήνα θα έχουν απομακρυνθεί, επίσης, το βρετανικό και το ιταλικό εκστρατευτικό σώμα.

1986 Υπό συνθήκες βίας, με τριάντα και πλέον νεκρούς και τεράστιας κλίμακας νοθεία, διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στις Φιλιππίνες, όπου ο δικτάτορας Φερδινάνδος Μάρκος βρίσκεται αντιμέτωπος με την υποψήφια της αντιπολίτευσης, Κορασόν Ακίνο, χήρα του δολοφονηθέντος αντικαθεστωτικού ηγέτη Μπενίνο Ακίνο. Οταν καθίσταται προφανές ότι παρά τη νοθεία η Κορασόν Ακίνο θα νικήσει, ο Μάρκος επιχειρεί να ακυρώσει τις εκλογές.

Σήμερα είναι η «σούπερ Πέμπτη». Πέραν της εκλογής νέου αρχιεπισκόπου θα έχουμε και το φλέγον θέμα της εκδίκασης της... ένστασης του Ολυμπιακού εναντίον του Απόλλωνα Καλαμαριάς (σ.σ.: τι ντροπή...)

Δε θα πάει, λέει, ο κ. Παπανδρέου στο συνέδριο του ΣΥΝ. Αλλά από τις «ιστορίες αγάπης» και τα μακρόσυρτα «φλερτ» δε λείπουν καμιά φορά και οι ...«τζιριτζάντζουλες». Σημασία έχουν τα βαθύτερα αισθήματα. Πολύ περισσότερο όταν τα τελευταία έχουν αποτυπωθεί με δηλώσεις, όπως αυτή του απερχόμενου προέδρου του ΣΥΝ, του κ. Αλαβάνου, προς το ΠΑΣΟΚ:

«Ελάτε εδώ να συζητήσουμε τα ανοιχτά θέματα» (Αλέκος Αλαβάνος, «Νέα», 9/10/2007).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ