Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας τάχθηκαν κατά της αναθεώρησης των άρθρων 24, 95 και 100 του Συντάγματος
Αν και η διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ είχε συγκληθεί στις αρχές του καλοκαιριού και διατύπωσε τις θέσεις της επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, λόγω της μεγάλης σημασίας, συγκλήθηκε και πάλι για να τοποθετηθεί στα τρία αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος (24, 95 και 100). Κατά τη δεύτερη σύγκληση, η Ολομέλεια συνεδρίασε δύο φορές. Μάλιστα, η δεύτερη συνεδρίαση, κατά την οποία δεν έλειψαν και εντάσεις, αφιερώθηκε αποκλειστικά στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται η δημοσίευση της σχετικής απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
Ειδικότερα, για το άρθρο 24 αρκετοί δικαστές χαρακτήρισαν «επικίνδυνες» τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που έχουν προταθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Επίσης, υποστήριξαν ότι η αυστηρή νομολογία που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια από την Ολομέλεια και το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, παρέχει την εγγύηση για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος και επομένως δε χρειάζονται προσθήκες και νέες διατυπώσεις στο άρθρο 24.
Αλλοι πάλι δικαστικοί λειτουργοί επισήμαναν τους κινδύνους από τη μη διάκριση μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού δάσους και τόνισαν πως οι προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνουν τους καταπατητές, στην προσπάθειά τους να τσιμεντοποιηθούν τα δάση.
Στην Ολομέλεια του ΣτΕ διατυπώθηκαν τρεις θέσεις για το άρθρο 24. Η πρώτη άποψη που συγκέντρωσε και τη μεγάλη πλειοψηφία, θεωρεί ότι το άρθρο 24 πρέπει να μείνει ως έχει. Η δεύτερη (μειοψηφoύσα) άποψη πιστεύει ότι στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία. Τέλος, ένας μικρός αριθμός δικαστών εξέφρασε την άποψη ότι η διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ δεν πρέπει να ασχοληθεί με το άρθρο 24, επειδή δεν αφορά αμιγώς θέματα της Δικαιοσύνης.
Σχετικά με το άρθρο 100 του Συντάγματος, με το οποίο επιδιώκεται ο περιορισμός του δικαστικού ελέγχου, η Ολομέλεια σχεδόν ομόφωνα (εκτός από έναν αντιπρόεδρο) τάχθηκε κατά της αναθεώρησης αυτού του άρθρου. Να σημειωθεί ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις αφαιρείται από τα Τμήματα του ΣτΕ το δικαίωμα να τοποθετούνται σε θέματα συνταγματικότητας των νόμων και Προεδρικών Διαταγμάτων και προτείνεται οι υποθέσεις αυτές να επιλύονται μόνο από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Οι δικαστές θεωρούν ότι μια τέτοια θέση θα οδηγήσει σε συμφόρηση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου, θα προκληθεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων και κατ' επέκταση, υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε σε φαινόμενα αρνησιδικίας.
Τέλος, η διοικητική Ολομέλεια τάχθηκε κατά της αναθεώρησης του άρθρου 95, με το οποίο μεταφέρονται αρμοδιότητες του ΣτΕ στα διοικητικά δικαστήρια.
Αυτό το κυριακάτικο πρωινό χτύπαγα εγώ τις πόρτες των σπιτιών μιας λαϊκής συνοικίας, της Λαμπρινής. Επαιρνα μέρος στην Πανεξόρμηση για την αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας μας.
Κι η συμμετοχή μου στο συνεργείο της ΚΟΒ του «Ρ» είχε μια ξεχωριστή σημασία. Κατάλαβα, για άλλη μια φορά, ότι πέρα απ' την παρουσία στη συνέλευση της κομματικής οργάνωσης, πέρα απ' τις συγκεντρώσεις και τις πορείες, εκείνο που «μετράει» πολύ είναι η προσωπική επαφή με τον κόσμο. Δε διακινείς μόνο «Ριζοσπάστη». Κάνεις κουβέντα με τους ανθρώπους, ακούς τον πόνο τους, τον προβληματισμό τους, δέχεσαι το παράπονο, την κριτική τους. Διαπιστώνεις την εκτίμηση που 'χει ο κόσμος στο Κόμμα μας, καθώς και την απαντοχή, τις ελπίδες που έχει στηρίξει σ' αυτό.
Στιγμές όμορφες, ανθρώπινες, που δεν είναι εύκολο να τις ζήσεις σε άλλες περιπτώσεις. Είναι η συμπεριφορά του κόσμου απέναντι στους κομμουνιστές, η κουβέντα για τα προβλήματα, τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, το ουράνιο, την ακρίβεια, την ανεργία, τις αυξήσεις στο νερό, στο τηλέφωνο, τις συγκοινωνίες.
- «Περάστε να σας φτιάξουμε έναν καφέ...». Ηταν η πρόσκληση της νοικοκυράς που «δεν αντέχει άλλο απ' την ακρίβεια...».
- «Θα πάρω την εφημερίδα σας, γιατί εμείς έχουμε σοβαρά προβλήματα», μου λέει ο κύριος που άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματος. «Είμαι ξενύχτης. Τώρα γύρισα απ' τη νυχτερινή "βάρδια"... Είμαι υπαστυνόμος και ο πατέρας μου είχε "παραθερίσει" σε πολλά νησάκια... Καταλαβαινόμαστε τώρα...».
Ισόγειο το προσφυγικό με στέγη από «Ελενίτ», ασβεστωμένους γκαζοντενεκέδες με πανσέδες, δαντελένια κουρτινάκια στο παράθυρο. Μ' ανοίγει μια γριούλα:
- Γιαγιά, βλέπεις να διαβάζεις; Να σου δώσω «Ριζοσπάστη»;
- «Οχι "τζιέρι" μου, τον έφερε ο αφέντης μου πρωί - πρωί». Η γιαγιά Μικρασιάτισσα απ' το Τσεσμέ είναι «ψυχούλα»... Με προσκαλεί να μπω σπίτι για να ζεσταθώ λίγο στη σόμπα του πετρογκάζ. Το αρνούμαι.
- Γιαγιά πρέπει να πάω και σ' άλλα σπίτια.
Επιμένει:
- «Ελα να σου δείξω μόνο κάτι». Με πάει κάτω απ' το εικονοστάσι, με το αναμμένο λαδοκάντηλο. Δίπλα στις εικόνες των Αγίων μια φωτογραφία ενός παλικαριού. «Ηταν ο μικρότερος αδελφός μας, μου λέει. Τον σκότωσαν όχι οι Γερμανοί, οι Ελληνες τον σκότωσαν γιατί ήταν κομμουνιστής...».
- «Εμείς ξέραμε τους ΚΝίτες της γειτονιάς μας που βγαίνουν την Κυριακή για «Ρ». Εσείς τόσο μεγάλος άνθρωπος με άσπρα μαλλιά και κάνει και τόσο κρύο»! Ηταν τα λόγια του νεολαίου με το σκουλαρίκι και την αλογοουρά απ' την πρώτη παρέα. Τι να πω;
- Τώρα, είμαι 3,5 ΚΝίτες!! Σε έξι χρόνια, μόλις πατήσω τα 80 θα είμαι 4 ΚΝίτες, ήταν η απάντησή μου. Κοιταχτήκαμε με νόημα στα μάτια, τους έσφιξα το χέρι και βγήκα έξω απ' την καφετέρια.
Ο κόσμος το 'χει ανάγκη το ΚΚΕ. Μας περιμένει να πάμε κοντά του. ΝΑ ΞΑΝΟΙΧΤΟΥΜΕ σύντροφοι!!! Κι οι κυριακάτικες εξορμήσεις για την αύξηση της κυκλοφορίας του «Ρ» είναι μεγάλη ευκαιρία.