ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Απρίλη 2004
Σελ. /32

ΣυμπαραΤΑΣΣΟμεθα

Η ΕΕ ... «εγγυάται»!

Η όλη επιχειρηματολογία υπέρ του «σχεδίου Ανάν» εξαντλείται πλέον σε μια ...μελλοντολογία, κατά την οποία οι «καφετζούδες» των πολιτικών εξελίξεων διαβάζουν το «φλιτζάνι» και ...διαβεβαιώνουν: «Προϊόντος του χρόνου», η είσοδος της «επανενωμένης» Κύπρου στην ΕΕ θα αποτελέσει την «εγγύηση» για την εξομάλυνση από την όποια δυσλειτουργικότητα προκύψει λόγω της «λύσης Ανάν». Ας αποδεχτούμε - εισηγούνται - αυτό το άδικο σχέδιο και - υπόσχονται - αφού η Κύπρος θα είναι στην ΕΕ, όλες οι αδικίες κάποια στιγμή θα εκλείψουν. Ως διά μαγείας! Και ένεκα - προφανώς - της υψηλής προσφοράς που έχει επιδείξει κατά καιρούς η ΕΕ (από Γιουγκοσλαβία μέχρι Ιράκ) για την προώθηση του ...δικαίου.

***

Μας ζητούν, τελικά, να αποδεχτούμε ότι το (τουλάχιστον) προβληματικό κράτος που θα γεννήσει ένα άδικο σχέδιο θα καταστεί λειτουργικό, επειδή θα το έχουμε αφήσει στα χέρια του Μπλερ (!), του Μπερλουσκόνι (!) και του Πρόντι...

Είναι τόσο έωλο το επιχείρημα (θυμηθείτε τη στάση της ΕΕ στα Ιμια), που από μόνο του αποδεικνύει την αδυναμία των υποστηρικτών του «σχεδίου Ανάν» να αρθρώσουν ένα λόγο πειστικό (και όχι πιεστικό), ο οποίος θα ξεφεύγει από τη ...μαγγανεία και την ακατάσχετη ιδεοληψία (για να μην πούμε «ευρω-ραγιαδισμό» και χαλάσουμε και κλίμα της ...νηφαλιότητας).

***

Η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη.

Και συγκεκριμένα: Οι ίδιοι είναι που υποστηρίζουν (μόλις χτες το έγραψε ο κ. Σημίτης στην «Ελευθεροτυπία») ότι «οι εταίροι μας στην ΕΕ δε θέλουν να ασχολούνται με το Κυπριακό»! Επομένως, αφού πρώτα θα βάλουν το λαό να δεχτεί το άδικο σχέδιο, αμέσως μετά όχι μόνο δεν πρόκειται να ασχοληθούν με τα προβλήματα που αυτό θα προκαλέσει, αλλά θα έχουν και έτοιμη την απάντηση: «Εσείς το δεχτήκατε, βγάλτε τώρα τα μάτια σας μόνοι σας».

ΥΓ: «Είδες η ΕΟΚ;»...

Η φωτογραφία είναι λίγο θαμπή, αλλά ...ευανάγνωστη. Βγαλμένη την εποχή που ο κ. Πρετεντέρης πέταγε μπουκάλια κατά διαιτητών στα γήπεδα. Τι, όμως, κι αν υπάρχει ένας διαιτητής (ο Ανάν), που του αρέσει; Τα «μπουκάλια» - «μπουκάλια»!

Εξις δευτέρα φύσις. Στην περίπτωσή του, ό,τι κάνει στα γήπεδα, τα ίδια κάνει και στη δημοσιογραφία. Εκτοξευτής μπουκαλιών στα γήπεδα, εκτοξευτής ύβρεων στη δημοσιογραφία. Εσχάτως, δε, και με αφορμή το Κυπριακό, έχει ξεσαλώσει. Οποιους δε συντάσσονται με το «σχέδιο Ανάν», όχι μόνο τους αποκαλεί «τσάμπα μάγκες», αλλά φτάνει - στο χτεσινό «Βήμα» - να τους κάνει και μαθήματα για το τι εστί «επανάσταση» (ο Πρετεντέρης!). Δυο χρόνια πριν, όταν προωτοεμφανίστηκε το σχέδιο, όσους δε συναινούσαν, τι «κάφρους» και «κουτσαβάκια» τους ανέβαζε, τι «αερολόγους» και «λουλουδούδες του πατριωτισμού» τους κατέβαζε...

Αυτή είναι η «εκσυγχρονιστική» και προπαντός «ψύχραιμη» και «νηφάλια» πολιτική ορολογία, από έναν αυθεντικό «χουλιγκάνο» (εντός και εκτός γηπέδων), από ένα γνήσιο υπέρμαχο του «σχεδίου Ανάν» που περνιέται και για «μάγκας»: Τον «Ρούλη» (εκ του «Πρετεντερούλης») τον ...μπουκαλόμαγκα.

Εθελοδουλία!

Ολοι οι πρωθυπουργοί, όταν γίνονται ...πρώην πρωθυπουργοί, μοιάζει να ...λύνεται το στόμα τους και να μιλούν τη γλώσσα της τάξης τους χωρίς φιοριτούρες. Από τον κανόνα δεν εξαιρείται ο κ. Σημίτης. Χτες, λοιπόν, θέλοντας να εξηγήσει το γιατί «πρέπει» ο λαός της Κύπρου να αποδεχτεί ένα άδικο σχέδιο που νομιμοποιεί τον Αττίλα, έγραψε στην «Ελευθεροτυπία»:

«Μια βεβαιότητα υπάρχει, ότι ο γεωπολιτικός ρόλος της Τουρκίας για τις ΗΠΑ και την ΕΕ θα είναι όλο και πιο σημαντικός. Γιατί η Τουρκία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις σε μια μεγάλη περιοχή (Μέση Ανατολή, Κασπία, Κεντρική Ασία), όπου υπάρχουν τα αναγκαία για τη Δύση ενεργειακά αποθέματα».

***

Πράγματι, έχει δίκιο ο κ. Σημίτης, όσον αφορά στο ρόλο της Τουρκίας στην ιμπεριαλιστική «σκακιέρα». Αλλά επειδή η Τουρκία είναι «σημαντικότερη» από την Ελλάδα στα σχέδια του ευρω-ατλαντισμού, από πού προκύπτει ότι «πρέπει» να υποτάσσεται στις υποδείξεις των ισχυρών; Από πού προκύπτει ότι «πρέπει» να απεμπολεί τα δίκαιά της, επειδή το διπλανό χωράφι είναι πιο «γωνία» για τους «εταίρους»; Αυτή η στάση είναι «ρεαλισμός» ή ραγιαδισμός;

***

Επιπλέον: Αυτός δεν ήταν - ο κ. Σημίτης - που μιλούσε τόσον καιρό για την «ισχυρή Ελλάδα»; Αυτός δεν ήταν, που έλεγε ότι η πολιτική της «βήμα προς βήμα προσέγγισης» με την Τουρκία είχε «αλλάξει» τα δεδομένα και ότι - δήθεν - καθιστούσε την Ελλάδα τον «σημαντικότερο παίχτη» στην περιοχή;

Παραμύθια. Ολη εκείνη η φιλολογία ήταν απλώς το προπαγανδιστικό κερασάκι, που συνόδευε το ένα «ναι» μετά το άλλο προς τους «συμμάχους». Επομένως, δεν ήταν - και δεν είναι - η περιβόητη «αναβάθμιση της χώρας» που υπαγορεύει τις «συναινέσεις» του αστικού πολιτικού κόσμου στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια στην περιοχή, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό. Είναι, απλώς, η υποτέλειά τους.


Μην είδατε τη ... «συμμετοχική»;

Οτι το ΠΑΣΟΚ θα τασσόταν υπέρ του «σχεδίου Ανάν» ήταν δεδομένο πολύ πριν βγει ο Γ. Παπανδρέου να το δηλώσει και επισήμως, όπως έπραξε χτες. Ηταν δεδομένο από την εποχή του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ», από την εποχή των συμφωνιών τύπου Μαδρίτης, από την εποχή που οι S-300 αντί για Κύπρο πήγαν (;) στην ...Κρήτη, από την εποχή που ο Πάουελ έκανε δηλώσεις για τον «πολύ καλό φίλο Γιώργο» και από την εποχή που ο «πολύ καλός φίλος Γιώργος» δήλωνε ότι «έχουμε κοινές αξίες με τους Αμερικάνους».

Αλλο είναι το ερώτημα: Εκείνη τη «συμμετοχική δημοκρατία» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, πού ακριβώς την καταχώνιασε ο κ. Παπανδρέου; Οταν επρόκειτο για τα «χάχα - χούχα» της εκλογής του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ήταν καλή η «συμμετοχική δημοκρατία». Τώρα, στο Κυπριακό, γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει ένα δημοκρατικό - συμμετοχικό δημοψηφισματάκι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (όπως ζήτησε χτες και ο Γ. Αρσένης), για να τοποθετηθούν εκείνα τα «1.000.000 μέλη»; Ε;..

1896 Κηρύσσεται απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Οι φύλακες σκοτώνουν δυο απεργούς. Οι απεργοί σκοτώνουν τους φύλακες, ανατινάζουν τις αποθήκες και τα γραφεία. Αφοπλίζουν τους αστυνομικούς.

1939 Ο βασιλιάς της Αλβανίας, Αχμέτ Ζόγου, διαφεύγει στην Ελλάδα, μετά την κατάληψη των Τιράνων από τα στρατεύματα της φασιστικής Ιταλίας.

1945 Παραιτείται η κυβέρνηση Πλαστήρα και διορίζεται απ' τους Αγγλους η κυβέρνηση του ναυάρχου Βούλγαρη.

1946 Η Κοινωνία των Εθνών ξεκινά την τελευταία της συνεδρίαση στη Γενεύη. Λίγο πριν, είχε αποφασιστεί η συγκρότηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

1963 Διαψεύδεται, ταυτοχρόνως, από Αθήνα και Ουάσιγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα των «Τάιμς της Νέας Υόρκης», προκαλώντας, φυσικά, σάλο.

1985 Η κυβέρνηση της Ινδίας καταθέτει στα αμερικανικά δικαστήρια αγωγή κατά της πολυεθνικής εταιρίας «Γιούνιον Καρμπάιτ», ζητώντας την αποζημίωση των θυμάτων της διαρροής δηλητηριωδών αερίων στην πόλη Μποπάλ, το Δεκέμβρη του 1984.

Μετά την «τριάρα» που έφαγε προχτές η Ρεάλ από τη Μονακό και δεδομένου το τι έπαθε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, βρίσκει πράγματι την απόλυτη δικαίωσή της η προεκλογική εξυπνάδα του κυρίου Ανδρουλάκη ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι η Ρεάλ της πολιτικής»...

Από την ΕΟΚΑ στην ...ΕΟΚ και από εκεί στο ...ΟΚ!

Η ιστορία του Κυπριακού των τελευταίων 50 χρόνων θα μπορούσε να αποτυπωθεί σ' αυτές τις τρεις λέξεις:

ΕΟΚΑ (του αντιαποικιακού αγώνα - για να συνεννοούμαστε - κατά των Αγγλων),

ΕΟΚ (της ανελέητης προπαγάνδας περί «λύσης» που δήθεν θα έφερνε η ένταξη στην ΕΕ), και τελικά

ΟΚ (το «οκέι» στο αμερικανοβρετανικό σχέδιο της ντε φάκτο διχοτόμησης).

Παιχνίδια λέξεων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ